Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΡΙΝΗ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΠΙΣΤΩΣΕΙΣ  

Το Νομοσχέδιο είναι μια παραδοχή του Υπουργού Οικονομικών για την μεγάλη ύφεση της ελληνικής οικονομίας και την αναποτελεσματικότητα των προγραμμάτων ρευστότητας που εξήγγειλε η κυβέρνηση τον Μάρτιο.

Για την έλλειψη ρευστότητας: «Η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν 8 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν 250.000 θέσεις εργασίας και τη πτώση τζίρου να κυμανθεί στα 50 δις ευρώ για το 2020.

Η έλλειψη ρευστότητας δεν είναι ένα αφηρημένο οικονομικό μέγεθος, είναι μια πολύ απτή πραγματικότητα, που δυσχεραίνει την καθημερινή λειτουργία, εμποδίζει την ανάπτυξη, ακυρώνει σχέδια, γεμίζει τις επιχειρήσεις με αγωνία για το σήμερα και το αύριο.»

Για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή: «Οι αιτήσεις στη δεύτερη φάση θα αγγίξουν τις 200.000, αποδεικνύοντας ότι όλα τα προηγούμενα εργαλεία είναι ανεπαρκή για να διοχετεύσουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.»

Χωρίς πλέγμα εγγυήσεων οι δανειολήπτες: «Δάνειο δεν πρέπει να σημαίνει οικονομικό αδιέξοδο για τους δικαιούχους. Από το νομοσχέδιο απουσιάζει το πλέγμα εγγυήσεων που θα διασφαλίζει ότι οι πιστώσεις θα καταλήγουν όντως στην πραγματική οικονομία, ενώ δε διαμορφώνει ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει στους δανειολήπτες τη σταθερή καταβολή μηνιαίων δόσεων, για να μη βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο, προϋπόθεση απαραίτητη για να πετύχει ο θεσμός.»

Για τις ρυθμίσεις για το τραπεζικό σύστημα: Το Τραπεζικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στην προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας και στήριξης της επιχειρηματικότητας. Ανακεφαλοποιήθηκε τρεις φορές, υποστηρίζεται ενεργά με την αναβαλλόμενη φορολογία και στηρίζεται με 12 δις εγγυήσεις με το σχέδιο Ηρακλής. Είναι κάτι παραπάνω από θεμιτό, είναι κοινωνικά αναγκαίο και δίκαιο να απαιτούμε από τις τράπεζες να αναλάβουν την ευθύνη τους και να διαδραματίσουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο.

Για τη στάση του Κινήματος Αλλαγής: «Το Κίνημα Αλλαγής είναι προφανώς υπέρ όποιου εργαλείου διευρύνει τις χρηματοοικονομικές υποδομές. Ψηφίζουμε το Νομοσχέδιο επί της αρχής, χωρίς να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο μπορεί να υποκαταστήσει το τεράστιο κενό ρευστότητας που απειλεί σήμερα την πραγματική οικονομία. Μιλάμε για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που κατάφεραν να σταθούν όρθιες μετά από δέκα χρόνια κρίσης και πέντε χρόνια εξαντλητικής φορολόγησης και κινδυνεύουν σήμερα μετά από δυο μήνες lockdown. Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις στον αγώνα επιβίωσής τους, έναν αγώνα άνισο που αξίζει να κερδηθεί.»

Για τη φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων: «Το Κίνημα Αλλαγής επεσήμανε εγκαίρως το πρόβλημα και ζήτησε ρύθμιση ώστε να απαλλαγούν εντελώς από τις άδικες επιβαρύνσεις 71.000 συνταξιούχοι που ένα πρωί είδαν εμβρόντητοι στον υπολογιστή τους χρεωστικά σημειώματα με παχυλά πρόστιμα και προσαυξήσεις. Η αναδρομική φορολόγηση συνεπάγεται ταλαιπωρία και πρόσθετο κόστος, τη στιγμή μάλιστα που πολλοί συνταξιούχοι έχουν ήδη εξοφλήσει ή έχουν κάνει ρύθμιση, ενώ δεν προβλέπετε μια πιο μακριά περίοδο εξόφλησης.»

Για τον ΕΝΦΙΑ των αγροτεμαχίων: «Αντί να αναστείλετε τον ΕΝΦΙΑ για τα αγροτεμάχια όπως έχει επανειλημμένως ζητήσει το Κίνημα Αλλαγής, τον αναστέλετε μόνο για ένα έτος.»

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

«Σε οικονομική ασφυξία πολλοί φοιτητές του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου»Γιώργος Φραγγίδης: «Προβληματική η νέα ΚΥΑ για τη φιλοξενία κρουσμάτων COVID-19 σε καταλύματα»