Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Η ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, Θανάση Θεοχαρόπουλου, στη Βουλή για την τροπολογία για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα για την αναβάθμιση των F-16.

 • κ. Υπουργέ, κ. Καμμένε, η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής δεν είναι μια διακοσμητική επιτροπή. Δεν την συγκαλούμε εκ των υστέρων. Έχει μάλιστα αποδείξει η Επιτροπή αυτή -της οποίας είμαι μέλος από το 2015- ότι διαφυλάσσει τα εθνικά συμφέροντα και το απόρρητο των συνεδριάσεων, αλλά κυρίως έχει προκαλέσει και ανατροπές.
 • Σας θυμίζω χαρακτηριστικά τον Δεκέμβριο του 2017, όπου η Επιτροπή ήρε την σύμφωνη γνώμη για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάζουν άποψη, μέσω των διεξοδικών συζητήσεων στην Επιτροπή Εξοπλιστικών.
 • Τον Μάιο του 2018, ήρθατε στην Επιτροπή Εξοπλιστικών για την αναβάθμιση των F-16, πάλι εκτός των προβλεπόμενων θεσμικών διαδικασιών, μετά και όχι πριν από τη συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ, για να πάρετε τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής. Και σε εκείνη την πολύωρη συνεδρίαση όταν σας αποδείξαμε ότι δεν έχετε κινηθεί σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο το μόνο που κάνατε ήταν να λασπολογήσετε. Σε όλη την αντιπολίτευση.
 • Σήμερα φέρνετε με τροπολογία ένα κρίσιμο ζήτημα για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα σε σχέση με τη συμφωνία για τα F-16. Είναι δυνατόν ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που το συζητάμε τόσο καιρό, να το φέρνετε μετά τη λήξη της Επιτροπής; Αλλά δεν σας εγκαλούμε μόνο γι’ αυτό, κ. Υπουργέ. Σας εγκαλέσαμε γιατί δεν φέρατε το θέμα αυτό στην Επιτροπή Εξοπλιστικών να συζητηθεί, γιατί μπορεί να μην ερχόταν καν στην Ολομέλεια αν είχε συζητηθεί. Ή εν πάση περιπτώσει να είχαμε πάρει όλες τις διαβεβαιώσεις από εσάς για πολλά ζητήματα. Σας καλούμε να αποσύρετε την τροπολογία και να την φέρετε στην Επιτροπή Εξοπλιστικών. Αυτή είναι η ορθή διαδικασία.
 • Ας μην κρυβόμαστε, κ. Υπουργέ, δημοσίως έχετε πει ότι τις επόμενες ημέρες προτίθεσθε να παραιτηθείτε. Λίγες μέρες πριν παραιτηθείτε, φέρνετε μια σύμβαση 230 εκατ. ευρώ; Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει συνέχεια, το κράτος έχει συνέχεια. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν τη βιασύνη, ενώ ουσιαστικά τελείται δημοσίως υπό παραίτηση, για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα όπως είναι τα αντισταθμιστικά ωφελήματα στα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνησή σας ότι θα τηρήσει το νόμο του 2011 και μόνο με ενδελεχή μελέτη θα εξετάζεται στην Επιτροπή Εξοπλιστικών για τα συγκεκριμένα ζητήματα τι συμβαίνει.
 • Έχουμε πάρα πολλά ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει να συζητήσουμε. Γιατί στην υπόψη τροπολογία δεν αναφέρεται ξεκάθαρα ο όρος αντισταθμιστικά ωφελήματα; Σε μια ερώτηση που σας έγινε σήμερα παραδεχθήκατε ότι πρόκειται για αντισταθμιστικά ωφελήματα.
 • Και πώς προέκυψε η πρόταση του κατασκευαστή συνολικής αξίας 230 εκατ. ευρώ;
 • Με βάση τη γενόμενη σχετική αναφορά στην τροπολογία, «προϋπάρχουσες συμβάσεις ή και συμφωνίες, παρεπόμενες της ως άνω διακρατικής συμφωνίας, μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ως άνω αποκλειστικού κατασκευαστή λαμβάνονται υπόψη κατά την κατάρτιση της ως άνω σύμβασης», ποιες είναι οι προϋπάρχουσες συμβάσεις ή και συμφωνίες, αλλά και οι παρεπόμενες, που σχετίζονται με τα προσφερόμενα προγράμματα;
 • Πώς επελέγησαν τα προσφερόμενα προγράμματα και ποιος θα ωφεληθεί από την απόκτηση της παραγωγικής δυνατότητας; Με ποια διαγωνιστική διαδικασία θα επιλεγούν οι ιδιωτικές εταιρείες;
 • Έχουν υπογραφεί προσύμφωνα συνεργασίας μεταξύ της αμερικάνικης εταιρείας και των ιδιωτικών ελληνικών εταιρειών και αντίστοιχα μεταξύ ΕΑΒ και ελληνικών ιδιωτικών εταιρειών;
 • Πώς, πότε θα συζητηθούν εκτενώς όλα αυτά;
 • Θα μπορούσα να σας πω πολλά ακόμη, αλλά πράγματι στο συγκεκριμένο θέμα από την αρχή είστε εκτεθειμένος κ. Καμμένε. Από την αρχή της διαδικασίας. Από τον Οκτώβριο του 2017 είχα επισημάνει πως είμαστε αντιμέτωποι με συνεχόμενες αντιφατικές δηλώσεις, διαψεύσεις και αοριστίες και έχουμε φτάσει Ιανουάριο του 2019 και δυστυχώς η κατάσταση παραμένει ίδια. Σας είχα καταθέσει πρώτος επίκαιρη ερώτηση εδώ στη Βουλή για τα F-16, δόθηκαν αντικρουόμενες απαντήσεις στη συνέχεια, πρώτα μάθαμε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τραμπ το ποσό και τη συμφωνία. Δεν είχε ενημερωθεί η Επιτροπή Εξοπλιστικών για τίποτα. Αρχικά ακούσαμε για 2,4 δις, στη συνέχεια μιλήσατε για 1,1 δις, για άλλα ποσά. Να θυμίσω ότι είχατε τουιτάρει εκείνη την ημέρα της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου και είχατε μιλήσει και για αντισταθμιστικά. Και μετά πήρατε πίσω τη συγκεκριμένη δήλωση την επόμενη ημέρα. Και τώρα έρχεστε με τη λογική των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Η σύγχυση αυξάνεται αντί να μειώνεται.
 • Επανειλημμένα σας λέμε ότι χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τα εξοπλιστικά κονδύλια, για το πώς θα κατανεμηθούν. Χρειάζεται να μας δοθούν οι προτεραιότητες που έχει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να μπορέσουμε να κρίνουμε. Η θέση μας είναι πως για να αντιμετωπισθεί η όποια απειλή δεν είναι λύση μόνο τα εξοπλιστικά προγράμματα. Για την ισχυρή αποτροπή πρέπει να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση και εκτίμηση των εξελίξεων, αναπροσαρμογή επιχειρησιακών σχεδίων. Κανείς δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων και μιας ισχυροποιημένης χώρας ως προς την ασφάλεια και την άμυνα. Χρειάζεται εξορθολογισμός χωρίς υποβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και του προσωπικού. Αυτά είναι τα σοβαρά ζητήματα στα οποία θα πρέπει επιτέλους να ενσκήψουμε και όχι να συζητάμε σήμερα πώς ουσιαστικά θα παρακάμψουμε ένα νόμο του 2011, ο οποίος ήρθε ως αποτέλεσμα των προβλημάτων που υπήρχαν μέχρι τότε ώστε να μην επιτρέπονται τα αντισταθμιστικά ωφελήματα.                              

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

paremvasi-theoxaropouloutselephs_serres_vouli