Σε Ομιλίες

Ήταν προγραμματισμένο να κάνω οικονομικό απολογισμό. Δεν θα κάνω οικονομικό απολογισμό. Θα κάνω ένα απολογισμό της βαθύτατης υποκρισίας με την οποία γίνεται η συζήτηση δημόσια για τα δάνεια των κομμάτων. Και θα κάνω έναν απολογισμό του ατοπήματος που κάνει η κυβέρνηση να προσπαθεί να πλήξει τους πολιτικούς αντιπάλους συκοφαντώντας τους. 


Σας παρακαλώ απευθύνομαι στη λογική σας. Εγώ που είμαι βαθιά συναισθηματικό άτομο όταν πρόκειται για το ΠΑΣΟΚ και για το μέλλον του. Τώρα όμως θέλω να με ακούσετε με την τετράγωνη λογική ενός απλού πολίτη. Και οι αλήθειες που θα πω, αυτές τις αλήθειες τις θέτω σε δημόσια κρίση. Όποιος θέλει να τις αντιπαρατεθεί. 
Υπήρξε υπερδανεισμός των κομμάτων; Το 2010 το ΠΑΣΟΚ με 45% περίπου είχε 115 εκατομμύρια δάνεια, δηλαδή 2 – 2,5% το ποσοστό του. Ο ΣΥΡΙΖΑ με 4 – 4,5% είχε 10 εκατομμύρια δάνεια. Δηλαδή περίπου πάλι 2- 2,5 φορές το ποσοστό του.


Γιατί λέω το ποσοστό του; Γιατί τα χρήματα που παίρνουν τα κόμματα από την κρατική επιχορήγηση είναι ανάλογα με τα ποσοστά τους. Αν λοιπόν υπήρχε υπερδανεισμός για το ΠΑΣΟΚ, δεν υπήρχε για το ΣΥΡΙΖΑ; Βεβαίως. Το ίδιο και για τη Ν.Δ. λίγο παραπάνω και λίγο παρακάτω για το ΚΚΕ. 
Πώς πήρε τα δάνεια το ΠΑΣΟΚ; Με παρεμβάσεις; Θυμάστε τα χρόνια αυτά που ήταν πολύ μεγάλη επεκτατική πολιτική των τραπεζών. Μας παρακαλούσαν να πάρουμε δάνεια και εορτοδάνεια και κάρτες. Και όχι μόνο στην Ελλάδα, παγκόσμια το τραπεζικό σύστημα. Το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε δάνεια από το 1985, επί 25 χρόνια και ποτέ δεν είχε εκκρεμότητες με τις τράπεζες. Ποτέ. 


Έπρεπε να κάνει καμία παρέμβαση ειδική για να πάρει χρήματα; Όχι. Το μόνο κόμμα που έκανε παρέμβαση για να πάρει δάνεια έξω από τους τραπεζικούς κανόνες ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή του προέδρου του, του κ. Τσίπρα το 2010. 


Γιατί άραγε τα κόμματα δεν μπορούν, δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους; Εδώ φίλοι και σύντροφοι κανένας δεν θέλει να ακούσει ποια είναι η αλήθεια. Δεν βολεύει η αλήθεια. Δεν βολεύει τη δημαγωγία. Δεν βολεύει το λαϊκισμό και δεν βολεύει την επίθεση που γίνεται εναντίον των πολιτικών αντιπάλων. 


Από πού παίρνουν τα κόμματα τα χρήματα κυρίως για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους και τα δάνειά τους; Από το κράτος. Το σύνταγμα λέει ότι κάθε χρόνο το κράτος θα δίνει το 1 τοις χιλίοις του προϋπολογισμού του κράτους στα κόμματα. Ο νόμος άλλαξε το 2014 και έγινε το μισό  τοις χιλίοις. Το μισό δηλαδή. 


Με βάση το νόμο και το σύνταγμα, τα κόμματα πριν το 2012 έπαιρναν την τελευταία 5ετία περίπου 55 με 57 εκατομμύρια όλα τα κόμματα μαζί. Την 5ετία από το 2012 και μετά τα κόμματα παίρνουν περίπου 13 με 14 εκατομμύρια. Η μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα κόμματα όλα έχει υποστεί μείωση 80% και πλέον. Το κράτος δηλαδή δεν δίνει τα λεφτά που έδινε στα κόμματα και τα τρώνε τάχα τα κόμματα και δεν τα δίνουν στις τράπεζες. 
 Όποιος σε αυτά τα νούμερα έχει αντίρρηση, να βγει να το πει δημοσίως. Αυτός είναι ο πυρήνας του προβλήματος. Λένε κάποιοι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ανταποκριθεί γιατί έχασε τα ποσοστά του. Εγώ θέλω να μιλήσουμε με αριθμούς. Η απλή αριθμητική αποκαλύπτει γυμνή την αλήθεια. Δεν τη συσκοτίζει. Ας πούμε ότι δεν έρχονταν το τσουνάμι του λαϊκισμού να συντονιστεί με το τσουνάμι της κρίσης για να πέσει το ΠΑΣΟΚ αναπάντεχα και ιστορικά πρωτοφανώς μέχρι το 4% και έπαιρνε 40%. Εάν το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε 40% και σήμερα είχε 40% θα έπαιρνε 4 Χ 13 = 5.200 από την κρατική επιχορήγηση. Έπαιρνε όμως 20, 25 εκατομμύρια το χρόνο. 80% κάτω θα έπαιρνε σήμερα χωρίς να χάσει ούτε ένα ποσοστό από τη δύναμή του. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτό αντιμετωπίζουμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κανένας δεν ακούει την αλήθεια στο δημόσιο λόγο. Στο δημόσιο διάλογο. Δεν γίνεται ο δημόσιος διάλογος γύρω από τα κόμματα και από τα δάνειά τους. 


Να πάμε στο ΣΥΡΙΖΑ. Προσέξτε. Θα επικαλεστώ το ΣΥΡΙΖΑ με παράδειγμα γιατί δίνεται ανάγλυφα το πρόβλημα. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που είχε την τύχη τη μοναδική να πάει από το 4% στο 36%. Δηλαδή να αυξήσει το μερίδιο της πίττας που παίρνει από το δημόσιο ταμείο 9%. Για να δούμε τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τα δάνειά του. Επαναλαμβάνω. Εγώ δεν επικαλούμαι το ΣΥΡΙΖΑ για να το κατηγορήσω. Ατιμίες εμείς δεν κάνουμε για τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Το κάνω μόνο ως παράδειγμα, τι φταίει ακριβώς, πού βρισκόμαστε, γιατί βρισκόμαστε εδώ; 


Για να δούμε ο ΣΥΡΙΖΑ το 36% μπόρεσε να αποπληρώσει και πώς τα δάνεια που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ του 4%; Όχι δεν μπόρεσε να τα αποπληρώσει. Θα έπρεπε να τα έχει πληρώσει μέχρι το 2017 και τέλος του 2017 είναι το μοναδικό κόμμα που κάνει τη μοναδική ρύθμιση. Τέλος του 2017 αρχές του 2018. Τι λέει; Από τα 10 εκατομμύρια ρυθμίζω τα 7 – 7,5. Πώς τα ρυθμίζω; Με 4% επιτόκιο όταν εμείς με τόκους υπερημερίας και όλα αυτά τα πράγματα 15%. 
Και τι κάνω για να τα ρυθμίσω; Βάζω το κτίριό μου για τα δυο εκατομμύρια. Ποιο κτίριο παρακαλώ; Αυτό που αγόρασε με δάνειο από τράπεζα, η οποία τράπεζα μοναδικό φαινόμενο του κούρεψε 60% το δάνειο. Αυτό το κτίριο βάζει υποθήκη ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο το κτίριο; Όχι. Λέει ρητώς η τράπεζα, μπορώ να δώσω σε οποιονδήποτε αύριο τη σύμβαση, τη συμφωνία. Δεν θα κάναμε τη ρύθμιση αυτή, λέει η τράπεζα, αν δεν εκχωρούσε ο ΣΥΡΙΖΑ την κρατική του επιχορήγηση από το 2018 έως το 2023. 
Ακούστε αυτό για το οποίο κατηγορούνται οι τράπεζες, τα στελέχη των κομμάτων, ότι οι τράπεζες δεχόταν μελλοντική κρατική χρηματοδότηση, χωρίς να ξέρουν ποια θα είναι τα ποσοστά των κομμάτων, έρχεται το 2018, τέλος του 2017 και γίνεται ρύθμιση για μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις μέχρι το 2023.


Και ρωτάω αν δεν μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά του, τα δάνεια του 4% ο ΣΥΡΙΖΑ του 36% πώς θα τα αποπληρώσει μετά τις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ του 20%; Θα μπορέσει; Δεν θα μπορέσει. Και τι θα πούμε τότε εμείς; Ότι είναι μήπως απατεώνες οι άνθρωποι που είναι στο ΣΥΡΙΖΑ; Όχι δεν θα το πούμε γιατί δεν είναι έτσι. 


Θα το πούμε ότι είναι θαλασσοδάνεια; Όχι δεν θα το πούμε. Θα πούμε ότι είναι λεφτά κλεμμένα; Όχι δεν θα το πούμε. Γιατί; Γιατί αυτό είναι παιδί της ανάγκης. Παιδί της δυσκολίας. Γιατί υπάρχει ο πυρήνας του προβλήματος. Δεν θα το πούμε εμείς αυτό. Εμείς θα ξέρουμε γιατί γίνεται αυτό. Γιατί έτσι που ρυθμίζονται σήμερα η κρατική επιχορήγηση στα κόμματα,  δεν μπορούν τα κόμματα αξιοπρεπώς να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.  Αυτή είναι η πραγματική και η μοναδική αλήθεια συντρόφισσες και σύντροφοι.
Εάν τα κόμματα και να επαναλάβω εδώ κάτι που δεν ξέρετε, ξέρετε ποια κυβέρνηση έκανε την απότομη, βίαιη μείωση, τη σοκαριστική μείωση των επιχορηγήσεων στα κόμματα; Το ΠΑΣΟΚ το 2012. Αυτό έκανε αυτή τη μείωση. 


Κατά την άποψή μου υποτασσόμενο στην επίθεση που έκανε η δημαγωγία. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει το τραγικό λάθος για να χτυπήσει πολιτικούς αντιπάλους αυτοπαγιδεύεται με αυτά που κάνει και αυτοκτονεί ο ίδιος. Για να δείτε πώς το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να αντισταθεί στη δημαγωγία για να υπερασπιστεί τη δημοκρατία. 
Και αυτό είναι τραγωδία για το πολιτικό σύστημα και για τη δημοκρατία στη χώρα. Τι θα έπρεπε να γίνει συντρόφισσες και σύντροφοι; Εφόσον η κρίση έπληξε τα κόμματα, όπως έπληξε εκατομμύρια νοικοκυραίους και μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει το κράτος πώς τα κόμματα θα δουλεύουν και πώς θα χρηματοδοτούνται. Από το κράτος; Ναι. Καθαρά όμως όπως πρέπει, όπως λένε οι νόμοι και ταυτόχρονα ελέγχονται απολύτως. 


Αλλιώς ας κάνουν όπως κάνουν στην Αμερική. Με χορηγούς. Εγώ δεν είμαι αυτής της αντίληψης. Δεν το κάνουμε όμως αυτό. Θα έλεγα οι τράπεζες και τα κόμματα τα ίδια όπως αντιμετωπίζουν όλα τα κόκκινα δάνεια. Τα δάνεια των κομμάτων του 2010 ήταν 250 εκατομμύρια. 250 εκατομμύρια δάνεια στα 100 – 110 δις κόκκινα δάνεια είναι λιγότερο από 0,3 τοις χιλίοις. 
Και βέβαια εάν αυτά πλήττουν τις τράπεζες τι γίνεται με τα 20 – 25 δισεκατομμύρια της ανακεφαλαίωσης ή της κατακόρυφης μείωσης της αξίας των τραπεζών; Δεν μιλάει κανένας για αυτά. 
Συντρόφισσες και σύντροφοι εμείς ως ΠΑΣΟΚ υποστήκαμε και επιπλέον μείωση από τη μεγάλη πτώση των ποσοστών μας. Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης ήταν για μας πάνω από το 95%. Πάνω από 95%. Κάναμε δραματικές περικοπές. 96% κάναμε περικοπές στα έξοδά μας. Με το 4%, 5% επιβιώνουμε και είμαστε όρθιοι και θα το παλέψουμε και θα νικήσουμε κιόλας. 


Αυτό κάνουμε. Ποιοι το κάνανε αυτό; Πόσα ξοδεύουν στα συνέδριά τους; Το ξέρουν πολύ καλά όλοι εδώ οι φίλοι της περιφέρειας που ήρθαν εδώ σήμερα με δικά τους έξοδα και τους χαρατσώνουμε 10 ευρώ σήμερα για να πληρώσουμε το συνέδριό μας. Αυτό κάνουμε εμείς. 
Τι κάνουν οι άλλοι συντρόφισσες και σύντροφοι; Δεν σέβονται τη δημοκρατία. Πριονίζουν το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε. Προμοτάρουν τους αρνητές της δημοκρατίας και συμπεριφέρονται στους πολιτικούς αντιπάλους με ατιμίες. 
Αυτό δεν προχωράει έτσι. Εμείς επειδή περάσαμε 10 χρόνια από την έρημο, επειδή αντέξαμε, επειδή αντέξαμε σε πυρηνικό πόλεμο πολιτικά, δεν μπορεί κανένας να μας καθυποτάξει. Είμαστε εδώ και με το Κίνημα Αλλαγής θα πάμε μπροστά και ό,τι φοβούνται από εμάς θα το υποστούν. Δεν θα το γλιτώσουν.


Και εμείς λέμε σε όλους αντιπάλους και άσπονδους φίλους. Τη μοίρα μας κανένας δεν θα την πει. Τη μοίρα του ήλιου θα την πούμε εμείς. Ευχαριστώ πολύ.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.