Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Έντονα επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία κλίματος έντασης και βίας , ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στη Βουλή.

Καταλόγισε την αξιωματική αντιπολίτευση, προσπάθεια αναβίωσης του κλίματος των πλατειών του 2011, αφού αντιπολιτεύεται χωρίς κανένα περιεχόμενο, ενώ άσκησε κριτική στον Πρωθυπουργό λέγοντας:

‘’ Ο κ. Πρωθυπουργός χθες βράδυ  απηύθυνε, κατόπιν εορτής, διάγγελμα κατά  του διχασμού. Καλό θα ήταν, όμως, να κάνει αυτοκριτική, για τον ίδιο, για την παράταξή του, για τη στάση και τις δηλώσεις των κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που έριχναν λάδι στη φωτιά όλο το προηγούμενο διάστημα΄΄

Ο κ.Κατρίνης τόνισε ότι η δολοφονική επίθεση που δέχθηκε ο αστυνομικός στη Νέα Σμύρνη ήρθε σε συνέχεια της αδικαιολόγητης άσκησης βίας το μεσημέρι της Κυριακής από αστυνομικό σε πολίτη στη Νέα Σμύρνη.

Κατηγόρησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ.Χρυσοχοϊδη ότι με τις πρακτικές που χρησιμοποιεί, βάζει τους πολίτες απέναντι στην αστυνομία και ακυρώνει την πολιτική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά, για να έρθει πιο κοντά ο αστυνομικός με τον πολίτη και την κοινωνία.

΄΄ Χθες μετά τα γεγονότα, ο κ.Μητσοτάκης κάλεσε τον καθηγητή κ.Αλιβιζάτο στο Μαξίμου, που ήταν πρόεδρος της επιτροπής για την εξέταση των φαινομένων αστυνομικής βίας και εξέδωσε πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο, η βασική αιτία υπέρβασης των ορίων και των ακραίων συμπεριφορών από αστυνομικούς ήταν η ατιμωρησία.

Το πόρισμα αυτό κατατέθηκε στον κ.Χρυσοχοϊδη πριν από 10 μήνες, τον Μάιο του 2020.

Τι έκανε ο κ. Χρυσοχοϊδης; Τίποτα.

Ο κ.Μητσοτάκης κάλεσε τον κ.Αλιβιζάτο ενώ θα έπρεπε να είχε καλέσει τον κ.Χρυσοχοϊδη για να του ζητήσει εξηγήσεις και να τον ρωτήσει γιατί ‘’έθαψε’’ το πόρισμα.

Προφανώς, όμως, η χρησιμότητα του κ. Χρυσοχοϊδη στον  κ. Μητσοτάκη, δεν έχει εξαντληθεί ακόμα. Του χρειάζεται για το προεκλογικό του αφήγημα.’’ τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Ολόκληρη η ομιλία

Η χώρα βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, με την κοινωνία  να παρακολουθεί εμβρόντητη τις εξελίξεις, τόσο στο μέτωπο της πανδημίας όσο και στo απίστευτο σκηνικό έντασης και βίας των τελευταίων ημερών.

Σκηνικό που έντεχνα συντηρείται και αναπαράγεται τόσο από την κυβέρνηση όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία μάλλον βρήκε λάθος αφορμή για να αναβιώσει το σκηνικό της πλατείας του 2011.

Και μπορεί ο πρωθυπουργός χθες βράδυ να απηύθυνε, κατόπιν εορτής, διάγγελμα εναντίον του διχασμού.

Καλό θα ήταν, όμως, να κάνει αυτοκριτική, για τον ίδιο, για την παράταξή του, για τη στάση και τις δηλ-ώσεις των κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που έριχναν λάδι στη φωτιά το τελευταίο δεκαήμερο της έντασης.

Όχι κύριε Μητσοτάκη, δεν προειδοποιήσατε εσείς, όπως υποκριτικά αναφέρετε στο διάγγελμα σας. Μόνο εμείς, το Κίνημα Αλλαγής προειδοποιούσαμε, από αυτό εδώ το βήμα, εδώ και καιρό, για τον κίνδυνο πυροδότησης κοινωνικής έντασης, όταν μετατρέψατε-μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ-μια δικαστική υπόθεση σε πολιτική αντιπαράθεση.

Εσείς-και οι δύο-το μόνο που βλέπατε και βλέπετε είναι το κομματικό όφελος και τη συσπείρωση των ακροατηρίων σας, ακόμα και των πιο ακραίων.

Η δολοφονικού τύπου επίθεση που δέχθηκε ο αστυνομικός χθες βράδυ ήρθε σε συνέχεια της αδικαιολόγητης άσκησης βίας το μεσημέρι της Κυριακής από αστυνομικό σε πολίτη.

Διάγγελμα τότε δεν υπήρξε, ούτε καταδίκη.

 Ακόμα και στο χθεσινό, δήθεν ενωτικό διάγγελμά του κ. Μητσοτάκη, ουδεμία κουβέντα για το περιστατικό, παρά μόνο να κουνάτε το δάχτυλο στους πολίτες και ειδικότερα τους νέους.

Σύσσωμο το κόμμα σας έσπευσε να δράσει ως συνήγορος του αστυνομικού, την ώρα που τα ίδια τα συνδικάτα τους καταδίκαζαν την εν λόγω ενέργεια.

Σύσσωμο το κόμμα σας έθεσε τους πολίτες απέναντι στην Ελληνική αστυνομία, αντί να λειτουργήσει ενωτικά και να προστατεύσει και τους αστυνομικούς και τους πολίτες.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ ξέρουμε τι αγώνας χρειάστηκε, τι πράξεις και τι πολιτικές χρειάστηκαν για να έρθουν οι πολίτες πιο κοντά στην ελληνική αστυνομία.

Το ξέρει καλά και ο κ. Χρυσοχοϊδης, ο οποίος ξοδεύει αλόγιστα αυτή την προσπάθεια στα πόδια της νέας δεξιάς που υπηρετεί.

Αναρωτιέμαι..

Είναι αυτή εικόνα μιας χώρας που προσπαθεί να υπερβεί την κρίση; Είναι εικόνα ομαλότητας;

Αυτή η εικόνα επιβάλλεται να αλλάξει. Τώρα!

Έχουμε ανάγκη από ένα εθνικό σχέδιο για να υπερβούμε τις συνέπειες της κρίσης.

Γι’ αυτό ζητήσαμε να διεξαχθεί συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την επόμενη μέρα της χώρας.

 Για να απομονώσουμε όλους όσοι επενδύουν στη βία και να χαράξουμε πορεία για το μέλλον της χώρας

Από τις αρχές Νοεμβρίου βρισκόμαστε σε συνθήκες ενός lockdown, που όπως δείχνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία απέτυχε.

Γιατί δεν πιστεύω να θεωρεί κανείς επιτυχία ότι ύστερα από 4 μήνες lockdown είχαμε χθες πάνω από 3 χιλιάδες κρούσματα, την ίδια στιγμή που οι διασωληνωμένοι πλησιάζουν τους 500 και οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία από ασθενείς covid-19 σε μία ημέρα τις 400;

Παρ’ όλα τα δραματικά -κατά κοινή ομολογία- δεδομένα αυτά, οι υπουργοί της κυβέρνησης συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν αρνητικά με τις επιπόλαιες και άστοχες εκτιμήσεις τους.

Μόλις προχθές ο κ. Σταϊκούρας και  χθες ο κ.Γεωργιάδης έδωσαν ημερομηνίες για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης, προσδιορίζοντας το σε λιγότερο από δύο εβδομάδες από σήμερα. 

Σήμερα κιόλας οι εκτιμήσεις αυτές αρχίζουν να καταρρίπτονται, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης το ξανασκέφτηκε…κάνοντας διορθωτική δήλωση.

Το ίδιο ισχύει και για τον κ.Γεραπετρίτη που προανήγγειλε ότι οι Έλληνες θα μπορούν να κάνουν Πάσχα στα χωριά τους.

Με ποια δεδομένα γίνονται αυτές οι δηλώσεις, τη στιγμή που η ίδια η κυβερνητική εκπρόσωπος λέει σήμερα ότι δεν είναι της παρούσης το άνοιγμα της αγοράς;

Είναι δυνατόν να μιλάνε αναρμόδιοι με τη δημόσια υγεία υπουργοί και να μην μιλάνε οι λοιμωξιολόγοι;

Μήπως σας θυμίζει κάτι αυτό;

Τον υπουργό Υγείας να λέει ότι τα σχολεία αποτελούν εστία μετάδοσης του ιού και την ίδια ημέρα την υπουργό Παιδείας να το αντικρούει, όντας αναρμόδια για θέματα υγείας;

Είτε, λοιπόν, οι υπουργοί δε γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα ή επειδή δεν μπορούν να στηρίξουν με ουσιαστικά μέτρα τις επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες που πλήττονται, προσπαθούν να τους κλείσουν το μάτι λέγοντας ότι αυτοί θέλουν να τους ανοίξουν αλλά… δεν τους αφήνουν.

Ποιοι;

Οι ‘’κακοί’’ λοιμωξιολόγοι;

Οι ‘’απείθαρχοι’’ πολίτες;

Αλήθεια, κύριοι της κυβέρνησης

Έχει γίνει κάποια αξιολόγηση για τα μέτρα που πήρατε;

Γιατί και που απέτυχαν τα μέτρα.

Αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα κόπωσης, απογοήτευσης και δυσπιστίας στον Ελληνικό λαό από τα δικά σας λάθη, από την αίσθηση ότι τα μέτρα που πήρατε  απέτυχαν.

Στα μέτρα προστασίας και στους εμβολιασμούς, η Πολιτεία θα έπρεπε να έχει σύμμαχο τον πολίτη.

Και εσείς, αντί να εξηγείτε με πειστικό τρόπο στους πολίτες τι κάνετε κάθε φορά και γιατί παίρνετε ένα συγκεκριμένο περιοριστικό μέτρο, τους βάζετε απέναντι και τους κουνάτε το δάχτυλο.

Κύριοι της κυβέρνησης,

Είναι σαφές ότι επειδή οι επιλογές σας γίνονται πάντα με κριτήριο την επικοινωνιακή διαχείριση και τις δημοσκοπήσεις, θεωρήσατε ότι το χαρτί του ‘’σκληρού σερίφη’’ έχει ευρύτερη αποδοχή και το υιοθετήσατε.

Το είδαμε στη συζήτηση για το νέο σώμα της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, μετά από ενάμιση χρόνο πλήρους αδράνειας.

Και, βέβαια, το είδαμε στο πρωτοφανές περιστατικό της Νέας Σμύρνης, το οποίο αποτέλεσε και την αφορμή για τις πορείες διαμαρτυρίας, τη συνεχιζόμενη ένταση, τα χθεσινά επεισόδια και κυρίως το σοβαρό τραυματισμό ενός αστυνομικού.

Περιστατικά που δεν ήταν και τόσο ‘’μεμονωμένα’’, με τον αυταρχισμό και την επίδειξη δύναμης στα πλαίσια του δόγματος ‘’τάξη και ασφάλεια’’ να συγκρούεται με εξτρεμιστικές δυνάμεις και τους γνωστούς μπαχαλάκηδες που πάντα εισβάλλουν στις πορείες που είναι ακατανόητο και να επιτρέπονται σε αυτές τις συνθήκες, πόσο μάλλον ναυποκινούνται.

Είναι ανησυχητικό ότι κάποιοι, στη Νέα Δημοκρατία, έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στα πολιτικά φρονήματα αυτών που χτυπήθηκαν, με δηλώσεις που λίγο πολύ δικαιολογούσαν τον ξυλοδαρμό, αφού το ξύλο το έφαγε κάποιος που ανήκει σε αριστερή παράταξη ή ακτιβιστική οργάνωση!

Από τη μία, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να χρεωθεί την  ακραία συμπεριφορά ενός αστυνομικού οργάνου, αλλά θέλει να χρεώσει τον τραυματισμό του συναδέλφου του.

Από την άλλη, όμως, ότανη κυβέρνηση δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για να αντιμετωπίσει και να τιμωρήσει αυτές τις συμπεριφορές , υπάρχει ή δεν υπάρχει ευθύνη της κυβέρνησης;

Και εδώ, υπάρχουν δεδομένα που πιστοποιούν την κυβερνητική ευθύνη.

Γιατί είχε συσταθεί μια Επιτροπή υπό τον κ.Αλιβιζάτο για την εξέταση των φαινομένων αστυνομικής βίας που εξέδωσε πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο, η βασική αιτία υπέρβασης των ορίων και των ακραίων συμπεριφορών από αστυνομικούς ήταν η ατιμωρησία.

Το πόρισμα αυτό κατατέθηκε στον κ.Χρυσοχοϊδη πριν από 10 μήνες, τον Μάιο του 2020.

Τι έκανε ο κ.Χρυσοχοϊδης; Τίποτα.

Δεν ήρθε, καν, στη Βουλή για να συζητήσει για αυτό το πόρισμα όπως του ζήτησε το Κίνημα Αλλαγής με αίτημα που κατέθεσε 4 μήνες πριν και επαναφέραμε πάλι προχθές.

Ο ίδιος ο κ. Αλιβιζάτος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η επιτροπή αυτή δεν υφίσταται πλέον, αφού ‘’δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από πλευράς των αρμοδίων κρατικών αρχών να συνεχίσει το έργο της”, δήλωση που δεν επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών.

Χθες, μετά τα γεγονότα και μετά τη δήλωση Αλιβιζάτου, ο κ.Μητσοτάκης κάλεσε τον κ.Αλιβιζάτο στο Μαξίμου.

Ενώ θα έπρεπε να είχε καλέσει τον κ.Χρυσοχοϊδη και να του ζητήσει εξηγήσεις.

Να τον ρωτήσει γιατί ‘’έθαψε’’ το πόρισμα;

Γιατί δεν έκανε τίποτα τόσους μήνες.

Είναι σαφές, ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στήνουν σκηνικό έντασης, να οξύνουν και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, τη στιγμή που η χώρα χρειάζεται ηρεμία και σταθερότητα, στην κατεύθυνση της κοινωνικής ευημερίας και της εθνικής προσπάθειας εξόδου από την κρίση.

Αντίθετα με το σκηνικό πόλωσης που επιχειρείται, εμείς έχουμε επιλέξει το ρόλο της υπεύθυνης αντιπολίτευσης και με αυτή τη ματιά τοποθετούμαστε εντός και εκτός Βουλής.

Με αυτή την αντίληψη προσεγγίζουμε και το σημερινό νομοσχέδιο για τα σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας και τη μικροκινητικότητα το οποίο υπερψηφίζουμε.

 Αφενός, μεν, γιατί αντιμετωπίζει ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα και τις συνθήκες διαβίωσης του πολίτη.

Αφετέρου, δε, γιατί θέτει το κανονιστικό πλαίσιο για μια πιο ήπια και φιλική προς το περιβάλλον μετακίνηση

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια (σε αυτή την κατεύθυνση η χρήση κράνους πρέπει να καταστεί υποχρεωτική για όλα τα Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα), τον περιορισμό της χρήσης αυτοκινήτων και μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής από πολύ μικρή ηλικία.

Επιπλέον, θα πρέπει να διαμορφωθούν ποδηλατόδρομοι και λωρίδες κυκλοφορίας για τα μη μηχανοκίνητα οχήματα

Ιδιαίτερη αξία για εμάς έχει η αδυναμία μετακίνησης και η έλλειψη προσβασιμότητας των ΑμεΑ στις περισσότερες πόλεις της χώρας

Αναμένουμε τη νομοθετική σας πρωτοβουλία για τον τρόπο εξέτασης των υποψηφίων οδηγών, αφού το προηγούμενο πλαίσιο καταργήθηκε, ενώ οι εκπαιδευτές οδήγησης υφίστανται τις παρενέργειες ακόμα, αφού αποκλείστηκαν σχεδόν καθολικά από τους δύο τελευταίους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, αφού οι συγκρίσιμες περίοδοι του 2019 ήταν προβληματικές.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πέραν του ενοικίου, να μη λαμβάνουν κανένα μέτρο στήριξης εδώ και μήνες που παραμένουν κλειστοί.

H χώρα βρίσκεται στη δίνη μιας πρωτόγνωρης κρίσης, με τη δημόσια υγεία να απειλείται και την οικονομία να συρρικνώνεται, εις βάρος των πιο μικρών και πιο αδύναμων.

Αντί να διεξάγεται μια γόνιμη συζήτηση για την έξοδο από την κρίση, παρακολουθούμε την κυβέρνηση να επενδύει στο διχασμό και να ανατροφοδοτεί εστίες βίας και την αντιπολίτευσηνα ρέπει και πάλι στο λαϊκισμό, καλύπτοντας ακόμα και τις ακραίες φωνές στα όρια της νομιμότητας.

Και οι δύο σας, αντί να δίνετε μάθημα συναίνεσης και αλληλεγγύης, δίνετε μάθημα διχασμού και σύγκρουσης.

Αντί να δίνετε μάθημα ευθύνης, δίνετε μάθημα ανευθυνότητας.

Γιατί είστε ο νέος δικομματισμός της εθνικής μας ανευθυνότητας

Στο Κίνημα Αλλαγής, δε θα σας ακολουθήσουμε σε αυτό τον επικίνδυνο δρόμο.

Γιατί για εμάς, πάνω απ’ όλα είναι η πατρίδα και το εθνικό συμφέρον.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Βασίλης Κεγκέρογλου: «Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας πρέπει να είναι ένα στρατηγικό σχέδιο, ενταγμένο στο συνολικό σχέδιο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής μιας περιοχής»Γιώργος Αρβανιτίδης: «Προβληματική η Σύμβαση με την "Ελληνικός Χρυσός" και αναπάντητα ερωτήματα»