Σε Συνεντεύξεις

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΣΤΟΝ Ρ/Σ ΕΛΛΑΔΑ «94,3»

ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ  «ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ»

ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ 

  • Για την επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Στη Δημοκρατία μας υπάρχει ο «άγραφος κανόνας» η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να γίνεται από διαφορετικό πολιτικό χώρο από αυτόν που εκφράζει η εκτελεστική εξουσία. Και αυτό γίνεται, για να επιτυγχάνεται και στην πράξη η ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Ακριβώς αυτό πρέπει να εκφράζει και να εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γι’ αυτό το λόγο ακριβώς έχουμε βάλει και εμείς το ζήτημα ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέρχεται από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και φυσικά να είναι ένας άνθρωπος ευρείας αποδοχής.

Αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζει ότι πρέπει να εξακολουθήσει σε δεύτερη θητεία ο τωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος κατάγεται από το χώρο της δεξιάς παράταξης.

Η επίτευξη ευρείας συναίνεσης στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι ο στόχος όλων των πολιτικών δυνάμεων ακόμη και αν η εκλογή του αποσυνδεθεί από την προσφυγή στις κάλπες στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

  • Παραπλανητική η συζήτηση για γυναίκα ή μη στο αξίωμα του ΠτΔ

Το φύλο του νέου ΠτΔ δεν είναι η βάση της συζήτησης. Άλλωστε η ονοματολογία πολύ συχνά είναι παραπλανητική γιατί μας διαφεύγει η ουσία και η ουσία είναι η συναίνεση.

  • Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Η πραγματική συζήτηση, που οφείλει να γίνεται σχετικά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού αφορά τη διευκόλυνσή τους να εφαρμόσουν το δικαίωμα, που έχουν ήδη. 

Με πολύ απλά λόγια: Αν εγώ είμαι σήμερα στο Λονδίνο και έχω να δώσω 200 ευρώ για να πάρω το αεροπλάνο να έρθω στην Αθήνα, μπορώ να ψηφίσω, αλλά εάν δεν μπορώ να διαθέσω τα έξοδα είτε δεν έχω διαθέσιμο χρόνο, που προκύπτουν από τη μετακίνησή μου, δεν θα ψηφίσω. Είναι αυτό δίκαιο; Πόσο μάλλον προοδευτικό;

Αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να μην προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα. Δηλαδή να μην λογίζονται ως ισότιμοι Έλληνες. 

Η διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού πρέπει να δίνεται ως εξής:

  1. να ψηφίζουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
  2. η ψήφος τους πρέπει προφανώς να προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα 
  3. πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου
  4. οι Έλληνες του εξωτερικού, που έχουν δικά τους ξεχωριστά ζητήματα (π.χ. BrainDrain) τα οποία πρέπει να εκπροσωπηθούν στη Βουλή, πρέπει να έχουν διακριτή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Σε αντίστιξη έρχεται η δήλωση του κ. Ραγκούση, που δήλωσε ότι η δυνατότητα να ψηφίζουν με ευχέρεια οι Έλληνες του εξωτερικού, στοχεύει στο να μην ξαναγίνει Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό αποδεικνύει το πόσο ωφελιμιστικά αντιλαμβάνονται τη συζήτηση και το δικαίωμα αυτό.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Π. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: Η ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΜΕΤΡΑ, ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣΜ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΑΛΗΘΕΙΑ, ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ ‘15;