Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ομιλία Ανδρέα Λοβέρδου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κινήματος Αλλαγής στις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης

Κύριε Πρόεδρε,

κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

καταρχήν δεχτείτε όλοι σας τα θερμά μου συγχαρητήρια.

Σεις, κύριε Πρόεδρε Κωνσταντίνε Τασούλα, για την καθολική αποδοχή που επιδείχθηκε από το σώμα προς το πρόσωπό σας ως Προέδρου του κορυφαίου θεσμικού οργάνου της κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας.

Εσείς, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, για την επιλογή σας ως εκπροσώπων του κυρίαρχου ελληνικού λαού στην εθνική αντιπροσωπεία.

Τέλος, οφείλω να ευχηθώ στην κυβέρνηση καλή επιτυχία.

Κύριε Πρόεδρε,

κυρίες και κύριοι βουλευτές,

θέλω να ελπίζω, ότι οι εκλογές της 7ης Ιουλίου θα αξιολογηθούν ως ορόσημο στην πορεία της Τρίτης ελληνικής Δημοκρατίας.

Και αυτό αφενός γιατί ολοκληρώθηκε μία εξόχως αρνητική περίοδος που διήρκεσε τεσσεράμισι ολόκληρα χρόνια δημαγωγίας, λαϊκισμού και ανικανότητας. Τεσσεράμισι ολόκληρα χρόνια συνεχών κυβερνητικών αποτυχιών και θεσμικών εκτροπών για να ανέβουν κάποιοι στην εξουσία. Η λεγόμενη 2η κρίση.

Και αφετέρου γιατί, φάνηκε κι από χθες, πως μάλλον ζούμε την αρχή του τέλους μιας περιόδου που ηττήθηκαν ή περιθωριοποιήθηκαν οι πολιτικές ομάδες – θίασοι, παράγωγα της κρίσης. Όποιος κοιτάξει την αίθουσα θα καταλάβει τι εννοώ. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλες πολιτικές τοξίνες και ζητούν επιτακτικά : Να γυρίσει ο τόπος σελίδα.

Οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά.

Αυτή την κρίσιμη ώρα λοιπόν, οι μεγαλαυχίες, οι μεγαλόστομες διακηρύξεις προθέσεων, καθώς και τα ευχολόγια είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Θέλω να αναφερθώ στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης με λίγα λόγια, διότι εδώ, όπως είναι λογικό, αντιπαραθέτουμε λόγια στα λόγια.

Από την Τρίτη αρχίζει ο διάλογος ή και οι συγκρούσεις που θα αφορούν κυβερνητικά έργα και την κριτική της αντιπολίτευσης.

I. Ξεκινάω με τη φράση του Πρωθυπουργού για έναν νέο πατριωτισμό. Το λεκτικό αυτό σχήμα είναι λανθασμένο. Ο πατριωτισμός είναι ένας. Ούτε νέος είναι, ούτε παλαιός. Ούτε προοδευτικός, ούτε αντιδραστικός. Ή είσαι πατριώτης ή δεν είσαι. Νεοπατριώτες δεν υπάρχουν. Και μια νύξη για το Σκοπιανό. Εμείς ούτε στα συλλαλητήρια κατεβήκαμε, ούτε για συμψηφισμό του μακεδονικού με την μη περικοπή των συντάξεων κάναμε λόγο. Γι’ αυτό, χωρίς υπερβολές, ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση, η οποία ενώ ως αντιπολίτευση έκανε και το ένα και το άλλο, τώρα φαίνεται πως εγκαταλείπει τις θέσεις της.

II. Συμφωνούμε με τις φοροαπαλλαγές, με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, με τις 120 δόσεις, θα δούμε όμως το σχέδιο νόμου και θα καθορίσουμε τη στάση μας. Συμφωνούμε, όμως, και με την κριτική για την μη αναφορά στο 100% της προκαταβολής φόρων για το επόμενο έτος, για το οποίο δεν ακούσαμε λέξη. Όπως έντονα διαφωνούμε και με την μη αναφορά στη δέσμευση της δημόσιας περιουσίας για 100 χρόνια, θλιβερό έργο της κυβέρνησης Τσίπρα.

III. Κύριε Πρωθυπουργέ, πως συμβιβάζονται όλα αυτά τα θετικά μέτρα που ανακοινώσατε με τη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων ; Θα είναι το μείζον ερώτημα των επόμενων εβδομάδων και μηνών. Για να γίνουν και τα δύο οι ρυθμοί ανάπτυξης πρέπει όχι μόνο να είναι σοκαριστικοί, αλλά συγκλονιστικοί. Αγορεύουμε απορούντες! Μην ξεχνάτε τους μικρό – ομολογιούχους. Θα σας πιέσουμε από την αρχή να δοθεί μια δίκαιη λύση.

IV. Θετική η αναφορά στα απορρίμματα, αρνητική είναι η μη αναφορά στο πώς!!! Η εθνική αντιπροσωπεία έχει κουραστεί να παρελαύνουν οι κυβερνήσεις και η Ελλάδα να παραμένει αυτό – εξευτελιζόμενη.

V. Για το άσυλο λέμε ναι. Τα είπε η κυρία Γεννηματά. Ανομία, παραεμπόριο, ναρκωτικά, θλίψη. Αυτό πρέπει να τελειώνει.

VI. Συμφωνούμε με την επανεξέταση ορισμένων άρθρων του Ποινικού Κώδικα. Όχι στην αναστολή του, γιατί υπάρχουν πολύ σημαντικές αλλαγές που πρέπει να παραμείνουν. Θυμίζω πως την προτελευταία μέρα πριν κλείσει η Βουλή έφεραν τους κώδικες με τρόπο ύποπτο. Είχα προτείνει να διαχωριστούν πέντε – έξι θέματα που αφορούν τον εξορθολογισμό των οικονομικών εγκλημάτων και να τα ψηφίσουμε πριν τη διάλυση της Βουλής. Δεν εισακουστήκαμε γιατί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ντρεπόταν για τις ρυθμίσεις αυτές.

Κατά τη διαδρομή της νέας διακυβέρνησης διαβεβαιώνω την εθνική αντιπροσωπεία και δι’ αυτής τον ελληνικό λαό ότι θα ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας ως πολιτικής δύναμης της αντιπολίτευσης κριτικά και αυστηρά αλλά συγχρόνως υπεύθυνα και δίκαια.

Γιατί αυτή είναι η πεμπτουσία της ιδιοσυστασίας μας,

που ακουμπάει σε πλατιά πολιτικά και κοινωνικά στρώματα.

Γιατί είναι γεγονός απαράγραπτο και πολιτικά βαρυσήμαντο ότι το ΠΑΣΟΚ υπήρξε η πολιτική δύναμη που έστρεψε το φως της μεταπολιτευτικής ιστορίας προς το μέρος του Ανθρώπου και το κόμμα που έχει υψώσει την σφραγίδα του στην κοινωνική αλληλεγγύη.

Και βεβαίως οφείλω να καταστήσω σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι το Κίνημα Αλλαγής εκπροσωπεί στη χώρα μας την κυβερνώσα σοσιαλδημοκρατική παράταξη.

Σε ό, τι αφορά την κυβέρνηση η διάκρισή μας θα γίνει ορατή από τα γεγονότα.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είναι τόσο πρόσφατη η συμπεριφορά και οι πολιτικές του, που τα όρια είναι από την αρχή ευδιάκριτα.

Και θα μας βοηθήσει κι η πρακτική του.

Ήταν πολύ χαρακτηριστική η εκ μέρους του μη υπερψήφιση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, επειδή λένε πως ασκούσε κριτική. Ήθελαν, ως φαίνεται, να τους έραινε με άνθη.

Κύριες και κύριες βουλευτές,

Στο νέο κοινοβουλευτικό περιβάλλον το ΠΑ.ΣΟ.Κ, το Κίνημα Αλλαγής θα παλέψει να καταστεί η μοναδική ελπίδα της κοινής γνώμης για ουσιαστική, σοβαρή αντιπολίτευση.

Και επειδή κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μετατρέψει την Βουλή σε τόπο «παράλληλων μονολόγων», θα εκπληρώσουμε στο ακέραιο το χρέος μας απέναντι στον ελληνικό λαό που περιμένει να αναβαθμίσουμε το Ελληνικό Κοινοβούλιο και που απαιτεί να κινηθεί η πολιτική ζωή μακριά από σκοτεινούς θαλάμους του πρόσφατου παρελθόντος, σεβόμενη γραπτούς και άγραφους κανόνες που την προηγούμενη τετραετία παραβιάστηκαν κατάφωρα.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.