Σε Ομιλίες

Να κλείσουμε τον κύκλο της εσωστρέφειας, να επικεντρώσουμε στη λειτουργία της ενιαίας οργάνωσης και να πάμε κοντά στους πολίτες που περιμένουν πολλά από μας.

Είμαστε εδώ σήμερα, στο 11ο έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που είχε προσδιορίσει από το περασμένο Μάϊο  με απόφαση της ΚΟΕΣ στην Αθηναΐδα.    

Το Έκτακτο Συνέδριο μας πραγματοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 35 του καταστατικού, και συμμετέχουν  οι  εκλεγμένοι  σύνεδροι του 10ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ αλλά και οι αντιπρόσωποι, μέλη του ΠΑΣΟΚ στο τελευταίο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής πριν 8 μήνες.  

Είμαστε όλοι ΠΑΣΟΚ, δεν είμαστε ούτε δανεικοί ούτε με υποσχετική.

Σύντροφοι και Συντρόφισσες,

Το 11ο Συνέδριο μας είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αποτιμήσουμε την μέχρι τώρα πορεία, να αναβαπτιστούμε στο γόνιμο διάλογο που θα αναπτυχθεί και να προχωρήσουμε με τη δύναμη των αποφάσεων μας.

Το ΠΑΣΟΚ πήρε την πρωτοβουλία μετά τις αποφάσεις του συνεδρίου του 2015 και κάλεσε  όλους:

Τους σοσιαλιστές, τους σοσιαλδημοκράτες, τους δημοκράτες του μεταρρυθμιστικού Προοδευτικού κέντρου, της ανανεωτικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας, όλους τους πατριώτες που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και στην ανάγκη για προοδευτικές αλλαγές, να γίνουν συμμέτοχοι και συνιδρυτές του Κινήματος Αλλαγής.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η εκλογική διαδικασία ανάδειξης Προέδρου και δύο συνέδρια του Κινήματος Αλλαγής, με το ΠΑΣΟΚ να αποτελεί σήμερα το βασικό του πυλώνα.

Η ιστορία της παράταξης μας, οι σημερινές κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες αλλά και οι ανάγκες του μέλλοντος της πατρίδας μας, καλούν το ΠΑΣΟΚ  να διαδραματίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κίνημα Αλλαγής και την Ελλάδα, με τρεις βασικές κατευθύνσεις,

Ή πιο απλά τρία καθήκοντα:

α) Την διάδοση των αρχών και των αξιών του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της ειρήνης, της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας, της αλληλεγγύης και του σεβασμού στο περιβάλλον καθώς και την επεξεργασία σημαντικών θεμάτων, σύγχρονων προβλημάτων  και κρίσιμων εθνικών  και Ευρωπαϊκών  πολιτικών.

β) Την αποκατάσταση της ιστορικής πολιτικής αλήθειας για την προσφορά  της Δημοκρατικής Παράταξης στην Ελλάδα και την κοινωνία και ιδιαίτερα της μεγάλης  προσφοράς  και του έργου του ΠΑΣΟΚ στην μεταπολίτευση από το ξεκίνημα του την 3η Σεπτεμβρίου 1974 έως σήμερα.

Γιατί είναι γεγονός ότι η πολιτική ιστορία του ΠΑΣΟΚ διαστρεβλώθηκε και κακοποιήθηκε βάναυσα.

Παραποιείται η πραγματικότητα, όχι μόνο από τους παράγοντες της δεξιάς, αλλά όλο το ΑντιΠΑΣΟΚ καρτέλ.

Όχι μόνο τη Ν.Δ, η οποία είναι υπεύθυνη για τον εκτροχιασμό 2004-09 και την πρόκληση της κρίσης, αλλά και την παραδοσιακή αριστερά που εντάχθηκε στο πολιτικό ΑντιΠΑΣΟΚ ΚΑΡΤΕΛ και καραδοκούσε να μας βρει αδύναμους και μάλιστα αυτό αποτέλεσε τη βάση συγκρότησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΩΝ, ΑΚΡΟΞΕΞΙΩΝ, ΓΥΡΟΛΟΓΩΝ.

Το ΠΑΣΟΚ και η τεράστια προσφορά του στην Ελλάδα και τους Έλληνες, οδήγησε στην μεγάλη πρόοδο της μεταπολίτευσης, την καλύτερη περίοδο της νεότερης ιστορία μας. 

Οι μεγάλες προοδευτικές αλλαγές, ο εκδημοκρατισμός των θεσμών, οι τομές και οι καινοτομίες, το κοινωνικό κράτος όλη η ιστορία του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναδειχθούν και να αποκατασταθούν. Να πάρουν την θέση που τους ΑΞΙΖΕΙ και κυρίως για να αποτελούν δύναμη για το μέλλον.

γ) Την ανάδειξη  του Κινήματος Αλλαγής σε κυρίαρχη προοδευτική δύναμη στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια κρίσης  με πληγωμένους θεσμούς,  οικονομία και κοινωνία και με δεδομένες τις διεθνείς, Ευρωπαϊκές και Περιφερειακές εξελίξεις,

Χρειάζεται: 

-διαμόρφωση νέα Εθνικής στρατηγικής,                                                                

-ανάκτηση της θεσμικής και δημοκρατικής λειτουργίας όλων των  θεσμών και εξουσιών και                                                                                           

– σχέδιο βιώσιμης  ανάπτυξης για κοινωνική πρόοδο,

-Πολιτικές αντιμετώπισης της   κλιματικής κρίσης

-Συγχρονισμό με την 4η βιομηχανική επανάσταση

Το Κίνημα Αλλαγής με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή, μπορεί να πετύχει καθοριστικό ρόλο στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, αν ξεδιπλώσει το πολιτικό του σχέδιο, στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για ενιαία και αυτόνομη πορεία:

-Στην κοινωνία με  την δημοκρατική μας δράση με ενεργοποίηση όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, να συζητήσουμε με τους πολίτες το Σχέδιο Ελλάδα και τις σύγχρονες απόψεις μας, να μιλήσουμε με τους εργαζόμενους, τους επιστήμονες, τους αγρότες, τους επιχειρηματίες, τους νέους, τους συνταξιούχους και όλους τους πολίτες που επιζητούν την πρόοδο.

-Στους θεσμούς της αυτοδιοίκησης, τα επιμελητήρια, τα συνδικάτα και τους επιστημονικούς φορείς με την ανοικτή δράση των αντίστοιχων στελεχών και μελών της παράταξης μας.

-Στη Βουλή με τον ουσιαστικό κοινοβουλευτικό έλεγχο της Κυβέρνησης και ταυτόχρονα με τις προτάσεις νόμου και τις θέσεις μας. Έχουμε επεξεργαστεί βιώσιμες λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα της κοινωνίας και μπορούμε να τις προωθήσουμε.

Και εδώ επιτρέψτε μου, να αναφερθώ στη σημαντική κοινοβουλευτική δραστηριότητα που επιτέλεσε η προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα που πρωτοπόρησε τόσο στον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Κυβέρνησης όσο και στο νομοθετικό έργο με προτάσεις νόμου και δημιουργικές τοποθετήσεις, στις οποίες επιμείναμε ,παρά το γεγονός ότι έπεφταν στο κενό από τις ειλημμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι μια πολύ δυνατή ομάδα, κατάφερε πολύ γρήγορα να κατακτήσει τη συλλογική λειτουργία της και να αξιοποιήσει τη δύναμη της σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων.

Ασκούμε δυναμική και προγραμματική αντιπολίτευση, καλύπτουμε το κενό της αξιωματικής αντιπολίτευσης  και σε αυτή τη κατεύθυνση θα εντείνουμε την κοινοβουλευτική μας δράση το επόμενο διάστημα, με έμφαση στον έλεγχο της Κυβερνητικής πολιτικής, στη κατάθεση προτάσεων νόμου και βιώσιμων λύσεων για τα συσσωρευμένα προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας.

Η  παρουσία μας και η καταλυτική μας παρέμβαση στην διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης  αποτυπώνει τη νέα  μας δυναμική. 

Κεντρική επιλογή της Δημοκρατικής Παράταξης ήταν πάντα η υπηρέτηση της Ελλάδας και του λαού και σήμερα ένας λόγος παραπάνω έναντι των συντηρητικών εμμονών της ΝΔ και τη θεοποίησης της αγοράς που προωθεί αλλά και των λαϊκίστικων τακτικισμών του Σύριζα, της ασέβειας στους θεσμούς και της εχθρότητας σε καθετί παραγωγικό και αναπτυξιακό.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Όλα αυτά μπορούν να προχωρήσουν αν το ΠΑΣΟΚ μαζί με τα χιλιάδες κομματικά και κοινωνικά στελέχη που ανέδειξε συμπορευτεί με το Κίνημα Αλλαγής, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ενιαίας και αυτόνομης πορείας μας με Ενιαία Ηγεσία, χωρίς δολιχοδρομήσεις, δυαρχίες και δυισμούς.

Η πρόταση για την προσαρμογή του καταστατικού διέπεται από το πνεύμα της εισήγησης της Προέδρου και από όλα όσα ανέφερα αλλά και την αντίληψη  ότι:

1) Η ενιαία οργάνωση, με τη συλλογική της λειτουργία είναι το νέο πεδίο της διαπάλης των ιδεών, της αντιπαράθεσης αλλά και της σύνθεσης αλλά κυρίως η ενιαία αυτή οργάνωση αποτελεί το σύγχρονο εργαλείο της παράταξης μας για την πολιτική και κοινωνική της παρέμβαση.

Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ μπορούν να εγγραφούν στο Κίνημα Αλλαγής αλλά και το αντίστροφο.

 2) Τα Όργανα του ΠΑΣΟΚ συγκροτούνται  από τα εκλεγμένα μέλη του ΠΑΣΟΚ στα αντίστοιχα όργανα του Κινήματος Αλλαγής και τα μέλη που θεσμικά προβλέπονται.

3) Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ο εκλεγμένος Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, για όλη τη διάρκεια της θητείας του εφόσον είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ. Στην περίπτωση που ο Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δεν είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ, τότε εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 41 του παρόντος Καταστατικού για τη διαδικασία εκλογής Προέδρου.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Όπως φαίνεται, στην εισήγηση που έχει αναρτηθεί και διανεμηθεί, την οποία επεξεργαστήκαμε και συνυπογράφουμε ο Νίκος Σαλαγιάννης και εγώ, σύμφωνα με την απόφαση της ΚΟΕΣ,

δεν τροποποιούμε τα επιμέρους άρθρα του καταστατικού αλλά εισάγουμε μια ενιαία μεταβατική διάταξη που συγχρονίζει τη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ με το Κίνημα Αλλαγής.

Πιστεύουμε απόλυτα ότι διασφαλίζεται η καλύτερη προοπτική για το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής και την Παράταξη μας συνολικά, αρκεί το επόμενο διάστημα, από Δευτέρα, να κλείσουμε τον κύκλο της εσωστρέφειας, να επικεντρώσουμε στην πολιτική και τη λειτουργία της ενιαίας οργάνωσης και να πάμε κοντά στους πολίτες που περιμένουν πολλά από μας, με το σχέδιο μας, τις ιδέες, τις θέσεις και τις προτάσεις μας.

Ας δώσουμε λοιπόν από σήμερα, από το συνέδριο μας το μήνυμα της ενότητας, της ελπίδας και της προοπτικής.

Μπορούμε και πρέπει να πετύχουμε

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ομιλία Χαράς Κεφαλίδου στην 92η Σύνοδο Πρυτάνεων