Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ομιλία Απόστολου Πάνα βουλευτή Κινήματος Αλλαγής κατά τη συζήτηση των Προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.

Επιτρέψετε μου πριν από την πρώτη τοποθέτησή μου, ως νέος Βουλευτής για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινοβούλιο να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τους συμπολίτες μου στην Χαλκιδική που με τίμησαν με την ψήφο τους και με έστειλαν ως εκπρόσωπό τους.

Θα ήθελα να τους πω ότι αισθάνομαι πλήρη και βαθιά την ευθύνη και θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να ανταποκριθώ  στις προσδοκίες τους.

Ξεκινώντας θα ήθελα να πω δυο πράγματα για τη Χαλκιδική που πρόσφατα επλήγη από τη μεγάλη θεομηνία και ακόμα και σήμερα προσπαθεί να ανταπεξέλθει σε μια δύσκολη καθημερινότητα .

Ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα υπήρξαν δραματικές καταστροφές και ανυπολόγιστες ζημιές, που έχουν υποστεί πολλές αγροτικές καλλιέργειες και πλήττουν ανεπανόρθωτα την αγροτική οικονομία της Χαλκιδικής .

Ζητώ λοιπόν να γίνουν όλες εκείνες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει άμεση αποζημίωση και αποκατάσταση των πληγέντων .

Εμείς σαν Κίνημα αλλαγής έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων για την ανακούφιση των πληγέντων, βρεθήκαμε στις περιοχές αυτές και θα παρακολουθούμε το θέμα στενά .

Με τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ο Ελληνικός λαός άλλαξε τον πολιτικό χάρτη της χώρας και μέσα σε έντονη πόλωση έδωσε στο Κίνημα Αλλαγής 8,1%, ποσοστό  που για εμάς μεταφράζεται στο ότι μας έδωσε εντολή και ρόλο για μια υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση και αυτό θα πράξουμε.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ως τομεάρχης αγροτικού του Κινήματος Αλλαγής, θα αναπτύξω τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας για τον πρωτογενή τομέα όπως τις έχουμε επεξεργαστεί με τους φορείς της αγροδιατροφικής παραγωγής και   περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ελλάδα.

Κάθε έγκυρη μελέτη για τις πολιτικές που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η παραγωγική ανάταξη του αγροτικού τομέα καλείται να παίξει καταλυτικό ρόλο. Η πρωτογενής παραγωγή δηλαδή ο Αγροδιατροφικός Τομέας αναδεικνύεται σε πυλώνα ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Θέλω με αυτό να καταστήσω σαφές κύριοι της κυβέρνησης  και ότι για εμάς, μετά από όσα ακούσαμε από τους αρμόδιους υπουργούς  για τον πρωτογενή τομέα τις προηγούμενες ημέρες, μοναδικό κριτήριο κοινοβουλευτικού ελέγχου θα αποτελέσει η αποτελεσματικότητα και η προώθηση λύσεων για το καλό του αγροτικού κόσμου και της υπαίθρου της χώρας .

Για αυτό λοιπόν θα κρίνουμε αυστηρά αλλά προγραμματικά και γίνομαι συγκεκριμένος.

Ο πρωτογενής τομέας είναι κρίσιμος τομέας για την συνολική ανάπτυξη της χώρας και ιδίως της ανάπτυξης της υπαίθρου της διατροφικής ασφάλειας της χώρας και της  κοινωνικής συνοχής.

Αποτελεί λοιπόν στρατηγικό τομέα και για αυτό χρειάζεται σωστή και μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Με απλά λόγια χρειάζεται συνεννόηση για μια εθνική στρατηγική που θα ξεπερνά την θητεία μιας κυβέρνησης πολύ δε περισσότερο τη θητεία μιας πολιτικής ηγεσίας.

Το θέμα αυτό γίνεται το πλέον επίκαιρο με την Νέα ΚΑΠ για την οποία οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα και όχι αόριστα η χώρα και οι αγρότες για να εισπράττουν τις κοινοτικές ενισχύσεις θα πρέπει να επιτυγχάνουν συγκεκριμένα αποτελέσματα σε μετρήσιμους στόχους βάσει εθνικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα.

Ρωτάμε λοιπόν έχετε ήδη επεξεργασθεί τέτοιο σχέδιο;

Μπορείτε να δεχθείτε  προγραμματικές προτάσεις μας;

Τελικά είστε πραγματικά έτοιμοι για την διαπραγμάτευση; Έχετε δει ποιοι είναι οι κίνδυνοι σε αυτή την κρίσιμη διαδικασία για την χώρα και τους αγρότες; Εδώ είμαστε και θα τα αναδεικνύουμε με στοιχεία από τα πεπραγμένα των πολιτικών σας και της εφαρμογής τους.

Έτσι λοιπόν θα σας κρίνουμε κατά πόσο θα φέρετε αποτελέσματα σε μια σειρά από παράγοντες που είναι κρίσιμοι για τον αγροδιατροφικό τομέα, όπως:

 1. Την ανυπαρξία τραπεζικής χρηματοδότησης
 2. Τις υπέρογκες και τιμωρητικές ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές
 3. Την φορολόγηση των ενισχύσεων την στιγμή που η κοινοτική χρηματοδότηση της ΚΑΠ κινδυνεύει να μειωθεί και άλλο στερώντας και άλλη ανταγωνιστικότητα από τους Έλληνες αγρότες
 4. Την αντιμετώπιση του μεγάλου κόστους παραγωγής
 5. Την αποδυνάμωση τη ελληνικής κτηνοτροφίας
 6. Το μπάχαλο με τους δασικούς χάρτες και που στη Χαλκιδική γνωρίζουμε από πρώτο χέρι .
 7. Το μπάχαλο και τον αιφνιδιασμό με την εξισωτική αποζημίωση.
 8. Τις καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ αλλά και την αναδιοργάνωση του ΕΛΓΑ με νέο ασφαλιστικό κανονισμό για την αντιμετώπιση ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ζήσαμε πρόσφατα στην Χαλκιδική.
 9. Την καθυστέρηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 2020
 10. Τη διαχείριση του αρδευτικού νερού
 11. Την είσοδο νέων παραγωγών  και επιχειρηματιών στον πρωτογενή τομέα και την παραγωγή τροφίμων
 12. Την απουσία της καινοτομίας και της ευφυούς    γεωργίας
 13. Την ανυπαρξία ελέγχου της αγοράς και ιδιαίτερα του τρόπου διακίνησης των ελληνικών προϊόντων αλλά και το πάρτι των ελληνοποιήσεων
 14. Την ανυπαρξία στοιχειώδους ασφάλειας στα χωριά και κυρίως στα αγροκτήματα
 15. Την Προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος σε στεριά και θάλασσα
 16. Την αναδιοργάνωση των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών και την προώθηση των ενεργειακών ΚΟΙΝΣΕΠ των αγροτών
 17. Την προώθηση των πολιτικών για την αλιεία
 18. Την ύπαρξη πρακτικών πολιτικών μέτρων για την στήριξη των νησιωτικών περιοχών και ορεινών και μειονεκτικών
 19. Την στήριξη της μεταποίησης και της διευκόλυνσης  εξαγωγών αλλά και την συνεργασία του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό.
 20. Και τέλος την βελτίωση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες της υπαίθρου

Τελικά θα σας κρίνουμε για αυτό που εμείς στο Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε βαθιά

Την  αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου ώστε η Ελληνική γεωργία να αποκτήσει ταυτότητα και από μια γεωργία χαμηλού κόστους να μετατραπεί σε μια γεωργία με βάση την ποιοτική παραγωγή.

Για αυτό και επειδή δεν μας ικανοποίησαν οι προγραμματικές θέσεις όπως αναπτύχθηκαν:

Δεν παρέχουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.