Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολη και ιδιαίτερη, από πολλές απόψεις. Στην οικονομική δυσπραγία των τελευταίων χρόνων, έρχεται να  προστεθεί η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε με την πανδημία του κορωνοϊού, όχι μόνο εμείς αλλά και η παγκόσμια κοινότητα. 

Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε αχαρτογράφητα νερά, που απαιτεί από όλους μας να δράσουμε υπεύθυνα και συλλογικά, με ψυχραιμία και αυτοπειθαρχία, ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 

Η θετική στάση των περισσοτέρων κομμάτων θα έχει την συμβολή της στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, θέλω όμως να θυμίσω ότι στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε την κρίση του 2009, με τα λάθη μας και τις παραλήψεις μας, εκτός από τα προβλήματα, είχαμε απέναντι μας και όλες σχεδόν τις πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και αυτούς που προκάλεσαν τον εκτροχιασμό, κι αυτό δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Σήμερα, η χώρα μας ταυτόχρονα βρίσκεται υπό πίεση, με το προσφυγικό/μεταναστευτικό σε έξαρση και κυρίως με την Τουρκική επιθετικότητα στον Έβρο και στο Αιγαίο στο αποκορύφωμά της και με προχωρημένα τα σενάρια για ένα επόμενο αναβαθμισμένο «χτύπημα». 

Επισημαίνουμε ότι χρειάζεται ενίσχυση του συστήματος επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων, που ναι μεν έχει βελτιωθεί σε σχέση με την πολιτική του  «δεν έχει σύνορα η θάλασσα» αλλά όπως αποδείχθηκε χθες με τη διέλευση απ’ όλο το Αιγαίο του εμπορικού–δουλεμπορικού με μετανάστες που έχουν αποβιβαστεί στην ΚΕΑ, σοβαρά κενά.

Η χρονική συγκυρία και οι εξελίξεις καθιστούν ευάλωτη την κοινωνία και την οικονομία μας και ήδη μπορούμε να φανταστούμε τις τεράστιες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς από τον Τουρισμό  και τις υπηρεσίες, μέχρι την παραγωγή και το εμπόριο. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, συζητάμε σήμερα την κύρωση της σύμβασης της δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση προς το Ελληνικό Δημόσιο. 

Εξαρχής θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά,  ότι οι προσφορές των ιδρυμάτων δεν υποκαθιστούν την υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίσει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όλους και να επαφίεται στη φιλανθρωπία των ιδρυμάτων.

Στο σημείο αυτό να παραθέσω τις βασικές θέσεις του Κινήματος Αλλαγής που διατυπώθηκαν ανάμεσα σε άλλες, από την Πρόεδρό μας, Φώφη Γεννηματά, στην επικοινωνία της με τον Πρωθυπουργό.

1) Στηρίζουμε την προσπάθεια της χώρας και την λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων που προτείνουν τα αρμόδια όργανα με τους ειδικούς επιστήμονες. 

Τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα και για όλες τις δραστηριότητες, οικονομικές και κοινωνικές που επηρεάζουν τη διασπορά, χωρίς εξαιρέσεις διότι αλλιώς αυτοαναιρούνται και ακυρώνονται. 

Για την Εκκλησία, ζητήσαμε και υιοθετήθηκε, αποτελεσματικά μέτρα ώστε να μη μετατρέπονται οι ναοί σε κέντρα διάδοσης της επιδημίας και να ισχύσουν για όλα τα δόγματα ανεξαιρέτως.

2) Το βάρος το σηκώνει το δημόσιο Σύστημα Υγείας, παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια

Θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ θεμελίωσε τη δημόσια υγεία στη χώρα, δημιούργησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κατασκεύασε, εξόπλισε, στελέχωσε και λειτούργησε 150 και πλέον κέντρα υγείας, 60 νομαρχιακά και 7 πανεπιστημιακά νοσοκομεία και αυτό αποτελεί σήμερα ένα εθνικό κεκτημένο.

Για το Κίνημα Αλλαγής, το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζει να αποτελεί το βασικό πυλώνα του κοινωνικού κράτους και σήμερα είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία η αναγέννηση του ΕΣΥ, η περαιτέρω στελέχωση του, ο εκσυγχρονισμός με συμπλήρωση των υποδομών του αλλά και η αναβάθμιση του με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Το έμψυχο δυναμικό του ΕΣΥ που κτυπήθηκε από την κρίση αλλά και τις πολιτικές που ακολούθησαν, καταβάλλει αυτές τις μέρες υπεράνθρωπες και φιλότιμες προσπάθειες, εκτός από το χειροκρότημα μας πρέπει να επιβραβευθεί στην πράξη, και μισθολογικά και ασφαλιστικά για την κρίσιμη και επικίνδυνη εργασία του

Χρειάζονται άμεσα μέτρα διοικητικά και οικονομικά και ειδικότερα επιβάλλεται: 

· Να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με την άμεση πρόσληψη ιατρών-νοσηλευτών που έχουν εξαγγελθεί.

· Να ληφθεί μέριμνα για πρόσθετα κρεβάτια. Λειτουργία 1 Νοσοκομείου ανά Περιφέρεια, μόνο για ασθενείς από κορωνοϊό. 

· Να πολλαπλασιασθούν τα σημεία ελέγχου (test) για τον κορωνοϊό. 

Να ενταχθούν στον ενιαίο σχεδιασμό και τα ιδιωτικά κέντρα (και με επίταξη αν χρειασθεί) με τιμολόγιο καθορισμένο από το κράτος, που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. 

· Να προμηθευτούν τα Νοσοκομεία έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέσα για την προστασία των εργαζομένων στην υγεία. 

· Να αντιμετωπισθεί η αισχροκέρδεια στην αγορά για γάντια, μάσκες, αντισηπτικά. 

· Να ληφθεί ειδική μέριμνα για τα νησιά του Β. Αιγαίου που είναι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες. 

3) Η Ελληνική Οικονομία, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι βιώνουν ήδη τις συνέπειες της κρίσης. 

Χρειάζονται μέτρα έξω από την πεπατημένη, με την αναστολή προβλέψεων του Συμφώνου Σταθερότητας. 

Και μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα ήδη παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα (αναιμική ανάπτυξη, υστέρηση εσόδων έναντι του στόχου). Έχει πολύ μεγαλύτερες ανάγκες πχ από την Γερμανία. Είμαστε όπως κατ΄ αναλογία με τα κρούσματα του κορωνοϊού σαν υπερήλικας, σε σχέση με το παιδί.

Η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει:

· Να απαιτήσει από την Ε.Ε. εκταμίευση πολύ μεγαλύτερων ποσών από τα 37 δις (που ακούγεται) και την εξαίρεση από δημοσιονομικούς περιορισμούς-και από κρατικές ενισχύσεις- των ποσών που θα δοθούν για Υγεία, επιχειρήσεις/ εργαζόμενους. 

· Να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και για τα επόμενα έτη που ούτως ή άλλως εμεί ζητούσαμε γιατί το απαιτεί η ανάγκη ανάκαμψης της οικονομίας. Τώρα είναι αδήριτη ανάγκη!

Και εν συνεχεία πρέπει:

· Να γίνει ριζική αλλαγή του Κρατικού Προϋπολογισμού, ώστε να ενισχυθούν το ΕΣΥ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι επιχειρήσεις που κλείνουν και οι εργαζόμενοι που τίθενται σε υποχρεωτική διαθεσιμότητα. 

· Να ανασταλούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις. 

· Να προετοιμασθούν ειδικά μέτρα στήριξης του Τουρισμού. 

· Να στηρίξουν οι Τράπεζες την ρευστότητα. Δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια. Να μην «κοκκινίζουν» δάνεια που λόγω της κρίσης παρουσιάζουν προβλήματα. 

Είναι επίσης γεγονός ότι διαχρονικά, πολύ πλούσιοι  Έλληνες με αίσθημα αλτρουισμού και διάθεση προσφοράς, έδωσαν μέρος της περιουσίας τους ή μεγάλα χρηματικά ποσά, για να εξυπηρετήσουν κοινωφελείς σκοπούς και να βοηθήσουν τη χώρα μας σε δύσκολες στιγμές. 

Η προσφορά αυτών των ανθρώπων, θα πρέπει να είναι ένα παράδειγμα και πηγή έμπνευσης για τους σημερινούς ευκατάστατους Έλληνες, ιδίως σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη τους ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν για το κοινό καλό.  

Όποια δωρεά μπορεί να βοηθήσει την πατρίδα μας είναι σημαντική και ευπρόσδεκτη, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Μακάρι, να υπάρξουν ανάλογες ευγενικές πρωτοβουλίες και χειρονομίες.   

Η Σύμβαση μπορεί να συμβάλει στην ανατοποθέτηση της εικόνας της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο και η  ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας που είναι απαραίτητες. Θα φανεί αυτό πιο έντονα το επόμενο διάστημα, που τα ζητούμενα της ανάπτυξης της παραγωγικής δραστηριότητας και της αύξησης των ρυθμών της οικονομίας θα γίνουν ακόμα πιο έντονα. 

Στο πλαίσιο αυτό προσερχόμαστε σήμερα θετικά για την Κύρωση Σύμβασης της Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Ιδρύματος Ωνάση και της εταιρείας – αντιπροσώπου του Ιδρύματος στην Ελλάδα με την επωνυμία «ΑΡΙΟΝΑ ΕΛΛΑΣ ανώνυμη εταιρεία καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων τεχνική οικοδομική». 

Στην Επιτροπή, ήδη διατυπώσαμε παράλληλα συγκεκριμένους προβληματισμούς, με αφορμή τη δωρεά και ανεξάρτητα από αυτή, ψηφίζουμε τη σύμβαση αλλά Θα περιμένουμε από την κυβέρνηση θετικά και μετρήσιμα αποτελέσματα και θα είμαστε εδώ για να την ελέγξουμε. 

Βασίλης Κεγκέρογλου 

Γραμματέας Κ.Ο.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΡΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΧΡΕΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣΜιχάλης Κατρίνης: Ποιος φοβάται τους τραπεζίτες;