Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Στην συνέχεια της συζήτησης – μετά την συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά του Υπουργού Οικονομικών –  στην  Ολομέλεια της Βουλής, του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας» τοποθετήθηκε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου, τονίζοντας:

 «Αυτές τις μέρες ακούστηκαν πολλά για το Νομοσχέδιο αν και πολλές ομιλίες στάθηκαν και σε άλλα θέματα ή σε μια γενική κριτική κατά της Κυβέρνησης, κάτι λογικό από τον χαρακτήρα που αντικειμενικά πήρε μια συζήτηση. Άλλωστε κανένας δεν κατάλαβε γιατί ο κ.Τσίπρας κατάθεσε πρόταση μομφής κατά ενός Υπουργού και όχι κατά της Κυβέρνησης. Χρειάζεται να ειπωθεί ξεκάθαρα : Πρόκειται για Νομοσχέδιο- χαριστική βολή για τα νοικοκυριά, ταφόπλακα για τα φυσικά πρόσωπα,  χάρισμα για τις Τράπεζες και τις Εταιρείες εκείνες που ασχολούνται με τα  χρέη.

Ζούμε σε μια περίοδο κρίσης και αβεβαιότητας στην Οικονομία. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, τα μεγάλα θύματα των εξελίξεων στην οικονομία μας τα τελευταία χρόνια, έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δυσμενή θέση. Πολλοί ουσιαστικά πτώχευσαν, απλώς δεν υπήρξε και η τυπική επιβεβαίωση. Όσα προβλέπονται στον «Κώδικα διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας», έχουν – μεταξύ άλλων – ως βασικό στόχο, την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να μην παραμένει κάποιος εγκλωβισμένος, ενώ έπρεπε να έχει πτωχεύσει. Αυτή είναι η πικρή πραγματικότητα.»

Σχετικά με τον Νέο Πτωχευτικό Κώδικα, δεν παρέλειψε να αναφέρει τα εξής:

«Μιλάμε για ένα Νομοσχέδιο που έχει μεν τον τίτλο της δεύτερης ευκαιρίας, αλλά είναι προσανατολισμένο στις μαζικές πτωχεύσεις προσφέροντας πάρα πολλά πλεονεκτήματα στους πιστωτές.

Είναι προφανές πως αυτή η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την αξιοπρεπή διαβίωση των φυσικών προσώπων. Πώς μπορεί να έχει άραγε μια δεύτερη ευκαιρία ένας επαγγελματίας, όταν στην πτωχευτική του περιουσία περιλαμβάνονται και εισοδήματα που δημιουργούνται μετά τη πτώχευση;

Στη συζήτηση για το νομοσχέδιο συγκρούονται  τρεις διαφορετικές αντιλήψεις.

Υπάρχει η αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας που ψήφισε το νόμο Κατσέλη, τον αλλοίωσε με το νόμο Χατζηδακη καιβρωρα για να δικαιολογήσουν το νομοσχέδιο έκτρωμα που φέρνουν κατασυκοφαντούν τον νόμο Κατσελη προκειμένου να εξιλεωθούν για αυτό που θα ψηφίσουν.

Υπάρχει η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψήφισε το νόμο Κατσέλη, τον άλλαξε και τον κατήργησε το 2019.

Υπάρχουν, όμως, και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που και ψήφισαν το νόμο Κατσέλη, και τον στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια και τον τιμούν σήμερα με την υπογραφή τους στην τροπολογία που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής για την πραγματική προστασία της πρώτης κατοικίας. Γιατί μόνο το ΠΑΣΟΚ προστάτευσε πραγματικά τη κύρια κατοικία΄:».

Τέλος όσον αφορά την δεύτερη ευκαιρία, που φέρει και ο τίτλος του παρόντος σχεδίου νόμου ανέφερε τα εξής:

«Συζητάμε σήμερα ένα  Νομοσχέδιο που ο τίτλος του φέρει την ονομασία  δεύτερη ευκαιρία. Συγγνώμη, αλλά πουθενά δεν βλέπουμε δεύτερη ευκαιρία. Η χώρα βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο της πορείας της.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την αγορά, οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε αυτούς που άντεξαν την κρίση και να τους δώσουμε ακόμα μία πραγματική δεύτερη ευκαιρία.

Εσείς απλά δίνετε τη χαριστική βολή στον ευάλωτο πολίτη.

Ενώ παραδέχεστε ότι ο ν.4605, που παραλάβατε από τον ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε, τώρα εισάγετε αυστηρότερα κριτήρια. Πώς, λοιπόν, λέτε τώρα ότι με αυτό το σχέδιο νόμου θα υπάρχει προστασία πρώτης κατοικίας, αφού  το παρόν σχέδιο νόμου μετατρέπει τους ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές του σπιτιού τους για 12 χρόνια, με δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου στην τρέχουσα εμπορική αξία και χωρίς να αφαιρούνται τα ενοίκια που έχουν καταβληθεί τα προηγούμενα χρόνια. Πόσοι ευάλωτοι με 900 ευρώ οικογενειακό εισόδημα μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο.

Εντείνετε το φαινόμενο αντί να το αντιμετωπίζετε.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας, η παροχή δεύτερης ευκαιρίας στις επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες, αποτελούν προτεραιότητα για εμάς..»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης:

« Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μετά την τριήμερη συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά του Υπουργού Οικονομικών,  επανερχόμαστε στην συζήτηση που είχε διακοπεί για το Νομοσχέδιο που ο τίτλος του φέρει την ονομασία  δεύτερη ευκαιρία.

Αυτές τις μέρες ακούστηκαν πολλά για το Νομοσχέδιο αν και πολλές ομιλίες στάθηκαν και σε άλλα θέματα ή σε μια γενική κριτική κατά της Κυβέρνησης, κάτι λογικό από τον χαρακτήρα που αντικειμενικά πήρε η συζήτηση. Άλλωστε κανένας δεν κατάλαβε γιατί ο κ.Τσίπρας κατάθεσε πρόταση μομφής κατά ενός Υπουργού και όχι κατά της Κυβέρνησης.

Συγγνώμη, αλλά παρά τα όσα ακούστηκαν δεν πείστηκα ότι με το Νομοσχέδιο αυτό δίνεται πραγματική δεύτερη ευκαιρία. Συνεχίζουμε να μην βλέπουμε πουθενά δεύτερη ευκαιρία. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για νομοσχέδιο μηδαμινής ευκαιρίας για τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για Νομοσχέδιο- χαριστική βολή για τα νοικοκυριά, ταφόπλακα για τα φυσικά πρόσωπα,  χάρισμα για τις Τράπεζες και τις Εταιρείες εκείνες που ασχολούνται με τα  χρέη.

Ζούμε σε μια περίοδο κρίσης και αβεβαιότητας στην Οικονομία. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, τα μεγάλα θύματα των εξελίξεων στην οικονομία μας τα τελευταία χρόνια, έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δυσμενή θέση. Πολλοί ουσιαστικά πτώχευσαν, απλώς δεν υπήρξε και η τυπική επιβεβαίωση. Αυτή είναι η πικρή πραγματικότητα.

Σε αυτή την συγκυρία που δυσκολεύει την δραστηριότητα των Επιχειρήσεων και εντείνει τον φόβο μπροστά στην ανεργία, λόγω και του κορονοϊού, η κυβέρνηση αντί να στηρίξει την αγορά και την επιχειρηματικότητα επιλέγει να ενισχύσει τους λίγους και ισχυρούς οδηγώντας σε λουκέτα. Αντί να κινήσει διαδικασίες διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής επιλέγει την περιθωριοποίηση και τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Εν ολίγοις, μιλάμε για ένα νομοσχέδιο που έχει μεν τον τίτλο της δεύτερης ευκαιρίας, αλλά είναι προσανατολισμένο στις μαζικές πτωχεύσεις προσφέροντας πάρα πολλά πλεονεκτήματα στους πιστωτές.

Πώς μπορεί να έχει άραγε μια δεύτερη ευκαιρία ένας επαγγελματίας, όταν στην πτωχευτική του περιουσία περιλαμβάνονται και εισοδήματα που δημιουργούνται μετά την πτώχευση;

Μάλλον δεύτερη ευκαιρία για ικανοποίηση των πιστωτών είναι, αφού με το άρθρο 92 εντάσσεται στην πτωχευτική περιουσία το εισόδημα πάνω από το ακατάσχετο όριο, ενώ στο αρχικό σχέδιο ήταν στα 540 Ευρώ και αναγκαστήκαμε ύστερα απο την πίεση του  κινήματος Αλλαγης και των φορέων να το αλλάξετε και να το πάτε στο ακατάσχετο όριο και αυτό θα είναι κάτι που θα σας κυνηγάει για πάντα κύριε Σταικουρα .

Οι Τράπεζες πλέον θα μπορούν να ζητούν πτώχευση μισθωτών, συνταξιούχων, ανέργων χωρίς να υπάρχουν ειδικά κοινωνικά κριτήρια και ειδικές πρόνοιες για ευάλωτες ομάδες με θέματα υγείας ή ηλικιακά κριτήρια. Και πλέον βάσει του άρθρου 77,  ένας οφειλέτης θα πτωχεύει τεκμαρτά αν ένα εξάμηνο δεν καταβάλλει το 40% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς δημόσιο, φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τράπεζες.

Με το παρόν νομοσχέδιο ωφελείτε απροκάλυπτα τα τραπεζικά ιδρύματα και επαναφέρετε στο παιχνίδι τις εισπρακτικές εταιρείες.

Στοχεύετε άραγε στη μείωση του αριθμού των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και την επιβίωση των κολοσσών επιχειρήσεων, αποδομώντας ταυτόχρονα το οικοδόμημα του ν.3869 του ΠΑΣΟΚ;

Γιατί η αλήθεια είναι ότι στη συζήτηση για το νομοσχέδιο συγκρούονται  τρεις διαφορετικές αντιλήψεις.

Υπάρχει η  αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας που ψήφισε το νόμο Κατσέλη, τον αλλοίωσε με τον νόμο Χατζηδακη και τώρα τον έχουν κατασυκοφαντήσει προκειμένου να να εξιλεωθούν για αυτό που θα ψηφίσουν.

Υπάρχει η του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψήφισαν το νόμο Κατσέλη, τον άλλαξε και τον κατήργησε το 2019.

Υπάρχουν, όμως, και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που και ψήφισαν το νόμο Κατσέλη, και τον στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια και τον τιμούν σήμερα με την υπογραφή τους στην τροπολογία που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής για την πραγματική προστασία της πρώτης κατοικίας. Γιατί μόνο το ΠΑΣΟΚ προστάτευσε πραγματικά τη κύρια κατοικία!

Η λογική το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι που εμείς δεν αποδεχόμαστε. Είναι ηθικά, οικονομικά και κοινωνικά απαράδεκτη. 

Ναι, πράγματι υπάρχουν οι στρατηγικά κακοπληρωτές, οι οποίοι πρέπει να εντοπιστούν και τιμωρηθούν παραδειγματικά. Δεν φταίνε όμως σε τίποτα οι πραγματικά αδύναμοι κι ευάλωτοι  δανειολήπτες, αυτοί που προστάτευσε και βρήκαν καταφύγιο εν μέσω μνημονίου κάτω από το νομικό πέπλο του νόμου ΚΑΤΣΕΛΗ.

Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι να στιγματίσουμε τους οφειλέτες, αλλά να τους δώσουμε πραγματικά τη βοήθεια που χρειάζονται. Χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα χρειάζονται όσο ποτέ αυτή τη δεύτερη ευκαιρία, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Ακούσαμε τις σοβαρές ενστάσεις του εκπροσώπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με τον υπάρχοντα σχεδιασμό η νέα πτωχευτική διαδικασία θα αποτύχει, καθώς αφενός  δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα Ειρηνοδικεία κι αφετέρου οι δικαστές δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και να χειριστούν ταυτόχρονα τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη από τη μία, αλλά και από τις υποθέσεις που θα προκύψουν με το νέο Πτωχευτικό από την άλλη.

Σιωπή από την Κυβέρνηση. Δεν ακούσαμε καμία εξαγγελία προσλήψεων στα ειρηνοδικεία, ενίσχυση σε υποδομές και δικαστές, ώστε να υπάρξει αποτελεσματική εφαρμογή αυτού του πλαισίου. Φοβάμαι ότι οι προβλέψεις του νόμου θα καταστούν κενό γράμμα και τα ειρηνοδικεία θα παραλύσουν συνολικά, με σοβαρές συνέπειες για το θεσμό της Δικαιοσύνης.

Κύριε Υπουργέ,

ενώ παραδέχεστε ότι ο ν.4605, που παραλάβατε από τον ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε, τώρα εισάγετε αυστηρότερα κριτήρια. Πώς, λοιπόν, λέτε τώρα ότι με αυτό το σχέδιο νόμου θα υπάρχει προστασία πρώτης κατοικίας, αφού  το παρόν σχέδιο νόμου μετατρέπει τους ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές του σπιτιού τους για 12 χρόνια, με δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου στην τρέχουσα εμπορική αξία και χωρίς να αφαιρούνται τα ενοίκια που έχουν καταβληθεί τα προηγούμενα χρόνια. Πόσοι ευάλωτοι με 900 ευρώ οικογενειακό εισόδημα μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο;

Η χώρα βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο της πορείας της.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την αγορά, οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε αυτούς που άντεξαν την κρίση και να τους δώσουμε ακόμα μία πραγματική δεύτερη ευκαιρία.

Εσείς απλά δίνετε τη χαριστική βολή στον ευάλωτο πολίτη.

Εντείνετε το φαινόμενο αντί να το αντιμετωπίζετε.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας, η παροχή δεύτερης ευκαιρίας στις επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες, αποτελούν προτεραιότητα για εμάς.

Είναι φανερό ότι εσείς δεν έχετε αυτή την αντίληψη.

Ευχαριστώ θερμά».

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ευαγγελία Λιακούλη: «Αιδώς Αργείοι! Εμμένει να διαφημίζει τον ¨πτωχευτικό της κώδικα¨ η Κυβέρνηση»Ερώτηση στη Βουλή: «Μεγάλες καθυστερήσεις και αύξηση των εκκρεμών συντάξεων στο πρώην ΕΤΑΑ»