Σε Συνεντεύξεις

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ

ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΥΡΤΩ ΛΙΑΛΙΟΥΤΗ

-Ποια είναι τα μηνύματα που λάβατε το Σαββατοκύριακο στο ΣΕΦ; Επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες σας;

Το Συνέδριο μας που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο ΣΕΦ, επιβεβαίωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες μας τις προσδοκίες. Η τοποθέτηση όλων των κεντρικών και ιστορικών στελεχών μας, πριν από τις διαδικασίες μας, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα συστράτευσης και ενότητας, που επικυρώθηκε και στο Συνέδριο. Το πάθος και το χαμόγελο που ήταν αποτυπωμένο στα χείλη των συνέδρων μας, τόσο το Σάββατο στην πολιτική διαδικασία του Συνεδρίου όσο και την Κυριακή στη διαδικασία ανάδειξης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, είναι η καλύτερη δυνατή απόδειξη για την επιτυχία των διαδικασιών μας. Είναι η καλύτερη δυνατή εγγύηση για ένα νέο ξεκίνημα που κάνει σήμερα η δημοκρατική παράταξη επικυρώνοντας ομόφωνα την πολιτική εισήγηση και τις αλλαγές του καταστατικού μας. Με τη φόρα αυτή συνεχίζουμε για όλες τις εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας.

-Τώρα που το συνέδριο τελείωσε, ποια είναι τα επόμενα βήματα για το Κίνημα Αλλαγής;

Από οργανωτικής σκοπιάς, η νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, που αναδείχθηκε από τις διαδικασίες μας, θα προχωρήσει στην πρώτη συνεδρίαση της στην εκλογή Πολιτικού Συμβουλίου και Γραμματέα. Σε κάθε περίπτωση εμείς συνεχίζουμε με βάση το οργανωμένο σχέδιο που έχουμε ήδη καταρτίσει, την προετοιμασία μας για επερχόμενες εκλογικές διαδικασίες. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ολοκληρώσουμε την κατάρτιση του ψηφοδελτίου μας για τις Ευρωεκλογές αλλά αντίστοιχα και για τις εθνικές εκλογές. Θέτουμε το Κίνημα Αλλαγής σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα με στόχο την εξωστρέφεια των πολιτικών μας παρεμβάσεων, την άμεση επαφή μας με την κοινωνία και τη συσπείρωση της βάσης μας. Στόχος να φτάσουμε τους επόμενους δύο μήνες σε όλες τις πόλεις και όλα τα χωριά της πατρίδας μας,  να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι η δημοκρατική παράταξη είναι ξανά εδώ και έτοιμη να γίνει και πάλι πρωταγωνιστής.

-Βάζετε συγκεκριμένο αριθμητικό στόχο για τις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται;

Συγκεκριμένος αριθμητικός στόχος αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Η στόχευση μας για όλες τις εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας είναι μια σαφής αποτύπωση της τάσης ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών σε επίπεδο κοινωνίας. Που από τη μία πλευρά θα μας δώσει τη δύναμη σε εθνικό επίπεδο να κάνουμε πράξη το επεξεργασμένο, εξειδικευμένο, αναλυτικό και κοστολογημένο προοδευτικό σχέδιο διακυβέρνησης του τόπου, το «Σχέδιο Ελλάδα», και από την άλλη πλευρά θα στείλει το μήνυμα ότι ο προοδευτικός χώρος ανασυγκροτείται και είναι έτοιμος να αναλάβει ξανά τη θέση που του αξίζει στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα μας για συμπόρευση που αποτυπώνεται σε όλες μας τις διαδικασίες και εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, με αποκορύφωμα το Συνέδριο μας, είναι η καλύτερη εγγύηση ότι οι συσχετισμοί στην κοινωνία έχουν αλλάξει και έχει έρθει η ώρα να αλλάξουν και στη Βουλή.

Εκτός από την διερευνητική εντολή, η απόφαση λέει πως η αυτόνομη πορεία αλλάζει μόνο με νέο συνέδριο. Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει πως θα προσφύγετε στην βάση για να υπάρξει συγκυβέρνηση;

Η απόφαση αυτή αφορά ξεκάθαρα την αυτόνομη πορεία και την αυτοδύναμη στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής. Με πολύ απλά λόγια κλείνει τις πόρτες σε κάθε είδους «γέφυρες», προερχόμενες είτε από το ΣΥΡΙΖΑ, είτε από τη Ν.Δ. Η πολιτική απόφαση που ελήφθη στο Συνέδριο μας θέτει ορισμένα πολύ συγκεκριμένα σημεία όσον αφορά οποιαδήποτε συζήτηση για μετεκλογικές συνεργασίες. Πρώτα από όλα το Κίνημα Αλλαγής δεν θα είναι μέρος καμίας κυβέρνησης που θα συνεχίσει την σημερινή αδιέξοδη πολιτική, που δεν εγγυάται την οριστική έξοδο από την κρίση και την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Δεύτερον,  από τη δική μας πλευρά θα δώσουμε τέλος στο διχασμό, επιμένοντας στην μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση με στόχο τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. Τρίτον, οποιαδήποτε συζήτηση για μετεκλογικές συνεργασίες μας αφορά, θα γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το Κίνημα Αλλαγής θα λάβει ισχυρή  εντολή στα πλαίσια της σχετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας, επιδιώκοντας το σχηματισμό κυβέρνησης της ευρύτερης δυνατής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και με βάση τη δική μας προγραμματική προοδευτική πρόταση, το «Σχέδιο Ελλάδα». Και φυσικά όλα αυτά μετά την απόφαση του ελληνικού λαού όπως αυτή θα αποτυπωθεί στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

-Το Σάββατο που έρχεται, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει την «Προοδευτική Συμμαχία». Μπορεί να εξυπηρετήσει το «άνοιγμα» στην Κεντροαριστερά;  

Το έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους. Προοδευτικά μέτωπα με αυτούς που αντιπολιτεύτηκαν με την ακραία διχαστική ρητορική, πήραν την εξουσία πηγαίνοντας χέρι-χέρι με τα ακραία δεξιά στοιχεία του  Καμένου και των ΑΝΕΛ, εφάρμοσαν την πιο σκληρή αχρείαστη μνημονική πολιτική, και ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να κυβερνούν με ένα συνονθύλευμα τυχοδιωκτών της εξουσίας χωρίς καμία κοινή ιδεολογική αναφορά, δεν αφορούν ούτε εμάς, ούτε τους προοδευτικούς πολίτες. Ο προοδευτικός πόλος στο πολιτικό μας σύστημα είναι ένας και μοναδικός και εκφράζεται μέσα από το Κίνημα Αλλαγής. Στις γέφυρες των υπογείων του Μαξίμου, απαντάμε με τις δικές μας γέφυρες, με τη βάση της κοινωνίας.

– Μετά την επιτυχία στην Κεντρική Επιτροπή, θα ξαναβάλετε υποψηφιότητα για την θέση του Γραμματέα;

Είναι μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη για μένα η εμπιστοσύνη της βάσης του Συνεδρίου στο πρόσωπο μου. Τις αμέσως επόμενες μέρες, σε συνεννόηση με την Πρόεδρο μας Φ. Γεννηματά θα αποφασίσουμε όλες τις επόμενες ενέργειες μας.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Φώφη Γεννηματά : Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή Διχασμόςxristodoulakis