Σε Covid-19: Δράσεις-Προτάσεις, Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υγείας και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κατέθεσαν οι τέσσερεις βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Β. Κεγκέρογλου (ν. Ηρακλείου), Ε. Λιακούλη (ν. Λάρισας), Γ. Μουλκιώτης (ν. Βοιωτίας) και Α. Πουλάς (ν. Αργολίδας), σε σχέση με την ανάγκη θεσμοθέτησης ειδικής άδειας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στους εργαζόμενους τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Όπως επισημαίνουν οι τέσσερεις βουλευτές του Κινήματος στο κείμενο της ερώτησής τους:

«Από τις 12 Φεβρουαρίου 2021 έχει αρχίσει ο εμβολιασμός των πολιτών που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 60-64 ετών. Επομένως έχει αρχίσει ο εμβολιασμός ανθρώπων που δεν είναι συνταξιούχοι αλλά εργάζονται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, χωρίς όμως να προβλέπεται ειδική άδεια από την εργασία για τον εμβολιασμό τους.

Ωστόσο, η χρήση ημερών κανονικής άδειας για τον εμβολιασμό, θα ήταν λανθασμένη μιας και επιβαρύνει τον υπάλληλο, δημόσιο ή ιδιωτικό, ο οποίος εμβολιαζόμενος συμβάλλει στην ανοσία της αγέλης και την ταχύτερη έξοδο από την παρούσα υγειονομική κρίση».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τέσσερεις βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, ρωτούν τους συναρμόδιους Υπουργούς, με ποιον τρόπο μπορούν να απουσιάζουν από την εργασία τους εφεξής οι εργαζόμενοι που καλούνται να εμβολιαστούν εντός εργάσιμων ωρών, καθώς και αν σκοπεύουν να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία για την δικαιολόγηση της απουσίας από την εργασία των εργαζομένων, κατά την ημέρα του εμβολιασμού τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:

-Εσωτερικών, κ.Μ.Βορίδη

-Υγείας, κ.Β.Κικίλια

-Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ.Κ.Χατζηδάκη

Θέμα: «Άδεια εμβολιασμού για τους εργαζόμενους»

Κύριοι Υπουργοί,

Από τις 12 Φεβρουαρίου 2021 έχει αρχίσει ο εμβολιασμός των πολιτών που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 60-64 ετών. Επομένως έχει αρχίσει ο εμβολιασμός ανθρώπων που δεν είναι συνταξιούχοι αλλά εργάζονται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, χωρίς όμως να προβλέπεται ειδική άδεια από την εργασία για τον εμβολιασμό τους.

Η χρήση αναρρωτικών αδειών για τον εμβολιασμό, σε δημοσίους υπαλλήλους με διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 54 του υπαλληλικού κώδικα, θα οδηγούσε σε περαιτέρω διοικητικό φόρτο τις δημόσιες υπηρεσίες και λαμβάνοντας υπόψη ότι μπορεί να ζητηθεί μόνο μία αλλαγή του προγραμματισμένου ραντεβού για τον εμβολιασμό, και κατανοώντας τη δυσκολία διαχείρισης πιθανού μεγάλου όγκου αναβολών των προγραμματισμένων ραντεβού και συμπίεσής τους σε απογευματινές και μη εργάσιμες ώρες και ημέρες, προκύπτει η ανάγκη να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι ώστε να προσέρχονται κανονικά στα εμβολιαστικά κέντρα και κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες.

Επιπλέον, η χρήση ημερών κανονικής άδειας για τον εμβολιασμό, θα ήταν λανθασμένη μιας και επιβαρύνει τον υπάλληλο, δημόσιο ή ιδιωτικό, ο οποίος εμβολιαζόμενος συμβάλλει στην ανοσία της αγέλης και την ταχύτερη έξοδο από την παρούσα υγειονομική κρίση.

Έχοντας ήδη το προηγούμενο της νομοθετικής διευθέτησης αντίστοιχου ζητήματος με το άρθρο 71 του νόμου 4764, στο οποίο προβλέπεται η χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας εργαζομένου που επιλέγεται για δωρεάν τεστ κορωνοϊού,

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

  • Με ποιον τρόπο μπορούν να απουσιάζουν από την εργασία τους οι εργαζόμενοι που καλούνται να εμβολιαστούν εντός εργάσιμων ωρών;
  • Θα υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για την δικαιολόγηση της απουσίας από την εργασία των εργαζομένων, κατά την ημέρα του εμβολιασμού τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Βασίλης Κεγκέρογλου

Ευαγγελία Λιακούλη

Γιώργος Μουλκιώτης

Ανδρέας Πουλάς

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Βουλευτές Κινήματος Αλλαγής: «Κατ’ εξαίρεση εμβολιασμοί στελεχών δημοσίων φορέων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία»Eυαγγελία Λιακούλη: «Να σταματήσει ο "χορός" των απευθείας αναθέσεων λόγω κορονοϊού»