Σε Συνεντεύξεις

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΝΩΛΗ ΟΘΩΝΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ Δ/ΝΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟΑΘΗΝΑΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Μ. ΜΙΧΑΗΛ

Μ. ΄Οθωνας : «Για εμάς ότι εκφωνείται ή υπογράφεται από τον Αλέξη Τσίπρα απλά δεν υπάρχει».

 • Όσοι βλέπουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως το  «καινούργιο κοσκινάκι μου και που να σε κρεμάσω» θα καταλάβουν ότι  για την ΝΔ τελικά ισχύει το «παλιά μου τέχνη κόσκινο».
 • Η αποδοχή του Υπέρ- Ταμείου της Εθνικής Υποτέλειας έχει την υπογραφή Τσίπρα και στο εξής και την συν-υπογραφή Μητσοτάκη.
 • Αμφιθυμία επιδεικνύουν όσοι κρίνουν την δική μας κάθε φορά στάση ανάλογα με το πόσο βολική είναι για τους ίδιους.
 • Δεν υπάρχει κανένας ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει το κόμμα – Τσίπρα. Και για εμάς ότι εκφωνείται ή υπογράφεται από τον Αλέξη Τσίπρα απλά δεν υπάρχει.l
 • Οι διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ έχει ήδη χρονικά προσδιορισθεί για τον Δεκέμβριο και θα γίνει με τρόπο που ορίζει το πλαίσιο των ομόφωνων αποφάσεων του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής και μας δεσμεύουν όλους.
 1. Το Κίνημα Αλλαγής επικρίνεται για αμφίθυμη αντιπολιτευτική στάση με αφορμή το γεγονός ότι σε άλλες περιπτώσεις στήριξε νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης  και σ΄ άλλες διαφώνησε. Αυτό εννοείται υπεύθυνη αντιπολίτευση;

Ναι, προφανώς είναι υπεύθυνη η αντιπολίτευση που στηρίζει ότι αξιολογεί ως θετικό και διαφωνεί με ότι θεωρεί αρνητικό, αντιπροτείνοντας την δική της θέση στο συγκεκριμένο θέμα. Το Κίνημα Αλλαγής με αυτόν τον γνώμονα καθορίζει την στάση του. Αμφιθυμία επιδεικνύουν όσοι κρίνουν την δική μας κάθε φορά στάση ανάλογα με το πόσο βολική είναι για τους ίδιους.

 • Πως αποτιμάτε , κ. Όθωνα, στο Κίνημα Αλλαγής τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη; Ποιο πολιτικό στίγμα εκπέμπουν;

Τα μέχρι τώρα δεδομένα οδηγούν σε τρείς βασικές επισημάνσεις.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδέχεται όλο το βασικό πλαίσιο των δεσμεύσεων της κυβέρνησης Τσίπρα- Καμένου. Στην οικονομία, στα εθνικά θέματα, παντού. Και με αυτές πορεύεται.

Η συντηρητική αντίληψη ενός συγκεντρωτικού, κομματικού κράτους αποτυπώνεται σε κάθε νομοθέτημα, σε κάθε απόφαση της κυβέρνησης μέχρι τώρα.

Στον αντίποδα, υπάρχουν μεμονωμένα, αποσπασματικά θετικά μέτρα με πολύ επικοινωνιακό πασπάλισμα για να καμουφλαριστούν οι δύο αυτές κρίσιμες επιλογές που αποτελούν το μέχρι τώρα στίγμα της νέας κυβέρνησης.

Φοβάμαι ότι σύντομα όσοι βλέπουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως το  «καινούργιο κοσκινάκι μου και που να σε κρεμάσω»θα καταλάβουν  ότι για την ΝΔ  τελικά ισχύει το «παλιά μου τέχνη κόσκινο».

 • Γιατί  ασκείται κριτική στη κυβέρνηση για τη τακτική που ακολουθεί σχετικά με τη μείωση των υπερπλεονασμάτων;  Πιθανή  σταδιακή μείωσή τους  δεν σας καλύπτει;

Η  δέσμευση που ανέλαβε ο κ, Τσίπρας για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2022 είναι θηλιά στον λαιμό της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας. Γιατί δεν αφήνει δημοσιονομικό χώρο ούτε για την ανάπτυξη ούτε για την σταδιακή αποκατάσταση των άδικων και υπερβολικών περικοπών στα εισοδήματα και το κοινωνικό κράτος τα τελευταία 10 χρόνια. Την θέση  μας αυτή είχε υιοθετήσει και ο κ. Μητσοτάκης όλο το προηγούμενο διάστημα πριν από τις εκλογές. Μετά τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του διακηρύττουν ότι δεν είναι η μείωση των υψηλών πλεονασμάτων προϋπόθεση για υψηλούς ρυθμούς  ανάπτυξης αλλά οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης προϋπόθεση για την μείωση τους. Εμείς διαφωνούμε με αυτό γιατί αντίκειται στην  στοιχειώδη οικονομική λογική και αυτό δυστυχώς θα αποδειχθεί. Όπως βέβαια δεν υπάρχει καν στην κυβερνητική ατζέντα το θέμα του  Υπέρ-ταμείου της υποτέλειας του κ. Τσίπρα. Όμως σε αυτό ομολογουμένως είναι συνεπείς. Με την εκκωφαντική σιωπή τους  και πριν τις εκλογές είχαν ήδη αποδεχθεί το τετελεσμένο και παραδεχθεί την συνενοχή τους. Στο εξής λοιπόν η διαχείρισης της εθνικής μας περιουσίας από τους ξένους για 98 ακόμα χρόνια θα έχει την υπογραφή Τσίπρα και την συν-υπογραφή Μητσοτάκη.

 • Εορτασμός «3ης Σεπτέμβρη» στη Λάρισα και εν συνεχεία η παρουσία ΔΕΘ ; Ποιο είναι το μήνυμά σας;

Είμαστε εδώ, δυναμικά παρόντες. Με τις θετικές διαχρονικές παρακαταθήκες της παράταξης μας  προχωράμε με το βλέμμα στο μέλλον. Με αυτόνομη πορεία,   διακριτή πολιτική και προγραμματική ταυτότητα. Εκφράζουμε και εκπροσωπούμε αυθεντικά τις αρχές της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και του πολιτικού και κοινωνικού φιλελευθερισμού.   Με σχέδιο για την Ελλάδα και ρεαλιστικές απαντήσεις στα προβλήματα των Ελλήνων.

 • Οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ σας αφορούν;  Αν σας απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας θα ανταποκριθείτε;

Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει κανένας ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει το κόμμα – Τσίπρα. Ένα απολύτως προσωποκεντρικό, ασπόνδυλο ιδεολογικά και πολιτικά μόρφωμα που συστεγάζει διάφορους καιροσκόπους της εξουσίας από όλο το πολιτικό φάσμα, κατ’ εικόνα και υπό την ηγεμονία του. Για εμάς ότι εκφωνείται ή υπογράφεται από τον Αλέξη Τσίπρα απλά δεν υπάρχει. Ανεξάρτητα από συγκυριακούς πολιτικούς συσχετισμούς και εκλογικές καταγραφές που δεν υποτιμούμε, θα επιμείνουμε να αναδεικνύουμε αυτά τα χαρακτηριστικά που είναι ασύμβατα με θεμελιώδεις αρχές και αξίες της δικής μας παράταξης αλλά και της ευρύτερης Αριστεράς. Οι διεργασίες λοιπόν αυτού του  μορφώματος δεν μας αφορούν.  Δεν έχουμε καμία θέση σε αυτό το τραπέζι του καιροσκοπισμού.

 • Ποιος είναι ο οδικός χάρτης του Κινήματος Αλλαγής από τη ΔΕΘ και μετά;  Θα γίνει η Συνδιάσκεψη που έχετε εξαγγείλει ;

Άμεσα προγραμματίζονται οι συνεδριάσεις των κεντρικών οργάνων του Κινήματος Αλλαγής που θα εξειδικεύσουν το περιεχόμενο, τις διαδικασίες και το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την πολιτική -προγραμματική συνδιάσκεψη μας που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο. Το Κίνημα Αλλαγής θα βρεθεί παντού σε όλη την Ελλάδα, συγκροτημένα, συντεταγμένα με όλα του στελέχη. Σε κάθε δήμο, σε κάθε νομό, σε κάθε περιφέρεια της χώρας θα υπάρξουν ανοιχτές διαδικασίες πολιτικού διαλόγου.

 • Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ;

Όλα θα γίνουν με την σειρά τους και στην ώρα τους. Πολιτική προτεραιότητα είναι οι διαδικασίες του Κινήματος Αλλαγής που θα δώσουν δυνατότητα συμμετοχής και έκφρασης των προοδευτικών πολιτών και ανάδειξης των διακριτών ταυτοτικών πολιτικών και προγραμματικών μας θέσεων.  Οι διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ έχει ήδη χρονικά προσδιορισθεί για τον Δεκέμβριο και θα γίνει με τρόπο που ορίζει το πλαίσιο των ομόφωνων αποφάσεων του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής και μας δεσμεύουν όλους. Με στόχο την προσαρμογή της λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ στα νέα δεδομένα που προτάσσουν την πολιτική και οργανωτική λειτουργία του νέου φορέα έναντι των αντίστοιχων λειτουργιών όλων των κομμάτων και των σχημάτων που συμμετέχουν σε αυτό. Το ΠΑΣΟΚ με τις αποφάσεις του συνεδρίου του ήδη από το 2015 είχε την πρωτοβουλία για την δημιουργία  νέου φορέα και θα παραμείνει ο βασικός πυλώνας στήριξης του Κινήματος Αλλαγής.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Π. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ