Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ομιλία Μιχάλη Κατρίνη, στην Βουλή, επί του Προϋπολογισμού 2021:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα, σε μια δύσκολη για τον ελληνισμό ημέρα συζητούμε έναν προϋπολογισμό ο οποίος, για πρώτη φορά, έχει αναιρεθεί πριν την ψήφισή του, ενδεικτικό της έλλειψης αξιοπιστίας του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αλλά και της ίδιας τη κυβέρνησης.

Στη σελίδα 138 της αιτιολογικής έκθεσης αναγράφονται 0 ευρώ στον κωδικό της επιστρεπτέας προκαταβολής του 2021, όταν έχει ήδη εξαγγελθεί η επόμενη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής στις αρχές Ιανουαρίου του 2021 από τον ίδιο τον κ. Σταϊκούρα

Αν μάλιστα ο κύκλος αυτό συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του 4ου κύκλου του Νοεμβρίου, είναι ζήτημα αν θα περισσέψουν τελικά 1-1,5 δις από τα μόλις 3 δις με τα οποία η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού για όλο το 2021.

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι χάρη στο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ (το οποίο θα φτάσει το 1,85 τρις ευρώ ως το Μάρτιο του 2022) το ελληνικό δημόσιο μπορεί να δανείζεται χωρίς κόστος, μάλιστα και με αρνητικό επιτόκιο.

Ένας προϋπολογισμός πραγματικό σχέδιο επί χάρτου, φτιαγμένος μόνο για να περνάει μια διαχειρίσιμη εικόνα στις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης και που βασίζεται σε αβέβαιες παραδοχές όπως:

 1. Ότι θα εισρεύσουν 3,9 δις συνολικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ είναι βέβαιο ότι η πρώτη και μοναδική εκταμίευση για το 2021 θα γίνει μετά το πρώτο εξάμηνο, με πιθανό ποσό απορρόφησης τα 3 δις, αντί για 5,5 δις που εγγράφονται στον προϋπολογισμό.
 2. Ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα τελειώσουν στο τέλος Απριλίου και ότι αμέσως μετά θα αρχίσει η ραγδαία ανάπτυξη. Μάλιστα οι συνολικές παρεμβάσεις για τον κορωνοϊό πέφτουν στο μισό, στα 6,5 δις ευρώ το 2021 από 13,3 δις ευρώ το 2020…
 3.  Ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα φτάσουν το 60% των εισπράξεων του 2019, τη στιγμή που οι αερομεταφορές δύσκολα θα εξομαλυνθούν και ο κεντρικός αερολιμένας της χώρας, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών εκπέμπει SOS χωρίς να έχει λάβει στήριξη από την κυβέρνηση.

Ένας προϋπολογισμός που λέει ότι θα εισπράξει 3,5 δις περισσότερα έσοδα από πέρυσι τα οποία θα προκύψουν, μάλιστα, από τα μικρότερα δηλωθέντα εισοδήματα των τελευταίων 20 ετών με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές!

Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του 3ου τριμήνου να ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ (εσείς πανηγυρίζετε για τα επιπλέον 90 εκατ. του ΚΕΑΟ) και τη συνολική υστέρηση εσόδων για το 2020 να υπερβαίνει τα 10 δις ευρώ, η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών συμπεριλαμβανομένων και των χρόνων των μνημονίων.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου: ευρύ σχέδιο δράσης τον Οκτώβριο του 2019 με στόχο να έχουν ελαχιστοποιηθεί στο τέλος του 2020. Φταίει ο κορωνοϊός; (από 1,326 το Δεκέμβριο 2019  1,699 το Σεπτέμβριο του 2020)

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητάμε ένα προϋπολογισμό ‘’μαχαίρι στην καρδιά’’ για τους ανθρώπους της αγοράς αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις του:

 • Προβλέπει έσοδα 8,25 δις το πρώτο δίμηνο του 2021, περισσότερα από το αντίστοιχο περυσινό δίμηνο
 • 0 ευρώ για αποζημίωση ειδικού σκοπού επιχειρήσεων που κλείνουν με κρατική εντολή
 • 0 ευρώ από ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας
 • 0 ευρώ για την κάλυψη εργοδοτικών εισφορών
 • 0 ευρώ για τους επιστήμονες
 • Κανονικά την πληρωμή της προκαταβολής φόρου (1,6 δις μείον πέρυσι)
 • Καμία αναστολή στις πληρωμές υποχρεώσεων στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία
 • Καμία έκπτωση στα δημοτικά τέλη
 • Εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου από 1 Ιανουαρίου, ως κορυφαία μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όταν στη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη παίρνουν μέτρα για να αποφύγουν τις μαζικές πτωχεύσεις
 • Οι μικρές επιχειρήσεις δεν είδαν το χρώμα του χρήματος το 2020 αφού πήραν μόλις το 2,4% των χρημάτων από τα εργαλεία ρευστότητας της κυβέρνησης, με τα τραπεζικά δάνεια να κατευθύνονται στις μεγάλες επιχειρήσεις όπως πιστοποιεί και η πρόσφατη μελέτη της ΤτΕ.

Εξάλλου η πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση και το υψηλό επιτόκιο δανεισμού παραμένουν τα σημαντικότερα προβλήματα των ελληνικών επιχειρήσεων, παρά το ότι οι τράπεζες έχουν αντλήσει ρευστότητα 40 δις ευρώ από την ΕΚΤ και έχουν αύξηση καταθέσεων 11 δις από την έναρξη της κρίσης

Οι τράπεζες κλείνουν τις στρόφιγγες αφού εκτιμούν ότι θα επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση,  θα μειωθεί η κατανάλωση και θα ανέβει η ανεργία.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση προσδοκά μείωση της ανεργίας το 2021, κάτι που το διαψεύδει η αγορά, αφού σε έρευνα της ManPowerGroup το 74% των εργοδοτών προβλέπει διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Τι περιμένει τους ανθρώπους της αγοράς μετά την 1η Μαϊου του 2021;

 • Οι παλαιές υποχρεώσεις της 1ης καραντίνας
 • Οι υποχρεώσεις της 2ης καραντίνας (αναστολές που θα ξεπαγώσουν 1,57 δις)
 • Οι τρέχουσες καταβολές
 • Το ξεπάγωμα των τραπεζικών δόσεων

Για τους εργαζόμενους και τους ανέργους τα πράγματα δεν είναι καλύτερα με βάση τον προϋπολογισμό:

0 ευρώ για τους εποχικά απασχολούμενους στον τουρισμό

0 ευρώ για επιδόματα ανεργίας σε μακροχρόνια ανέργους

Ελάχιστες παρεμβάσεις από τον ΟΑΕΔ ο οποίος το 2020 κατέβαλε 932 εκατ. ευρώ για καταπολέμηση της ανεργίας λόγω covid-19

Μόλις το 10% των χρημάτων που απαιτούνται για την παράταση επιδομάτων ανεργίας και το 25% αυτών για την αποζημίωση ειδικού σκοπού

Και όλα αυτά με την αγορά κλειστή, άγνωστο το πότε θα ανοίξει και πότε θα εξομαλυνθεί και με τους εργαζόμενους σε πλήρη ανασφάλεια για το αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη δουλειά τους.

Για τους αγρότες και κτηνοτρόφους στην πατρίδα μου την Ηλεία, αλλά και σε όλη την ύπαιθρο, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα

0 ευρώ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για αποζημίωση στα προϊόντα τους το 2021, ενώ ακόμα περιμένουν να πληρωθούν για τις ζημιές του 2020, αλλά και 258 εκατ. ευρώ λιγότερα από το ισοζύγιο ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ.

 Χωρίς καμία πρόνοια από την κυβέρνηση για αναστολή δανειακών, φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα

Στη μεταποίηση, ενώ στη Γερμανία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαμε αύξηση παραγγελιών στην Ελλάδα παρατηρήθηκε ο ταχύτερος ρυθμός συρρίκνωσης  του δείκτη υπεύθυνων προμηθειών στη μεταποίηση από το Μάϊο του 1999

Για το κοινωνικό κράτος, έννοια ασύμβατη με τη Νέα Δημοκρατία, οι προβλέψεις δεν είναι οι καλύτερες:

100 εκατ. ευρώ λιγότερες δαπάνες για παροχές ασθένειας από τον ΕΟΠΥΥ και 367 εκατ. λιγότερα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, 392 εκατ. ευρώ λιγότερα σε παρεμβάσεις για covid-19.

Προβλέπετε συνέχιση του προγράμματος ενισχυτικής διδασκαλίας αλλά στα σχολεία ακόμα περιμένουν τους καθηγητές των δύο φάσεων της παράλληλης στήριξης με αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά να μένουν πίσω στην εκπαίδευσή τους.

Στον τομέα του τουρισμού, νέες σχολές ξεναγών σε Κέρκυρα, Ρόδο, Κρήτη αλλά όχι και στην Αρχαία Ολυμπία όπου θα επενδύσει η Microsoft!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μπορεί στους αριθμούς η κυβέρνηση να μην τα πάει καλά αλλά υποστηρίζει ότι έκανε μεταρρυθμίσεις και θα αλλάξει τη χώρα. Είναι, όμως, έτσι;

 • 156η στις 190 στην ευκολία του επιχειρείν, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, κάτω από τη Σομαλία, την Καμπότζη και την Ουγκάντα
 • Τελευταία ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ στο σχετικό δείκτη
 • 27η θέση στις 28 χώρες της Ε.Ε. ως προς την ψηφιακή ωριμότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ, ενώ εκκρεμούν 120 υπουργικές αποφάσεις του κώδικα ψηφιακής διακυβέρνησης!
 • Μόλις το 3% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αξιοποιεί λύσεις τεχνητής νοημοσύνης έναντι του 45% παγκοσμίως σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΒ
 • 1 στις 8 επιχειρήσεις κατατάσσεται στο προχωρημένο στάδιο ψηφιακής ετοιμότητας σύμφωνα με το εργαστήριο ηλεκτρονικού εμπορίου ELTRUN της ΑΣΟΕΕ
 • Και όλα αυτά ενώ σημαντικό μέρος της οικονομικής δραστηριότητας μεταφέρεται στον ψηφιακό κόσμο, αφού οι αναζητήσεις στη Google για το ηλεκτρονικό εμπόριο αυξήθηκαν 30% κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας στη χώρα μας.

Τι άλλο προβλέπει αυτός ο προύπολογισμός;

Προβλέπει ανάκαμψη επενδύσεων 23% για το 2021 όταν στο πρώτο τρίμηνο του 2020 (προ covid-19) σημειώθηκε μείωση 43% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019, ενώ με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα αντιστοιχούν μόλις στο 16% του ΑΕΠ και στην Ευρωζώνη στο 60%.

Ο στρατηγικός επενδυτής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ κατέθεσε σήμερα πρόταση εξαγοράς για μόλις 15 εκατ. ευρώ!

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ένα μεγάλο ψέμα: μείωση φόρων ακίνητης περιουσίας κατά 9 εκατ. ευρώ όταν:

 • Θα γίνει εναρμόνιση αντικειμενικών-εμπορικών αξιών και θα ενταχθούν για πρώτη φορά πάνω από 4000 περιοχές σε όλη τη χώρα, με εκτίναξη των τιμών σε επαρχία και λαϊκές περιοχές της Αττικής
 • Με 160 εκατ. ευρώ επιπλέον να πληρωθούν από τα δηλωθέντα τετραγωνικά

Τα νέα κόκκινα δάνεια θα αγγίξουν τα 10 δις ευρώ και το ιδιωτικό χρέος στις τράπεζες τα 100 δις, με τους servicers να μην εντάσσονται στο καθεστώς αναστολής δόσεων δανείων

Για τους δανειολήπτες, εκτιμάται ότι μόλις το 15% των επιδοτήσεων της ΓΕΦΥΡΑΣ θα αφορά ‘’κόκκινους’’ δανειολήπτες. Όλοι οι υπόλοιποι είναι μπαταχτσήδες ή απλά δεν έχουν εισοδήματα να πληρώσουν; Τι λέτε κύριοι της κυβέρνησης;

Όλους αυτούς τους περιμένει κατάσχεση και πλειστηριασμός με το άνοιγμα των δικαστηρίων.

Που πήγε η δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για αναστολή πλειστηριασμών 1 μήνα πριν στη Βουλή; Θα φέρει ρύθμιση στη Βουλή ή θα κρύβεται πίσω από τις ΚΥΑ της λειτουργίας των δικαστηρίων;.

Φωτεινή εξαίρεση στον φετινό προϋπολογισμό οι πληρωμές για τα εξοπλιστικά προγράμματα που εμφανίζονται αυξημένες κατά 2 δις ευρώ, εξέλιξη που δικαιώνει τη στάση του Κινήματος Αλλαγής στον περσινό προϋπολογισμό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Υποστηρίζει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό που συζητάμε ότι η υγειονομική κρίση απέτρεψε τις προοπτικές ανάπτυξης στο τέλος του 2019.

Το είχε καταλάβει αυτό ο κ. Σταϊκούρας στις 9 Φεβρουαρίου όταν δήλωνε στο Spiegel όταν δήλωνε ότι η ελληνική οικονομία θα κινηθεί σε ρυθμούς ανάπτυξης 2,8%, υπερδιπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο;

Είναι η ίδια διαίσθηση που τον οδήγησε 2 μήνες πριν να προβλέπει ανάπτυξη 7,5% το 2021, αλλά και να προϋπολογίσει για φέτος 100 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση του εμβολίου, αφού πείστηκε από τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι στο τέλος του 2020 θα έχει εμβολιαστεί το 40% σχεδόν του πληθυσμού. Ο κ. Μητσοτάκης είπε σήμερα ότι ευελπιστεί σε έγκριση του εμβολίου στις 30 Δεκεμβρίου.

Απομένουν  20 ημέρες για να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί και για αυτή του την πρόβλεψη.

20 ημέρες στις οποίες πρέπει να πληρωθούν 2,4 δις σε ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος με τα μαγαζιά κλειστά και τους εργαζόμενους σε αναστολή. Με την απώλεια τζίρου στην αγορά να ξεπερνά τα 50 δις όλη τη χρονιά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Η κυβέρνηση εδώ και αρκετούς μήνες κινείται ανεπιτυχώς με μια αγχώδη αναζήτηση ισορροπίας μεταξύ της λειτουργίας της οικονομίας και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Συζητάμε έναν προϋπολογισμό που προβλέπει ότι σύντομα επιστρέφουμε στην οικονομική κανονικότητα, όταν είναι εμφανές ότι η ελληνική οικονομία θα βγει βαριά τραυματισμένη από την κρίση.

Για να σωθεί η οικονομία, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί το να σωθούν οι άνθρωποι πρώτα.

Αυτό η κυβέρνηση δεν το αντιλαμβάνεται γι αυτό και ο προϋπολογισμός της θα αποτύχει, εις βάρος των πολιτών.

Γιατί παρά την επικοινωνιακή δεινότητα της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη, στο τέλος…

Vincit omnia veritas

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Γιώργος Αρβανιτίδης: «Ανεφάρμοστη εξίσωση ο Προϋπολογισμός με αρνητικό παράγοντα τη ΝΔ-19»Ευαγγελία Λιακούλη: «Όχι άλλα προσκόμματα, στην απόδοση Ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών 2ης γενιάς!»