Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Σημεία ομιλίας Μιχάλη Κατρίνη στο ν/σ του Υπουργείου Δικαιοσύνης

  • Παραμονές του δεύτερου lockdown και χωρίς να γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει η κρίση και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της, η κυβέρνηση σπεύδει να ολοκληρώσει μια πολιτική που οδηγεί σε εκδίκαση εκκρεμών υποθέσεων υπερχρεωμένων συμπολιτών μας με συνοπτικές διαδικασίες. Η κυβέρνηση οδηγεί τους δανειολήπτες στο μονόδρομο του πτωχευτικού.
  • Ο δανειολήπτης στερείται τη δυνατότητα να προβάλει στο δικαστήριο νέους ισχυρισμούς ή στοιχεία της κατάστασής του που έχουν ουσιωδώς μεταβληθεί, προκειμένου να αποδείξει ότι δεν είναι δόλιος. Με τις τράπεζες σε θέση ισχύος, οι δανειολήπτες πρόκειται να συμπιεστούν δραματικά, καθώς μέσα από τις βαριές γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι δανειολήπτες αποθαρρύνονται από το να φτάσουν τελικά στο δικαστήριο, επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος και δεσμεύονται από ασφυκτικές προθεσμίες εν μέσω πανδημίας.
  • Ο χρόνος προετοιμασίας για ουσιαστική και αποτελεσματική προστασία δεν επαρκεί. Οι δανειολήπτες δεν έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τη θέση τους στο δικαστήριο, ενώ η κατάργηση της προφορικότητας δοκιμάζει τα όρια της συνταγματικότητας.  
  • Ο νόμος 3869/10 είναι πιο επίκαιρος από ποτέ, αφού οι αδύναμοι δανειολήπτες που θα δικαστούν με βάση τις διατάξεις του, βιώνουν την ίδια δυσκολία και αβεβαιότητα όπως και 10 χρόνια πριν. Αυτό πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από τους δικαστικούς λειτουργούς, όσο και αν οι εκπρόσωποι των τραπεζών ζητούν την επίσπευση των υποθέσεων, με τον ισχυρισμό ότι το 40% έχουν ήδη απορριφθεί λόγω δολιότητας του οφειλέτη.
  • Όσοι χαρακτηρίζονται δόλιοι δεν θα καταφέρουν να απαλλαγούν από τα χρέη τους ακόμα και αν πτωχεύσουν, αφού οι πιστωτές θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν το σύνολο των οφειλών και μετά την πτώχευση στα 3 χρόνια με βάση τις διατάξεις του νέου πτωχευτικού. Και όλα αυτά επειδή δανείστηκαν πάνω από τις δυνατότητές τους! Αυτοί είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές όπως τους χαρακτηρίζει η κυβέρνηση; Αυτοί που δανείστηκαν στις εποχές των επιθετικών πρακτικών από τις τράπεζες και δεν προέβλεψαν την κρίση που θα ερχόταν;
  • Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δημιουργεί κλίμα με τις συνεχείς δηλώσεις υπουργών, φορτώνει στους ειρηνοδίκες χιλιάδες υποθέσεις που είναι ανθρωπίνως αδύνατο να διεκπεραιωθούν σε τόσο σύντομο διάστημα, εγείροντας σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο  αφιερώνεται ο απαιτούμενος χρόνος σε αυτές τις υποθέσεις ώστε να κριθούν δίκαια.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Τροπολογία-προσθήκη Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κινήματος Αλλαγής για εξίσωση προϋποθέσεων συνταξιοδότησης ανδρών – γυναικών στο Δημόσιο για το διάστημα έως 31-12-2010 που δεν ίσχυεΕυαγγελία Λιακούλη: «Το 2ο lockdown απότοκο της παντελούς έλλειψης στρατηγικής της κυβέρνησης»