Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ομιλία Μιχάλη Κατρίνη κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής για τον Υπουργό Οικονομικών:

Συζητούμε σήμερα την πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών μιας κυβέρνησης που ενώ σαρώνει στην επικοινωνία δεν έχει καταφέρνει, ταυτόχρονα, να δώσει απαντήσεις στα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες.

Έχει επεξεργασμένη στρατηγική για τα εθνικά θέματα;

Έχει ρεαλιστικό πλάνο για τη διαχείριση της πανδημίας;

Έχει συγκεκριμένο σχέδιο για τη στήριξη των εργαζόμενων και την τόνωση της αγοράς;

Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα τα οποία μένουν αναπάντητα.

Και μένουν αναπάντητα γιατί η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να διαχειριστεί την πραγματικότητα με επικοινωνιακούς όρους και μόνο, δεν έχει σχέδιο, αλλά διαθέτει περίσσια αυταρέσκεια και αλαζονεία (λόγω και των δημοσκοπήσεων).

Και όλα αυτά δε συμβαίνουν ,απλώς, την ίδια στιγμή. Συνδέονται μεταξύ τους, αφού το ένα επηρεάζει το άλλο.

Θα ξεκινήσω, όμως, από το λόγο για τον οποίο βρισκόμαστε εδώ σήμερα και δεν είναι άλλος από την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ για το πτωχευτικό.

Αλλά, ας δούμε, πόσο διαφωνεί πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ με τους βασικούς πυλώνες του νέου πτωχευτικού που τον αναγκάζει να κάνει πρόταση μομφής;

Τον εξωδικαστικό, την εξομοίωση φυσικών και νομικών προσώπων και την προστασία της κύριας κατοικίας

Έχω εδώ το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας των συναδέλφων του ΣΥΡΙΖΑ

1.Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για κανένα από τα άρθρα του εξωδικαστικού. Ούτε καν για τη δυνατότητα των τραπεζών να μην υποβάλλουν καν πρόταση ρύθμισης στους οφειλέτες.

Τυχαίο; Μάλλον όχι, αφού ο εξωδικαστικός της ΝΔ ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία του εξωδικαστικού του ΣΥΡΙΖΑ με μόλις 2200 ρυθμίσεις σε 2,5 χρόνια.

Και όμως, όλοι οι φορείς τόνισαν τη σημασία του εξωδικαστικού στην όλη διαδικασία και την αποτυχία του εις βάρος των επαγγελματιών, λόγω δεσπόζουσας θέσης των τραπεζών.

2.Ο ΣΥΡΙΖΑ ομνύει στο όνομα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Είναι η ίδια παράταξη που κατήργησε οριστικά το Ν.3869 του ΠΑΣΟΚ (νόμο Κατσέλη) τον οποίο δεν ψήφισε, για να φέρει το νόμο 4605 με την πλατφόρμα που κάλυψε 3500 όλους κι όλους δανειολήπτες σε 1,5 χρόνο.

Μάλιστα, παρά  την παταγώδη αποτυχία του 4605, ο ΣΥΡΙΖΑ τον υπερασπίστηκε μέχρι τελευταία στιγμή καταθέτοντας σχετική τροπολογία στις 8 Απριλίου 2020 και στις 28 Ιουλίου 2020, αντί να προτείνει το Ν.3869 ή ένα άλλο πλαίσιο.

Αφού ξεχειλώνει τα κριτήρια του νόμου που ψήφισε (με 32 αλλαγές), αναφέρει , μεταξύ άλλων ότι ‘’αντιμετωπίζει ένα μεγάλο κενό του 3869 (του ΠΑΣΟΚ), το οποίο δεν κάλυπτε πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα αλλά μόνο φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζεται συνολικά το πρόβλημα’’. Υπογράφουν 69 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. (ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ)

Σας θυμίζει κάτι; Αν όχι, ψάξτε την αιτιολογική του νομοσχεδίου του κ. Σταϊκούρα που μέμφεται ο ΣΥΡΙΖΑ για να το βρείτε ακριβώς με την ίδια διατύπωση

Αυτά για το ΣΥΡΙΖΑ και την ειλικρίνεια των προθέσεών του στη μομφή για το πτωχευτικό.

Πάμε τώρα στην ειλικρίνεια του κ. Γεραπετρίτη που χαρακτήρισε φαρμάκι για τη χώρα την πρόταση  μομφής στον κ. Σταϊκούρα, λόγω και των κρίσιμων εθνικών θεμάτων, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της πλειοψηφίας.

Είναι οι ίδιοι οι βουλευτές που χειροκροτούσαν στις 26 Αυγούστου τον κ. Μητσοτάκη σε αυτή εδώ την αίθουσα όταν έλεγε ότι μεγάλωσε τη χώρα, επεκτείνοντας τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. προς δυσμάς μόνο

Αφού, προς ανατολάς ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι κόκκινη γραμμή για τη χώρα είναι τα 6 ν.μ. και όχι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα.

Δεν είναι απλά μια ατυχής δήλωση. Αποτελεί ένα τεράστιο εθνικό ολίσθημα.

Είπε κάποιος στον  κ. Γεραπετρίτη ότι τον Αύγουστο ο ελληνικός στόλος υπερασπιζόταν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και όχι μόνο τα χωρικά μας ύδατα;

Μήπως αξίζει χειροκρότημα  η δήλωση του Π/Θ που ζήτησε απειλή κυρώσεων για το Oruc Reis και την παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ, αντί για κυρώσεις όπως 2 μήνες πριν για την Αγιά Σοφιά;

Η πολιτική του κατευνασμού που υιοθετείτε οδηγεί σε αποθράσυνση και επιπλέον διεκδικήσεις. Τι έγινε, αλήθεια, με την υπογραφή της συμφωνίας με τη Γαλλία;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το πρόβλημα, δεν είναι το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, αλλά η συνολική λειτουργία και αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και της πολιτικής που ασκείται.

Για τον πτωχευτικό και τη συγκυρία τα είπαμε και χθες. Να προσθέσω μόνο κάποια σημερινά στοιχεία.

180.000 εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας , βρίσκονται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, δηλαδή μεταξύ της ανεργίας και της υποαπασχόλησης. (Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ).

Κατά τη διάρκεια της κρίσης αυξήθηκε 12 φορές ο αριθμός όσων παίρνουν μισθό ως 200 ευρώ! (Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ)

Πείτε μου κύριοι της κυβέρνησης, ο εργαζόμενος με τα 200 ευρώ το μήνα σε ποια διάταξη του εξωδικαστικού πτωχευτικού μπαίνει για να ρυθμίσει τα χρέη του;

Πόσα από τα 200 ευρώ το μήνα θα είναι η δόση που θα πληρώνει χάρη στις ευεργετικές διατάξεις του κ.Σταικούρα;

Την ώρα που η κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη 7,5% το 2021, με βασικό σενάριο την υποχώρηση της πανδημίας, το ΙΟΒΕ προβλέπει, στο αισιόδοξο σενάριο, ανάκαμψη 4-4,5%, ενώ το δυσμενές σενάριο προβλέπει ακόμα και  ύφεση 4% το 2021.

Ακόμα και για φέτος μιλούν για ύφεση 10%. Όλοι το λένε, μόνο εσείς δεν το παραδέχεστε.

Ο υπουργός Τουρισμού χθες δήλωσε ότι κέρδισε το στοίχημα του τουρισμού με 80% μειωμένα έσοδα για φέτος. Από 18 δις περίμενε 8 δις τον Μάϊο, θα φτάσουν το πολύ τα 3,5 δις.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είδαν τα δάνεια των τραπεζών με το κιάλι, αφού μόλις το 2,5% του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Εγγυοδοσίας αφορά τις πραγματικά μικρές επιχειρήσεις.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι νέες επιχειρήσεις αποκλείονται από τις ενισχύσεις των περιφερειών, την ίδια στιγμή που οι ίδιες μεγάλες επιχειρήσεις παίρνουν το μεγάλο ποσοστό των χρημάτων από τα τραπεζικά δάνεια.

Τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται 8-10 δις ευρώ και οι αθετήσεις ρυθμίσεων πολλαπλασιάζονται, με την ανεργία να ξεπερνά το 20% και την πτώση τζίρου τα 50 δις ευρώ.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει πανηγυρίζει για το 15ετές ομόλογο και την εύρωστη οικονομία, ενώ :

  • Στερεί από τους μικρομεσαίους ακόμα και τη ρευστότητα της επιστρεπτέας προκαταβολής το 2021, αφήνοντάς τους εντελώς αβοήθητους
  • Ετοιμάζει  φουσκωμένα εκκαθαριστικά για την επόμενη χρονιά βάσει του στόχου για αυξημένα έσοδα
  • Οδηγεί τις μικρές επιχειρήσεις σε fast track πτωχεύσεις
  • Αφήνει απροστάτευτους τους δανειολήπτες να ‘’διαπραγματεύονται’’ με τις τράπεζας χωρίς κανένα μηχανισμό προστασίας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ένας πολίτης που συνωστίζεται στο μετρό ή το λεωφορείο ακούει για σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά δεν πείθεται.

Ένας επαγγελματίας που βλέπει το τζίρο του να μειώνεται κουβαλώντας βάρη από τη δεκαετή κρίση, ακούει για τόνωση της ρευστότητας, αλλά δεν πείθεται.

Ένας εργαζόμενος που βρέθηκε άνεργος ή σε αναστολή εργασίας ακούει για σχέδιο θωράκισης της εργασίας, αλλά δεν πείθεται.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας περιγράφει με πολύ ωραία λόγια μια πολύ δύσκολη πραγματικότητα.

Μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αλλάξει, όση επικοινωνία και αν επιστρατεύσει.

Και πολύ φοβάμαι ότι δεν το πιστεύει ότι πρέπει να την αλλάξει.

Το Κίνημα Αλλαγής, με ευθύνη και μαχητικότητα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για όλους αυτούς που αγωνιούν για το μέλλον, για τη δουλειά τους για την ίδια τους τη ζωή.

Και βέβαια, με γνώμονα το κοινωνικό δίκαιο και σεβασμό στους πολίτες δεν μπορούμε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την κυβέρνηση.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ανδρέας Πουλάς: «Η πολιτική της Κυβέρνησης, οδηγεί σε εξαθλίωση τη μεσαία τάξη»Γιώργος Φραγγίδης: «Η πολιτική της Κυβέρνησης είναι ανερμάτιστη, άτολμη, γεμάτη ερασιτεχνικούς αυτοσχεδιασμούς και την καταψηφίζουμε»