Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Παρακολουθώ όλες αυτές τις μέρες τόσο τους Βουλευτές της πλειοψηφίας όσο και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να επιδίδονται σε ένα απίστευτο, επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων,
εντελώς αποκομμένοι από την ελληνική κοινωνία και τις πραγματικές ανάγκες της.

Μάλιστα, το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι και οι δύο ισχυρίζονται εντόνως ότι μάχονται για το κοινωνικό καλό, ότι αφουγκράζονται την κοινωνία και εν τέλει διαπιστώνεται ότι και οι δύο τελικά την αγνοούν: οι μεν με τα πεπραγμένα του «χθες» και οι δε τον «Προϋπολογισμό του σήμερα».

Η κατάρτιση του κρατικού Προϋπολογισμού αποτελεί την κορυφαία, Κοινοβουλευτική διαδικασία, είναι η στιγμή εκείνη που κάθε Κυβέρνηση αποκαλύπτει την πολιτική φυσιογνωμία της.

Και σήμερα, λοιπόν, συναντάμε τους συναδέλφους της Κυβερνώσας παράταξης να πανηγυρίζουν, γιατί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στήνει τους δικούς της μύθους και τις δικές της αυταπάτες.

Από την άλλη πλευρά, ακούμε τους Συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ να πανηγυρίζουν για το επιτυχημένο τους αφήγημα, που χάρη σε αυτούς, και στην προηγούμενη διακυβέρνηση, η χώρα βγήκε τάχα από τα Μνημόνια.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Είναι πραγματικό λυπηρό, να είστε εκτός πραγματικότητας. Η αγορά στενάζει, οι καταστηματάρχες παλεύουν να κρατήσουν ανοιχτά τα κατάστηματά τους, οι μισθωτοί είναι πια οικονομικά εξασθενημένοι και από την φοροαφαίμαξη και την υπερφολόγηση, οι αγρότες αδυνατούν πια να επιβιώσουν, απόρροια της παρατεταμένης κρίσης σε συνδυασμό με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, τρανή απόδειξη η φετινή τιμή του ελαιόλαδου παρά τις αναφορές όλων για την υψηλή διατροφική του αξία, βρίσκεται στην χαμηλότερη τιμή ιστορικά.

Τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν περιοριστεί στα απολύτως αναγκαία, στα άκρως απαραίτητα για την επιβίωσή τους, οι νέοι εξακολουθούν να αναζητούν αξιοπρεπή εργασία, οπουδήποτε είτε στην Ελλάδα είτε στο Εξωτερικό.

Οι στιγμές που ζούμε είναι ιδιαίτερες, και αν είχατε λιγάκι επίγνωση ή έστω και λίγο το αίσθημα της αυτοκριτικής, τόσο εσείς της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, θα ζητούσατε οι μεν ένα συγνώμη για τα «Ζάππεια» και οι δε ένα συγνώμη «για το σκίσιμο των Μνημονίων και την κατάργησή τους μ’ ένα άρθρο και έναν Νόμο».

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Αυτές οι πολιτικές που είναι γνωστές από το «χθες» δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ένα καλύτερο «αύριο».

Χρειάζεται ένα νέο μοντέλο Εθνικής Ανασυγκρότησης, που θα βασίζεται στην αναδόμηση των δομών, των παροχών, των υπηρεσιών.

Χρειάζονται πραγματικές τομές κάτι το οποίο δεν βλέπουμε όχι μόνο στον Προϋπολογισμό αλλά και στο σχεδιασμό σας.

Η Κέρκυρα, η περιοχή, απ’ όπου κατάγομαι εγώ, είναι κατ’ εξοχήν τουριστική περιοχή, με πολλές αναπτυξιακές δυνατότητες για την τοπική και εγχώρια οικονομία.

Ως Νησιώτης, λοιπόν, θα περίμενα πέρα από τους αριθμούς και τα έσοδα-έξοδα να δω μία ριζοσπαστική, οικονομική προσέγγιση από εσάς για το πώς το σύγχρονο τουριστικό προϊόν συνδεδεμένο με τον πολιτισμό και τον πρωτογενή τομέα θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα εξόδου από την κρίση και πως θα διαμορφωθεί σε στρατηγικός πυλώνας της εγχώριας και διεθνούς οικονομίας, βοηθώντας παράλληλα στη στήριξη των κατοίκων των νησιών μας, με ορθολογική και πραγματική αξιοποίηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Υπάρχει, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, μεγάλη αναγκαιότητα θέσπισης προληπτικών μηχανισμών για την αποτροπή τουριστικών κρίσεων, όπως αυτή που ξέσπασε πριν από 2 μήνες με την κατάρρευση της Thomas Cook και άφησε έκθετους όλους τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες που συνεργάζονταν μαζί της.

Κύριες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Κύριοι Υπουργοί,

Καλούμαι να επαναφέρω το αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προβεί άμεσα στη θέσπιση ρύθμισης για την μη καταβολή του ΦΠΑ, για τα τιμολογηθέντα και μη εισπραχθέντα ποσά, όπως επίσης και για τη μη φορολόγηση τους. Ποιά λογική αλήθεια σας αναγκάζει να ζητάτε να σας καταβληθεί ο ΦΠΑ, ο οποίος αποδεδειγμένα δεν έχει εισπραχθεί όπως επίσης και να φορολογηθούν οι επιχειρηματίες του τουρισμού για χρήματα που ποτέ δεν εισέπραξαν; Απαντήσεις επί αυτού του σοβαρότατου θέματος αν το επιθυμείτε κύριοι της Κυβέρνησης βρίσκουμε στην υπόθεση της πτώχευσης του «Μαρινόπουλου», όπου σειρά δικαστικών αποφάσεων έχει δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις.

Πουθενά μέσα στον Προϋπολογισμό, επίσης, δεν υπάρχουν οι θέσεις σας για την πράσινη ανάπτυξη, για την αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και το κυριότερο οι προτάσεις σας και οι προβληματισμοί σας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που απειλεί το σύγχρονο πολιτισμό. Δεν υπάρχουν ούτε καν σαν λέξεις στην Εισηγητική έκθεση πόσο μάλλον σαν πεδία πολιτικής.

Και για την ναυτιλία, μας παρουσιάζει ο Υπουργός έναν πίνακα εσόδων-εξόδων χωρίς να υπάρχει συνολικό πλαίσιο Ναυτιλιακής πολιτικής για το πώς μπορεί ο τριτογενής τομέας να αποτελέσει κεντρικό πυλώνα για την εγχώρια, ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία;

Όπως επίσης, και τον ρόλο που θα πρέπει κανονικά να διαδραματίσει ο τομέας της ναυπηγοεπισκευαστικής, όπου η χώρα μας διαθέτει και εξιδεικευμένο προσωπικό και τεχνογνωσία, αλλά και πολύ περισσότερο τις υποδομές, που είναι ικανές να επιφέρουν πάρα πολύ σημαντικά οφέλη στα έσοδα του κράτους, καθυστερούμε και δεν έχουμε δώσει απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα για το συγκεκριμένο τομέα όπως αυτά της φορολογίας του 24% και της ανταγωνιστικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτά, λοιπόν, νομίζω ότι θα έπρεπε πρωτίστως να εξετάσουν τα οικονομικά επιτελεία των Υπουργείων και δευτερευόντως να προχωρήσουν σε ισοσκελισμούς εσόδων-εξόδων, καθώς η μέθοδος αυτή έχει εφαρμοστεί πολλάκις και έχει αποτύχει παταγωδώς.

Κλείνοντας αγαπητοί Συνάδελφοι,

Υπάρχουν υπερπλεονάσματα, και παρεμβάσεις δημοσιονομικής προσαρμογής που πλουτίζουν τις σελίδες του Προϋπολογισμού.

Έχουν, όμως παντελώς αδειάσει το ανθρώπινο πρόσωπο της πολιτικής, είναι αναξιόπιστοι και δεν χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και υποστήριξης.

Χάνει και η πολιτική το νόημά της όταν τρέχουμε να πετύχουμε τους αριθμούς και ξεχνούμε ότι πίσω από αυτούς βρίσκονται άνδρες, γυναίκες, παιδιά, οι οικογένειες μας…

Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής πιστεύαμε και πιστεύουμε στον παράγοντα «άνθρωπο».. Εκεί επενδύουμε, και εκεί εναποθέτουμε τις πραγματικές μας ελπίδες…

Ευημερούν για εμάς οι αριθμοί όταν ευημερούν οι άνθρωποι.. Και δυστυχώς, για εσάς, σήμερα, αγαπητοί Συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας δεν ευημερούν ούτε οι αριθμοί ούτε οι άνθρωποι.

Σας ευχαριστώ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.