Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ομιλία Μπουρχάν Μπαράν στο Σ/Ν του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Πρόθεσή μου δεν είναι να σας κουράσω αλλά να απευθυνθώ στον καθένα από εσάς ξεχωριστά ζητώντας την προσοχή σας, για το παρόν   σχέδιο νόμου το οποίο αφορά την παραγωγή, την εξαγωγή και τη διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, πλαίσιο στο οποίο  κινούνται και οι περισσότερες δυτικές χώρες. Η πρόκληση τώρα για τη χώρα μας, είναι να δημιουργηθεί το κατάλληλο έδαφος και πιο συγκεκριμένα, ένα λειτουργικό, σύγχρονο και ελκυστικό περιβάλλον που θα επιτρέψει στην οικονομία μας να απορροφήσει επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό, και να εξελιχθεί η Ελλάδα σε μία από τις παραγωγικότερες δυνάμεις της Ε.Ε.

Όπως όμως διαπιστώνει κανείς στο συγκεκριμένο νομοθέτημα, ο στόχος που είναι η εξυπηρέτηση του ασθενή, δεν έχει επιτευχθεί και υπάρχει καταφανής έλλειψη πρόνοιας σε αυτή τη μερίδα των συμπολιτών μας και κανένα κίνητρο για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακευτικής βιομηχανίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί νοσούντες να χρειάζεται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά προκειμένου να ανακουφισθούν από χρόνιους πόνους.  Η χώρα μας σήμερα, όσο ποτέ, έχει την ανάγκη ενός στρατηγικού σχεδίου πρόληψης και προστασίας των πολιτών και θα πρέπει να δημιουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο που θα περιλαμβάνει και το θεραπευτικό σκέλος εκτός από την παραγωγή, την επενδυτική δραστηριότητα και την ανάπτυξη.

Και εδώ λοιπόν, έρχεται το ζήτημα – αίτημα όλων σχεδόν των εμπλεκομένων φορέων για τη σύσταση ενός εθνικού οργανισμού ή υπηρεσίας με αντικείμενο τη φαρμακευτική κάνναβη, κάτι που εμείς ως Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζουμε προκειμένου να διευθετηθεί άμεσα.

 Από τη σκοπιά του ψυχιάτρου και βάσει ερευνών, θέλω να τονίσω πως έχει αποδειχθεί ότι η χρήση φαρμακευτικής κάνναβης μπορεί να συμβάλλει θετικά στη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία και σε όσους υποφέρουν από τον νευροπαθητικό έως και τον καρκινικό πόνο.

Μάλιστα, η Επιτροπή των Ειδικών του ΠΟΥ σε μια έκθεση του 2017 για την εξάρτηση από τα ναρκωτικά, αναφέρει τις θετικές ενδείξεις της κανναβιδιόλης σε μια σειρά ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον, και τον χρονίζοντα πόνο. Αλήθεια όμως, τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση για  τις χιλιάδες περιπτώσεις εξαρτημένων ατόμων από ουσίες; Έχετε σκοπό να προβείτε σε ενέργειες που θα δώσουν δια παντός μια λύση σε αυτό το μείζονος κοινωνικής σημασίας πρόβλημα;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χιλιάδες ασθενείς στη χώρα μας, απαιτούν από εμάς άμεσες και καίριες λύσεις. Άλλωστε γι’ αυτό το λόγο είμαστε εδώ. Οι ίδιοι άνθρωποι αναγκάζονται να προμηθεύονται σκευάσματα με παράνομο τρόπο και ουκ ολίγες φορές βρίσκονται ως κατηγορούμενοι ενώπιον των δικαστικών αρχών. Επομένως, το θεσμικό πλαίσιο, που αφορά στη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ολοκληρωμένο αν εμείς οι ίδιοι δεν αφουγκραστούμε την ανάγκη του εκάστοτε ασθενή.

Αντιλαμβανόμαστε βέβαια τις οικονομικές του προοπτικές αλλά θα ήθελα να τονίσω πως δεν αντανακλά τη θέση των ασθενών και όπως ειπώθηκε από τους φορείς, χρειάζεται διασαφήνιση του πλαισίου εγκεκριμένων παθήσεων και ειδικοτήτων, κάρτα ασθενούς και κυρίως δυνατότητα πρόσβασης σε νόμιμα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης.

Θα πρέπει λοιπόν, άμεσα η Κυβέρνηση σε συνεργασία με Πανεπιστημιακούς και Ψυχιατρικούς φορείς, να προτείνει ένα νομοθέτημα που θα στηρίζει όχι μόνο τους επενδυτές αλλά ταυτόχρονα, θα μπορεί να δίνει και πειστικές απαντήσεις και λύσεις στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη από τη χρήση προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, ώστε να μην παρατηρείται όλη αυτή η παράτυπη δραστηριότητα που υπάρχει σε ένα μεγάλο φάσμα της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτό λοιπόν που χρειάζεται και που εμείς απαιτούμε, είναι ένα οργανωμένο, ευέλικτο και συγκροτημένο σχέδιο, με τρόπο άμεσο και ουσιαστικό, για τη στήριξή μεγάλης μερίδας ασθενών που θα τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν με αξιοπρέπεια σε χρόνιες παθήσεις, με σκευάσματα που θα περιέχουν έλαιο και όχι και ψυχοτρόπες ουσίες για την αντιμετώπιση των ασθενειών τους.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ευαγγελία Λιακούλη - Γιώργος Μουλκιώτης: «Ζητήματα εργατικού δικαίου για τους εργαζόμενους ΙΔΟΧ Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας»Ευαγγελία Λιακούλη: «"Πυροτέχνημα" που σβήνει άδοξα η δεύτερη προσπάθεια για την ψήφο των Αποδήμων»