Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Oμιλία Νάντιας Γιαννακοπούλου στου νομοσχέδιο του Υπουργείου Επικρατείας:

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορώ να ξεκινήσω την ομιλία μου χωρίς να αναφερθώ στο τι βιώνουμε αυτές τις ημέρες. Συζητάμε ένα πολύ σοβαρό ομολογουμένως σχέδιο νόμου, μέσα όμως σε ένα αρρωστημένο, σε ένα φορτισμένο κλίμα. Οι καταγγελίες των θυμάτων παιδεραστίας, βιασμών, σεξουαλικών και άλλων παρενοχλήσεων είναι πολύ σημαντικές και δημιουργούν ένα κοινωνικό κίνημα.

Δυστυχώς, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βλέπουμε όλα αυτά να χρησιμοποιούνται σε ένα ευτελές κομματικό παίγνιο, που πληγώνει τη δημοκρατία και εμποδίζει τη νηφάλια συζήτηση για την αντιμετώπισή τους. Αντιμετωπίζουμε ανοιχτά φαινόμενα αμέτρητης χυδαιότητας, που κανείς μας δεν μπορεί να ανεχτεί και που θα έπρεπε όλος ο πολιτικός κόσμος να απομονώσει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη μετατροπή τού «Me too» σε ένα σκανδαλοθηρικό, συνωμοσιολογικό, τοξικό παιχνίδι.

Αυτήν τη στιγμή επωμιζόμαστε όλοι μας και ο καθένας ξεχωριστά μεγάλες ευθύνες. Ο πόνος των θυμάτων δεν μπορεί να ενταχθεί σε ένα κομματικό χρηματιστήριο είσπραξης ψήφων. Η κομματικοποίηση αυτής της συζήτησης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρωτίστως θίγει τα θύματα, πρωτίστως εμποδίζει και άλλα θύματα να βγουν και να μιλήσουν ανοιχτά μέσα σε αυτό το κλίμα και εν τέλει πλήττει την αξιοπιστία ολόκληρου του πολιτικού κόσμου.

Πρέπει, λοιπόν, όλοι μας να συμβάλλουμε στο να ανοίξουν όλα τα στόματα, στο να σπάσει το απόστημα, το νυστέρι της Δικαιοσύνης να φτάσει παντού και σε βάθος, να τιμωρηθούν παραδειγματικά όλοι οι ένοχοι και να αναλογιστούμε για τις διαστάσεις αυτών των φαινομένων συνολικά στην ελληνική κοινωνία, ώστε να κάνουμε τις απαραίτητες τροποποιήσεις, τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στον Ποινικό Κώδικα, στον οποίο δυστυχώς επί της προηγούμενης κυβέρνησης τα όρια παραγραφής πολλών από αυτά τα εγκλήματα μειώθηκαν σημαντικά, να δούμε τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στην παιδεία για να βγάλουμε παιδιά που θα πατούν πολύ πιο δυνατά μέσα τους, με πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και δύναμη να πουν «όχι» και βεβαίως τις απαραίτητες αλλαγές με τη δημιουργία κώδικα δεοντολογίας και συμπεριφοράς εκεί που δεν υπάρχει.

 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχουν δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Ένα είναι η πολιτική κριτική για τα λάθη και τις παραλείψεις, για τις ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες της κυρίας Μενδώνη η οποία όφειλε να ξέρει, κύριε Υπουργέ, για ποιον λόγο αποπέμφθηκε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου πριν από κάποια χρόνια ο κ. Λιγνάδης, όφειλε να ξέρει για ποιον λόγο τον είχαν διώξει από τον «Ίασμο» πριν από κάποια χρόνια. Και βεβαίως έχει, επίσης, πολιτική ευθύνη γιατί αντί να ακολουθήσει μία προκήρυξη, επέλεξε να «φυτέψει» έναν εκλεκτό.

Αυτό, λοιπόν, είναι μια ξεκάθαρη πολιτική ευθύνη, την οποία θα έπρεπε να έχει αναλάβει και να έχει παραιτηθεί. Είναι όμως άλλο αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και  τελείως διαφορετική η λάσπη στον ανεμιστήρα, η χυδαιολογία, ο τυχοδιωκτισμός, που δυστυχώς τα έχουμε δει πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό.

 Είναι ώρα ευθύνης. Είναι ώρα ευθύνης για ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο. Ας δείξουμε, λοιπόν, ότι τόσο σοβαρά ζητήματα δεν είναι απλά ένα θέμα μικροκομματικών αντεγκλήσεων για λίγα «ψηφαλάκια», αλλά ότι αναλαμβάνουμε πραγματικά τις ευθύνες μας για να δώσουμε στα παιδιά μας μια κοινωνία καλύτερη, όπου δεν θα υπάρχει περιθώριο για τέτοιες συμπεριφορές.

Έρχομαι τώρα στο παρόν σχέδιο νόμου του Υπουργείου Επικρατείας. Και ναι, κύριε Υπουργέ, βεβαίως και θα επιλέξω και θα επιλέξουμε ως Κίνημα Αλλαγής να μιλήσουμε γι’ αυτό το σημαντικό νομοσχέδιο.

 Συζητάμε, λοιπόν, για την ίδρυση της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας και καλωσορίζουμε τη δημιουργία της, καθώς εγγυάται την αξιοπρέπεια, την αποτελεσματικότερη ένταξη των ανθρώπων με αναπηρία με βάση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, και πρωτίστως και κυρίως ικανοποιεί ένα πάγιο διαχρονικό αίτημα της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία.

Συζητάμε επίσης για την αναμόρφωση του υφιστάμενου πλαισίου λειτουργίας της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, οι οποίες θεσπίστηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Το ξέρετε καλά. Έργο ΠΑΣΟΚ ήταν αυτές οι επιτροπές με τον ν. 2667/1998.

 Ξέρετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συζήτηση η οποία άπτεται του πυρήνα αυτών των επιτροπών, είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ, ειδικά με τους περιορισμούς οι οποίοι έχουν τεθεί κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης της πανδημίας. Γνωρίζουμε όλοι ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα καθημερινά δοκιμάζονται για την επίτευξη του υπέρτερου σκοπού, που είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τα οποία μας απασχολούν ως κοινωνία έχουν να κάνουν με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο υγειονομικό προσωπικό και βεβαίως με την επεξεργασία και το πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι συζητήσεις οι οποίες είναι πάρα πολύ σοβαρές και θα πρέπει να τις δούμε με τη δέουσα σημασία. Πρόκειται για θέματα που στη δύσκολη συγκυρία που περνάμε αποκτούν ξεχωριστό ενδιαφέρον και απασχολούν έντονα.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Είναι δυνατόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και στο όνομα του δικαιώματος επιλογής να μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή ανθρώπων οι οποίοι εισέρχονται σε ένα νοσοκομείο και μάλιστα από αυτούς οι οποίοι έχουν αποστολή να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία; Πόσο επιτρεπτή είναι η άρνηση από νοσοκομειακούς του εμβολιασμού αφού μπορούν να λειτουργούν ως φορείς μέσα σε δομές υγείας; Γιατί άραγε υπάρχει αυτή η μέχρι τώρα άρνηση απέναντι στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, που για την Ελλάδα ως τουριστική χώρα παίζει τεράστιο ρόλο ώστε να ανοίξει τουρισμός με ασφάλεια; Και τι θα κάνουν τα κράτη, συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση αν αύριο οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες διεθνώς θέσουν ως απαραίτητο προαπαιτούμενο για να ταξιδέψει κάποιος ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Τα θέματα είναι μεγάλα και χρειάζεται μια σοβαρή, συγκροτημένη συζήτηση, όχι χθες, τώρα, κύριε Υπουργέ.

Κλείνω με την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής. Αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα ο εκσυγχρονισμός της και η προσαρμογή της στις ανάγκες της νέας εποχής, κάτι το οποίο οφείλω να ομολογήσω θα περίμενα να το κάνετε και με ακόμη μεγαλύτερη γενναιότητα, κύριε Υπουργέ, γιατί ξέρετε παρατηρείται σήμερα η ανάδειξη μιας καινοφανούς μορφής εξουσίας, αυτό που ο κ. Καμίνης ανέφερε στην πρωτομιλία του στις Επιτροπές, του λεγόμενου «κατασκοπευτικού καπιταλισμού» από τις εταιρείες της Silicon Valley, Microsoft, Facebook κ.λπ.

Αυτό διακρίνεται από τη συσσώρευση γνώσεων και δεδομένων, προσωπικών δεδομένων των χρηστών, που τις περισσότερες φορές λειτουργούν εκτός δικαιοδοσίας και δημοκρατικής εποπτείας. Αναφέρεται, άλλωστε, και από τη Σοσάνα Ζούμποφ, που είναι ειδικός του θέματος.

Άρα είναι σημαντικό -και το αναγνωρίζουμε- ότι κατά τη διάρκεια του νομοσχεδίου λάβατε πολύ σοβαρά υπόψιν τις παρατηρήσεις τόσο των φορέων όσο και των κομμάτων και συγκεκριμένα τις προτάσεις που έκανε το Κίνημα Αλλαγής. Επισημάναμε και επεσήμανε ο κ. Καμίνης, ο Εισηγητής μας, τα αρνητικά σημεία, στα οποία δεν μπορούμε να μην δώσουμε την απαραίτητη έμφαση και έχουν να κάνουν, δυστυχώς, με αυτό το οποίο διαρκώς κάνετε, με τις αποσπάσεις, μετατάξεις, αποζημιώσεις, πάντα εκτός διαδικασίας.

Υπερψηφίζουμε επί της αρχής το παρόν νομοσχέδιο, κύριε Υπουργέ. Είναι σημαντικότατη και η δημιουργία της αρχής της προσβασιμότητας, πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος, και η αναμόρφωση λειτουργίας των δύο άλλων αρχών. Θα περιμέναμε, όμως, ίσως ακόμα μεγαλύτερη γενναιότητα, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο ψηφιακό κόσμο.

Ευχαριστώ πολύ.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Απαράδεκτη καθυστέρηση ένταξης στην προαιρετική ασφάλιση του ΕΦΚΑ, παλαιών ασφαλισμένων που διέκοψαν την εργασία τουςΕυαγγελία Λιακούλη: «Να προστατέψει την κοινωνική ειρήνη η Κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση Λιγνάδη»