Σε Συνεντεύξεις

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ Μ. ΟΘΩΝΑ

ΜΕΛΟΥΣ Ε.Γ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΚΑΙ Δ/ΝΤΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ Φ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ OPEN BEYOND &

ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 7:00» ΜΕ ΤΟΥΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΙΟΡΔΑΝΗ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟ &

ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟ

Μανώλης Όθωνας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταλλαχθεί σε κάτι εντελώς άμορφο πολιτικά και ιδεολογικά απροσδιόριστο. Αυτό αποτυπώνεται και στα ψηφοδέλτια του»

1.Η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια δεν έχει καμία σχέση όχι μόνο με τον νόμο προστασίας που το ΠΑΣΟΚ ψήφισε σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες, αλλά ούτε με το αρχικό δικό τους σχέδιο. Είναι μια διάταξη κατώτερη των περιστάσεων και πολύ κατώτερη των αναγκών των δανειοληπτών.

2.Η Νέα Δημοκρατία μια χαρά βολεύεται να «ξεπετάει» ο ΣΥΡΙΖΑ τις ακραία συντηρητικές πολιτικές που του επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι ομοϊδεάτες τους.

3.Το «σύστημα» δίνει τα ρέστα του ώστε οι ευσεβείς πόθοι να παρουσιάζονται ως εκλογικές εκτιμήσεις, μήπως και γίνουν αυτοεκπληρούμενες προφητείες. 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

-Δημ: Καλωσορίζουμε και τον κ. Όθωνα από το ΚΙΝΑΛ…

-Μ.Ο: Από το Κίνημα Αλλαγής κ. Χασαπόπουλε. Δεν άκουσα να προσφωνείτε τον κ. Σαντορινιό ως ΣΥ.ΠΡΟ.ΣΥ που είναι η συντομογραφία του νέου τους φορέα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ…

-Σαντορινιός: Εμείς ΣΥΡΙΖΑ είμαστε δεν έχουμε πολλά ΑΦΜ όπως εσείς..

-Μ.Ο: Δεν έχουμε καθόλου πολλά ΑΦΜ, κύριε Σαντορινιέ. Και δε στείλαμε εμείς, κανείς πρόεδρος μας, επιστολή στους τραπεζίτες να ζητά, να δανειοδοτηθεί χωρίς τραπεζικά κριτήρια με βάση τις δημοσκοπήσεις, όπως έκανε ο κος Τσίπρας το 2012. Είμαστε ο μόνος πολιτικός φορέας που έβαλε τις έξι ελεγκτικές εταιρείες, κάναμε έλεγχο και νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά μας και να είστε πάρα πολύ προσεκτικός, όταν απευθύνεστε σε εμάς. Δε σας παίρνει πια να κάνετε τους αειπάρθενους. Κοιτάξτε τα ευρωψηφοδέλτια σας, κοιτάξτε τι έχετε γύρω σας και δείτε, αν μπορείτε να φοράτε τον μανδύα του αειπάρθενου και να εμφανίζεστε στα πάνελ.

-Δημ: Εσείς στο Κίνημα Αλλαγής τι λέτε για αυτήν τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια;

-Μ.Ο: Καταρχήν δείχνει υπερπλεόνασμα πολιτικού θράσους να ισχυρίζεται κάποιος ότι οι ρυθμίσεις αυτές για την α΄ κατοικία γίνονται τώρα, γιατί φύγαμε από τα μνημόνια. Και να το λέει τη στιγμή που η διάταξη για τα κόκκινα δάνεια πηγαινοέρχεται τρείς μήνες στις Βρυξέλλες, μέχρι να πάρει έγκριση. Σαν να μην ξέρουν ότι αυτό που θα ψηφισθεί δεν έχει καμία σχέση, όχι μόνο με τον νόμο προστασίας που το ΠΑΣΟΚ ψήφισε σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες το πρώτο χρόνο των μνημονίων, αλλά και με αυτό που οι ίδιοι πρότεινα και τους άλλαξαν τελικά όλα τα όρια. Δεν υπήρξε καμία αρχική ρύθμιση, κανένα όριο που να μην συνετρίβη σε αυτή την διαπραγμάτευση.

Κύριε Σαντορινιέ τι στείλατε στους εταίρους και τι πήρατε πίσω; Και τι φέρνετε στη βουλή; Και μιλάτε για το τέλος των μνημονίων;

-Σαντορινιός: Μα τα κόκκινα δάνεια είναι τραπεζικό θέμα και έπρεπε να υπάρξει συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Δεν είναι θέμα μνημονίου.

-Μ.Ο: Πάλι ψέματα λέτε. Εξακολουθείτε να νομίζετε ότι μιλάτε σε σανοφάγους. Στο Eurogroup έγιναν οι συζητήσεις και 1η Απριλίου οι… θεσμοί έρχονται και θα πάτε πάλι στο Hilton να κλειστείτε στα υπόγεια να διαπραγματεύεστε. Σε ποιους τα λέτε αυτά;

-Σαντορινιός: Το ποιος λέει ψέματα σε αυτόν τον τόπο είναι πολύ γνωστό

-Μ.Ο: Συμφωνώ, είναι το πρώτο και το μόνο πράγμα που συμφωνούμε. Όλοι Έλληνες και ξένοι συμπίπτουν σε αυτό. Ποιοι δηλαδή αποδείχθηκαν οι μεγαλύτεροι ψεύτες της μεταπολίτευσης.

-Δημ: Θα το ψηφίστε το νομοσχέδιο?

-Μ.Ο: ‘Όχι βέβαια, αυτή είναι μια διάταξη κατώτερη των περιστάσεων και πολύ κατώτερη των αναγκών των δανειοληπτών. Εμείς δεν θα δώσουμε συναίνεση σε πράξεις, οι οποίες ουσιαστικά έρχονται τώρα στο «και πέντε» αφού πριν 3 χρόνια κατήργησαν το νόμο ΠΑΣΟΚ με μια διάταξη που δεν λύνει το πρόβλημα. Είναι μια ρύθμιση που εξαιρεί πάνω από τους μισούς δανειολήπτες, έχει σοβαρά γραφειοκρατικά προβλήματα εφαρμογής, δεν έχει καμιά μέριμνα για τους ανθρώπους που θα βρεθούν αύριο σε μια δυσκολία.

-Δημ: Μα και η Νέα Δημοκρατία ψηφίζει τη ρύθμιση

-Μ.Ο: Με τη Νέα Δημοκρατία, παρά τις κοκορομαχίες για λόγους εντυπώσεων, δεν τους χωρίζουν και πολλά στην ουσία της πολιτικής. Αντίθετα η Νέα Δημοκρατία μια χαρά βολεύεται να «ξεπετάει» ο ΣΥΡΙΖΑ τις ακραία συντηρητικές πολιτικές που του επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι ομοϊδεάτες τους.

-Σαντορινιός: Μαζί κυβερνήσατε κύριε ΄Οθωνα

-Μ.Ο: Εμείς αναγκαστήκαμε να κυβερνήσουμε μαζί τους σε οριακές καταστάσεις για την επιβίωση της χώρας. Αλλά μια και θέλετε να ανοίξουμε αυτή την κουβέντα εσείς τότε το 2010, 2011, 2012 που ήσαστε; Κοιτάξτε την κάμερα και πείτε στο κόσμο που μας βλέπει. Στην πλατεία ήσασταν με τους Χρυσαυγίτες και με τη Νέα Δημοκρατία μέχρι το 2012. Στήσατε ως αντιπολίτευση ένα ανεύθυνο και επικίνδυνο χορό του λαϊκισμού και του τυχοδιωκτισμού γύρω από μια χώρα και μια κοινωνία που ψυχομαχούσαν. Αυτό κάνατε και όταν πήρατε την κυβέρνηση την μοιραστήκατε συνεργαζόμενοι με επιλογή σας με την ακροδεξιά και εφαρμόσατε σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές ως πρόθυμοι των συντηρητικών της Ευρώπης.

-Δημ: Πως είδατε τη υποψηφιότητα Κόκκαλη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

-Μ.Ο: Δεν με εκπλήσσει καθόλου. Η σύνθεση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει αυτή τη μετάλλαξη ενός κόμματος που είχε την ταμπέλα της ριζοσπαστικής και μάλιστα της αντισυστημικής αριστεράς και σήμερα έχει μεταλλαχθεί σε κάτι εντελώς άμορφο πολιτικά και ιδεολογικά απροσδιόριστο. Είναι η λογική πολιτικής «σουπερ μάρκετ». Ο κος Τσίπρας επειδή βλέπει τον πολίτη ως πελάτη, νομίζει ότι αν δει σε ένα ράφι ένα προϊόν που «του γυαλίζει», δεν κοιτάζει στο υπόλοιπο μαγαζί.  Ψωνίζει και είναι μια χαρά. Έτσι,  λοιπόν, αποτυπώνεται αυτός ιδεολογικοπολιτικός αχταρμάς με διάφορες υποψηφιότητες, που επιβεβαιώνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως Κυβέρνηση αποδείχτηκε πιο παλιός από το παλιό. Αναμετρήθηκε επαξίως με όλες τις αμαρτίες της μεταπολίτευσης, ενώ φάνηκε εντελώς αδύναμος και ανίκανος να αναμετρηθεί με τα θετικά, δηλαδή τις κοινωνικές, δημοκρατικές, οικονομικές κατακτήσεις της μεταπολίτευσης.

-Δημ: Πως είδατε την δημοσκόπηση του OPEN που δείξαμε χθες βράδυ

-Μ.Ο: Εμείς λέμε ένα πράγμα, όταν βλέπουμε αυτές τις μπάρες. Ραντεβού στις κάλπες! ‘Όταν η προσπάθεια για την οποία όλο «το σύστημα» δίνει τα ρέστα του – ευσεβείς πόθοι να γίνονται εκλογικές εκτιμήσεις, μήπως και γίνουν στο τέλος αυτοεκπληρούμενες προφητείες – θα έχει αποτύχει. Με σεβασμό και καμία αντιδικία λοιπόν με τους ανθρώπους που κάνουν τη δουλειά ούτε με αυτούς που τους την παραγγέλνουν κλείνουμε ραντεβού στις κάλπες. Και μετά τα ξαναλέμε….

-Δημ: Μα η συσπείρωση σας στο 56% δεν σας προβληματίζει;

-Μ.Ο: H συσπείρωση 56% είναι το πρώτο «παράδοξο» που θέλω να σχολιάσω. Γιατί, για να βγει αυτό το νουμεράκι στην πρόθεση ψήφου, δε γίνεται αλλιώς, αν δεν δείξεις, ότι για έναν τρόπο απροσδιόριστο, τρελό, εκτός πολιτικής και κοινής λογικής, σε ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, η μισή του βάση που το ψήφισε τον Σεπτέμβριο του ’15, τώρα έχει μετακινηθεί. Γιατί, αυτό σημαίνει συσπείρωση 56%. Την ερώτηση λοιπόν αυτή να την κάνετε στον εκπρόσωπο της εταιρείας το βράδυ των εκλογών που θέλω να είμαστε μαζί εδώ και που θα είναι το εκλογικό μας ποσοστό διπλάσιο.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΟΧΙ ΜΠΑΛΩΜΑΤΑΜ. ΌΘΩΝΑΣ: Ο κ.ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΣΤΗΣΕ ΜΙΑ «ΓΕΦΥΡΑ» ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΩΣΕΙ ΤΗΝ κα ΚΟΥΝΕΒΑ ΜΕ ΤΟΝ κ. ΚΟΚΚΑΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ κα ΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ κα ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ