Σε Ανακοινώσεις

ΣΗΜΕΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΜΑΝΩΛΗ ΟΘΩΝΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ Ε.Γ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ Δ/ΝΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Φ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ»
ΤΗΣ ΕΡΤ

  1. ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΒΑΡΥ ΚΑΙ ΑΧΡΕΙΑΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΦΟΡΤΩΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφού «εξαγόρασαν»  την εξουσία με άκρατο και άκριτο λαϊκισμό και ασύστολα ψέματα, έστειλαν το βαρύ λογαριασμό στη χώρα  και του πολίτες με το δικό τους μνημόνιο . Αυτό το πρόγραμμα που δεν θα χρειαζόταν χωρίς τις δικές τους απάτες και αυταπάτες λήγει τυπικά σήμερα. Όμως η λιτότητα είναι εδώ , η οι περικοπές που προ – νομοθέτησαν για τα επόμενα χρόνια είναι εδώ, τα capital controls είναι εδώ,  η επιτροπεία και η εκχώρηση του ελέγχου και στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας είναι εδώ.  Και ενώ αυτές οι δεσμεύσεις ενός νέου μνημονίου πολυετούς διαρκείας  είναι εδώ  και τα επιτόκια δανεισμού είναι απαγορευτικά προς το παρόν για δανεισμό από τις αγορές, αυτοί θριαμβολογούν επειδή οι κατ’ αυτούς «τοκογλύφοι» και τα «γεράκια» της Ε.Ε δηλώνουν ικανοποιημένοι που για πρώτη φορά βρέθηκε κυβέρνηση να πάρει σκληρά μνημονικά μέτρα χωρίς να πάρει χρήματα.

  1. ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ – ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑ.

Είναι αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα  ότι πέρα από τις  διαχρονικές παθογένειες  της χώρας,  δύο παρατάξεις και δύο πρωθυπουργοί με την αλόγιστη πολιτική τους κατέστησαν αναγκαία την προσφυγή σε μνημόνιο.  Αυτό ίσως εξηγεί γιατί είναι και τόσο αλληλέγγυοι μεταξύ τους αλληλοστηριζόμενοι και αλληλοκαλυπτόμενοι. Η ΝΔ με τον Καραμανλή που εκτροχίασε δημοσιονομικά τη χώρα, για πελατειακούς λόγους,  σε συνθήκες διεθνούς κρίσης και  οδήγησε στο 1ο μνημόνιο. Μνημόνιο που παρατάθηκε   με το 2ο λόγω της αδυναμίας πολιτικής διαχείρισης του μέσα σε ένα πρωτόγνωρο κλίμα λαϊκισμού και πολιτικής κερδοσκοπίας σε βάρος της χώρας.  Και μετά ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Τσίπρα και την εγκληματικά τυχοδιωκτική πολιτική του α’ εξαμήνου του 2015 που οδήγησε στο 3ομνημόνιο και τις δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια.

  1. ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡIΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΥΤΟΚΑΘΑΡΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ.

Εμείς ούτε παραγνωρίζουμε ούτε κρύψαμε τις δικές μας πολιτικές ευθύνες. Για αυτό και είμαστε η μόνη πολιτική παράταξη που έκανε εξαντλητική, βασανιστική αυτοκριτική,  απομάκρυνε στελέχη  της  και  στο κάτω-κάτω μόνο εμείς πληρώσαμε βαρύ  τίμημα με την πολιτική και εκλογική μας συρρίκνωση. Στο πόλεμο της δικής πολιτικής γενιάς εμείς δεν κρυφτήκαμε όπως η ΝΔ τα πρώρα κρίσιμα  χρόνια, ούτε κερδοσκοπήσαμε πολιτικά όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Σηκώσαμε το βάρος της ευθύνης όλων – και των δικών μας βέβαια – και το πληρώσαμε υπερβολικά σκληρά.  Όλοι οι άλλοι ή την σκαπούλαραν ή έγιναν και πολιτικά νοματαίοι μέσα στην κρίση και δεν μπορούν να μας κουνάν το δάκτυλο, την ώρα που θα έπρεπε να λουφάξουν με το κεφάλι κάτω.

  1. H ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΠΙΣΩ ΤΗΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΑΝ ΔΕΝ ΑΦΗΣΕΙ ΠΙΣΩ ΤΗΣ ΟΤΙ ΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΑΥΤΗ.

Το πολιτικό σύστημα οφείλει στον λαό που «μάτωσε» με οδυνηρές θυσίες όλα αυτά τα χρόνια να αναζητήσει  τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν τη χώρα στα όρια της χρεοκοπίας.  Να «διαβάσει» όλη την πορεία της χώρας και της οικονομίας  από την είσοδο στην ΟΝΕ μέχρι σήμερα όχι για να επιδοθούν τα κόμματα σε αλληλοκατηγορίες και απόδοση  ευθυνών, αλλά για να βγουν  τα αναγκαία συμπεράσματα και θωρακισθεί η χώρα για να μην ξαναζήσει αυτό τον εφιάλτη.  Για αυτό εμείς λέμε όχι στην πόλωση, όχι τον νέο διχασμό, το τοξικό πολιτικό  κλίμα. Σήμερα η χώρα ένα μόνο δρόμο μπορεί να βαδίσει για να οδηγηθεί οριστικά και με ασφάλεια εκτός μνημονίων . Της σοβαρότητας, της μετριοπάθειας, των πραγματικά προοδευτικών λύσεων, της συνεννόησης για τα μεγάλα θέματα. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς ριζική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών που  διατηρεί ισχυρό το σημερινό αδιέξοδο, συντηρητικό δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ αλλά  θα δίνει ισχυρή εντολή στο Κίνημα Αλλαγής να σηματοδοτήσει μια τέτοια πορεία τα επόμενα χρόνια.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Π. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣfofi-gennimata