Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Σημεία τοποθέτησης Γιώργου Φραγγίδη, βουλευτή Κιλκίς, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο Γιώργος Φραγγίδης, Βουλευτής Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το  ασφαλιστικό, επισημαίνοντας ότι δεν εισάγει μεταρρυθμίσεις αλλά αντιθέτως ισχυροποιεί το νόμο Κατρούγκαλου με τις επονείδιστες ρυθμίσεις του. 

O Βουλευτής επεσήμανε ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα, διαχρονικά ταλανίζεται από διαρθρωτικές παθογένειες, που σε συνδυασμό με τα σύγχρονα δεδομένα της κρίσης, της ανεργίας και του δημογραφικού προβλήματος, καθιστούν τη μεταρρύθμισή του ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. 

Ο βασικός τροφοδότης ενός ασφαλιστικού συστήματος είναι οι εργαζόμενοι με τις εισφορές τους. Στην αντίπερα όχθη, το δημογραφικό πρόβλημα, η ανεργία και το έλλειμμα ανάπτυξης, είναι παράγοντες υπονομευτικοί για τη βιωσιμότητά του. 

Ο πληθυσμός μας γερνάει και συρρικνώνεται, η μετανάστευση Ελλήνων προς το εξωτερικό και το “brain drain” συνεχίζονται, το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός γερνάει και μειώνεται. Όλα αυτά ροκανίζουν τα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και της ίδιας της κοινωνικής συνοχής.

Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για το δημογραφικό  εξαντλούνταν σε επίπεδο επιδομάτων και δεν αποτελούσαν σχέδιο ολοκληρωμένης  δημογραφικής πολιτικής. Το Κίνημα Αλλαγής έχει κάνει συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για το δημογραφικό, όπως και για το φορολογικό. 

Ο Βουλευτής τόνισε, ότι χωρίς ανάπτυξη και εργαζόμενους, δε μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμο ασφαλιστικό. Το ίδιο και χωρίς νέους πόρους

Το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, που νομοθετήθηκε μετά από πρόταση της παράταξής μας το 2013, υποδεικνύει την άντληση πόρων από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας. Νέοι πόροι για το ασφαλιστικό μπορούν να προκύψουν επίσης από την εκμετάλλευση της Δημόσιας περιουσίας.  

Αξιολογώντας το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό της Νέας Δημοκρατίας, είπε ότι πρόκειται για ένα αποσπασματικό νομοθέτημα, κατώτερο των προσδοκιών και της σοβαρότητας των περιστάσεων. Η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κάνει λόγο για επουσιώδεις τροποποιήσεις του νόμου Κατρούγκαλου και ενδεχόμενο θέμα αντισυνταγματικότητας ορισμένων  διατάξεων. 

Ο κ. Φραγγίδης υπενθύμισε, ότι δεν προηγήθηκε του νομοσχεδίου η απαιτούμενη διαβούλευση και συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, τους κοινωνικούς, τους επιστημονικούς και τους πολιτικούς φορείς, όπως έγινε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση Λοβέρδου – Κουτρουμάνη 2010.  

Το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, δεν εξασφαλίζει τη δικαιοσύνη και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ούτε την αξιοπρέπεια των συνταξιούχων. 

Δεν λαμβάνει υπόψη τις νέες συνθήκες και την ύπαρξη πλεονασμάτων. 

Δεν προβλέπει κατώτατο όριο και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους συνταξιούχους. 

Δεν επαναφέρει το ΕΚΑΣ.

Δημιουργεί συνταξιούχους πολλών ταχυτήτων. 

Διατηρεί τα αυξημένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης του νόμου Κατρούγκαλου, χωρίς εξαιρέσεις. 

Δεν καταργεί τη διάταξη που συσχετίζει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής.  

Διατηρεί τις μειώσεις  στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και στις χηρείας και στις αναπηρικές. 

Δεν καταργεί τη διάταξη για περαιτέρω μείωση του εφάπαξ. 

Δεν επεκτείνει τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών που εκκρεμεί από το 2011. 

Διατηρεί τα πολύ χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου για τη μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων, όσους δηλαδή έχουν μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας.

Διατηρεί τις αδικίες για τις συντάξεις των ομογενών μας από την Αλβανία και τον Πόντο. 

Καταργεί τη δήθεν 13η σύνταξη που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα από αυτά που θέλει να υποστηρίζει η κυβέρνηση, οι μόνοι που ίσως δεν δουν μείωση στη σύνταξή τους είναι εκείνοι με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και μέχρι 40. Δηλαδή, 565.000 ασφαλισμένοι. Και από αυτούς, μόνο οι 65.000 θα δουν κάποια μικρή αύξηση ύψους 3%. 

Δημιουργείται ο e- ΕΦΚΑ, μετά την ενσωμάτωση του ΕΤΕΑΕΠ. Για τη διοίκησή του δημιουργείται ένα πολυπληθές δυσκίνητο μοντέλο, που με βάση τα δεδομένα της έλλειψης προσωπικού, του ακατάλληλου λογισμικού και των εκκρεμών συντάξεων που αυξάνονται κατά 4.000 κάθε μήνα, μοιάζει περισσότερο με επικοινωνιακό προϊόν και λιγότερο με ευέλικτο φορέα προς όφελος των πολιτών.

Κυρίως, το νομοσχέδιο δεν προνοεί και δεν εγγυάται ένα καλό μέλλον για τη νέα γενιά. Το πραγματικό διακύβευμα, όμως, για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα αφορά κυρίως στις νεότερες γενιές.
Για να δείτε το βίντεο της ομιλίας πατήστε εδώ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ανδρέας Πουλάς: Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού απαιτεί πολιτική γενναιότηταΑπόστολος Πάνας: Το ασφαλιστικό της Κυβέρνησηςδημιουργεί νέες κοινωνικές ανισότητες