Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την τόνωση της αγοράς ανέπτυξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Μιχάλης Κατρίνης κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης στον υπουργό Οικονομικών.

ΥΦΕΣΗ

Διανύουμε, ήδη, το πρώτο τρίμηνο ύφεσης, με τον ίδιο τον προϋπολογισμό να την έχει προβλέψει στο 11,4% , ενώ οι εκτιμήσεις ποικίλουν, με το ΚΕΠΕ να την προσδιορίζει στο 10,4% και κάποιες από τις τράπεζες ως και 15%.

Βέβαια, τόσο το ΚΕΠΕ όσο και οι οικονομολόγοι των τραπεζών παραμένουν αισιόδοξοι για τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2021, με το ποσοστό να κυμαίνεται γύρω από το 4% (4,2% σύμφωνα με την ΤτΕ) αρκεί να επιβεβαιωθούν πολλές προϋποθέσεις όπως:

 • Να εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού ως το καλοκαίρι
 • Τα έσοδα από τον τουρισμό το 2021 να φτάσουν το 60% των εσόδων του 2019
 • Να έχουμε ανάπτυξη 13,3% το 2ο εξάμηνο του 2021

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ

Το ιδιωτικό χρέος ξεπερνά τα 240 δις ευρώ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι οφειλές μεταξύ ιδιωτών. Τα ληξιπρόθεσμα σε δημόσιο-ταμεία πέρασαν τα 2,1 δις ευρώ το 3ο τρίμηνο του 2020, με την αγορά ανοικτή και τον τουρισμό σε λειτουργία.

Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν κατά 5 δις το 2020 (106 δις ευρώ σύνολο- πραγματικό 86 δις ευρώ), οι αναστολές που λήγουν την 1η Μαιου ξεπερνούν τα 3 δις ευρώ, ενώ μαζί με το επιστρεπτέο τμήμα των 4 κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής αγγίζει τα 8 δις ευρώ.

Μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν για τα απλήρωτα τιμολόγια και τις επιταγές που έχουν ‘’παγώσει’’ με κρατική παρέμβαση…

ΠΤΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ

Με βάση τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ 800.000 επιχειρήσεις έχουν υποστεί σημαντική απώλεια τζίρου από την αρχή της πανδημίας. 210.000 έχουν κλείσει με κρατική εντολή και 600.000 είναι στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ

Επιπλέον αυτών, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η πτώση τζίρου το πρώτο 9μηνο έφτασε τα 35 δις και θα ξεπεράσει τα 50 δις συνολικά εντός του 2020. Το λιανεμπόριο εμφανίζει μείωση 38,5% και η εστίαση 54,1%

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και το 3ο τρίμηνο του 2020, με την αγορά ανοικτή και τον τουρισμό σε λειτουργία είχαμε πτώση τζίρου 13,1 δις ευρώ, Αυτό σημαίνει ότι το άνοιγμα της αγοράς δε συνεπάγεται και αυτόματη επαναφορά στα προ πανδημίας επίπεδα κατανάλωση.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Τι περιμένει τους επαγγελματίες την 1η ΜΑΪΟΥ 2021;

 • Υποχρεώσεις 1ης καραντίνας
 • Υποχρεώσεις 2ης καραντίνας
 • Τρέχουσες υποχρεώσεις
 • Δανειακές υποχρεώσεις που ξεπαγώνουν (Οι τράπεζες ξεπαγώνουν τις 9μηνες αναστολές- συνολικά 30 δις σε 400.000 δανειολήπτες- και προτείνουν στους οφειλέτες το 50% της δόσης που έδιναν πριν την πανδημία (που να τα βρουν). Οι 9μηνες αναστολές του Νοεμβρίου αφορούν αποκλειστικά τα ενήμερα δάνεια-του Νοεμβρίου- και όχι αυτά που ήταν σε αναστολή)

ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΙΝΑΛ

Ποια είναι η λύση που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής;

Απαιτείται ρύθμιση 120 δόσεων για τα χρέη στο δημόσιο-ταμεία με κούρεμα 30% για όσους τηρούν τη ρύθμιση. Για να ανακουφιστούν οι επαγγελματίες και οι οφειλέτες και να εισπράξει και το κράτος.

Είναι λαϊκισμός οι τόσες πολλές δόσεις με κούρεμα οφειλής;

Εσείς δεν προβλέψατε με το νέο πτωχευτικό ως 240 δόσεις για το σύνολο των οφειλών σε δημόσιο, ταμεία, τράπεζες με δυνατότητα κουρέματος αν ο βασικός πιστωτής (η τράπεζα δηλαδή) συμφωνήσει;

Σας προτρέπουμε να το εφαρμόσετε για τις οφειλές στο δημόσιο + ταμεία και να αποφασίζει το δημόσιο να δώσει πολλές δόσεις και κούρεμα.

Δεν κάνετε κούρεμα οφειλής γιατί, όπως είπατε προχθές, κ. Σταικούρα σε συνέντευξή σας δεν είναι ευρωπαϊκή πρακτική το κούρεμα οφειλών!!!

Διορθώστε με αν κάνω λάθος, εσείς δεν κάνατε κούρεμα 50% στην επιστρεπτέα προκαταβολή στους κύκλους 4+5;

Ακούμε ότι το σκέφτεστε και για τους 3 πρώτους κύκλους όπως σας προτείνουμε αλλά θα θεσπίσετε εισοδηματικά κριτήρια ή βάσει πτώσης τζίρου … και θα αποφασίσετε τέλη Μαρτίου ή Απριλίου.

Οι σημερινές ρυθμίσεις των 12-24 δόσεων (με 2,5% επιτόκιο) και μόνο για τις υποχρεώσεις που γεννήθηκαν μέσα στο 2020 δεν είναι βιώσιμες.

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

Οι τράπεζες άντλησαν 40 δις από την ΕΚΤ (με αρνητικό επιτόκιο) ενώ εμφάνισαν αύξηση καταθέσεων 17,6 δις το 2020. Σύνολο 57,6 δις επιπλέον ρευστότητα το 2020.

Το σύνολο των δανείων που εκταμίευσαν το 2020 κυμαίνεται γύρω στα 6 δις ευρώ με το επιτόκιο δανεισμού να φτάνει το 6% το Νοέμβριο, πολύ πάνω από τις χώρες της Ε.Ε., τη στιγμή που οι τράπεζες δανείζονται με αρνητικό επιτόκιο -0,5%!

Και το 2021 οι καθαρές νέες πιστώσεις δε θα ξεπεράσουν τα 4-5 δις ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ίδιας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

Οι τράπεζες επιλέγουν να αξιοποιήσουν την παρεχόμενη ρευστότητα σε ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου (από 29,7 δις αυξήθηκαν σε 40,8 δις μέσα σε 9 μήνες το 2020), σε καταθέσεις στην ΤτΕ και σε πολύ μεγάλη μείωση του διατραπεζικού δανεισμού.

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΓΙΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ-17 ΔΕΚ 2020 (ΙΟΒΕ)

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο διοικητής της ΤτΕ ένα πολύ-πολύ μικρό μέρος της έχει πάει στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

 • Στις μεγάλες επιχειρήσεις έχουμε αρκετά μεγάλη πιστωτική επέκταση της τάξης του 9%
 • Στις πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουμε πιστωτική επέκταση 1,9%
 • Στα νοικοκυριά έχουμε αρνητική πιστωτική επέκταση

ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ; ΤΙΠΟΤΑ

Πραγματοποιήθηκε, προχθές, η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρευστότητας, το οποίο είναι το αρμόδιο όργανο για την επιτέλεση του σκοπού του Παρατηρητηρίου Ρευστότητας.

Η κυβέρνηση νομοθέτησε ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ μετά τη λήξη της 2ης φάσης των εργαλείων μέσω των τραπεζών με σαφή πρόβλεψη να μην εμπλέκεται το Παρατηρητήριο στις προδιαγραφές του προγράμματος!!!

 Θα τροποποιήσετε αυτή τη διάταξη, αναγκάζοντας τις τράπεζες να αναλάβουν, επιτέλους, ρίσκο και να χρηματοδοτήσουν τον παραγωγικό τομέα της οικονομίας;

ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΑ ΑΥΣΤΗΡΑ ΤΡΠΕΖΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ;

Ακούγεται ότι ετοιμάζετε κεφάλαια κίνησης ως 50.000 ευρώ για επιχειρήσεις με τζίρο ως 200.000 ευρώ, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας και της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Αν δεν αλλάξουν τα αυστηρά πιστοδοτικά κριτήρια των τραπεζών, όσα προγράμματα ρευστότητας και να εξαγγελθούν και να φτιαχτούν, θα καταλήγουν στις ίδιες λίγες(ευρωπαϊκή τάση).

Μόλις 30.000 επιχειρήσεις από τα 830.000 ενεργά επιχειρηματικά ΑΦΜ διαθέτουν πιστοληπτική ικανότητα!

ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ 12-13 ΔΙΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ;

Προτίθεστε, απ’ όσο διαβάζουμε , να προχωρήσετε και σε δημοσιοποίηση στοιχείων παροχής ρευστότητας. Ελπίζουμε να μην αφορά μόνο ποσά αλλά και τους δικαιούχους

Για να ξέρουν οι πολίτες ποιοι είναι αυτοί που πήραν χρήματα με την εγγύηση του δημοσίου και τι ποσά τους έδωσαν οι τράπεζες. Και αν τα ποσά δόθηκαν με ενιαία κριτήρια, δηλαδή αν επιχειρήσεις με παρεμφερή οικονομικά στοιχεία και δανειακές ανάγκες, τους εγκρίθηκε το ίδιο ποσό ή όχι.

Να ξέρουν οι πολίτες αν υπήρχαν επιχειρήσεις που πήραν και ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας και στις δύο φάσεις του προγράμματος (4 χορηγήσεις) και αν πήραν και επιστρεπτέα προκαταβολή (σε 1 ή και στις 4 φάσεις)

Δηλαδή, να ξέρουμε πολύ απλά αν υπάρχουν επιχειρήσεις που πήραν ρευστότητα από παντού και μέχρι που έφτασε το ποσό που πήραν από το κράτος απευθείας ή με την εγγύηση του κράτους, την ίδια στιγμή που υπάρχουν επιχειρήσεις που πήραν όλα κι όλα 1000 ευρώ από την επιστρεπτέα!

Την απόφαση του ΔΣ της Αναπτυξιακής Τράπεζας (16/9) να μην πάρουν δάνειο στη 2η φάση του προγράμματος Εγγυοδοσίας όσοι πήραν και στην 1η, την ανέτρεψε η επιτροπή ρευστότητας που συνεδριάζει στο υπουργείο, με αποτέλεσμα η ίδια η Αναπτυξιακή Τράπεζα με ΔΤ στις 28/9 να εξαλείψει αυτό τον όρο. Πείτε μας τι εξυπηρετεί αυτή η απόφαση;

ΤΕΠΙΧΙΙ+Ταμείο Εγγυοδοσίας

Συνολικά δόθηκαν 27.945 (17.045+10.900) δάνεια ύψους 6,6 δις ευρώ, αφού πολλές επιχειρήσεις πήραν και ΤΕΠΙΧΙΙ και Ταμείο Εγγυοδoσίας (cash collaterall), σίγουρα όμως ο αριθμός των επιχειρήσεων υπολείπεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη φάση, επιχειρήσεις με τζίρο ως 100.000 ευρώ έλαβαν το 2,4% των χρημάτων!

ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑΣ

4,6 δις σε 521 μεγάλες επιχειρήσεις (Μ.Ο. δανείου 4,2 εκατ. ευρώ) και 9.620 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (Μ.Ο. δανείου 255.000 ευρώ)

ΤΕΠΙΧ ΙΙ

2 δις ευρώ σε 17.804 επιχειρήσεις

ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ

Ενδεικτικό της μεγάλης ανάγκης για ρευστότητα είναι ότι υποβλήθηκαν 732.000 αιτήσεις για τον 5ο κύκλο της ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ που θα χορηγήσει συνολικά 1,5 δις ευρώ, όταν το Νοέμβριο δόθηκαν 2,2 δις σε 458.000 επιχειρήσεις.

Δηλαδή, τώρα θα δοθούν 30% λιγότερα χρήματα σε 50% περισσότερες επιχειρήσεις. Δεν το λες και ένεση ρευστότητας σε αυτή τη συγκυρία, μάλλον τσιμπηματάκι ρευστότητας.

Γι’ αυτό και σκέφτεστε να βάλετε πλαφόν 100.000 ευρώ για να μπορέσουν να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις ένα σχετικά αξιοπρεπές-με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους- ποσό.

Συνολικά το 2020 δόθηκαν 5,5 δις ευρώ σε 482.271 δικαιούχους-687.822 εγκεκριμένες αιτήσεις. ΣΥΓΚΡΙΣΗ: 6,6 δις δόθηκαν σε λιγότερες από 20.000 επιχειρήσεις μέσω ΤΕΠΙΧ και Εγγυοδοτικού)

Τι προτείνει το Κίνημα Αλλαγής;

 • Αύξηση του ποσού της επιστρεπτέας για το 2021 από τα 2,2 δις που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση στα 5,5 δις ευρώ, όσα ακριβώς χορηγήθηκαν και το 2020
 • Το 70% του ποσού που θα δοθεί εντός του 2021 να είναι ενίσχυση και το 30% δάνειο
 • Να εφαρμοστεί το μοντέλο 50% ενίσχυση-50% δάνειο και για τους 3 πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας (διαβάζουμε ότι το σκέπτεστε και θα το ανακοινώσετε τον Απρίλιο)

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΧΩΡΑΣ

Αυτό προϋποθέτει πιθανή αύξηση του προβλεπόμενου δανεισμού λίγο πάνω από τα 8-12 δις που είναι ο στόχος του ΟΔΔΗΧ για το 2021, αφού το δημόσιο δανείζεται σχεδόν με αρνητικό επιτόκιο στο 10ετές και πάνω.

 Εξάλλου, για να προλάβω την κινδυνολογία σας, όπως τονίζουν έγκυροι αναλυτές, αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο το επίπεδο χρέους, αλλά η δυναμική και το κόστος εξυπηρέτησης, ενώ η χώρα μας διαθέτει ένα από τα πιο ελκυστικά προφίλ χρέους.

Εσείς τι κάνετε;

Αυξήσατε, μόλις προχθές, τα ταμειακά διαθέσιμα κατά 2,09 δις μέσω της ανταλλαγής κρατικών ομολόγων με 2 τράπεζες, οι οποίες σημείωσαν κέρδη και ενίσχυσαν τα κεφάλαιά τους.

Συνολικά, από τις αρχές του 2020 ως σήμερα οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν καταγράψει κέρδη πάνω του 1 δις ευρώ μέσω swap ελληνικών ομολόγων.

Αφήνετε τις τράπεζες να παρκάρουν μεγάλο μέρος της ρευστότητας σε ομόλογα του δημοσίου και ταμειακά διαθέσιμα στην ΤτΕ, αντί να τα ρίχνουν στην αγορά

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Θα πρέπει να δοθεί κεντρική κατεύθυνση στα προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων από τις περιφέρειες.

Τα πρώτα προγράμματα δομήθηκαν με βάση τη την πρόταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των πόρων να καταλήξουν σε μεγάλες επιχειρήσεις με πολλούς εργαζόμενους και να αποκλειστούν οι μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι.

Κάποιες περιφέρειες το διαπίστωσαν κατόπιν διαμαρτυριών και σχεδιάζουν νέα προγράμματα για μικρές επιχειρήσεις, είναι εξαιρετικά αμφίβολο όμως αν θα προλάβουν να εκταμιευτούν πριν τον Ιούνιο, αφού ακόμα δεν έχουν γίνει οι πληρωμές του πρώτου προγράμματος.

ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΛΛΕΙΜΜΑ

Και όλα αυτά σε μια οικονομία όπου η συνολική υστέρηση εσόδων ξεπερνά τα 14 δις το 2020 (9 δις από φόρους) , ενώ υστέρηση εσόδων εμφανίζεται και τον Ιανουάριο του 2021 με βάση την πρόβλεψη του προϋπολογισμού.

Η ‘’τρύπα’’ του προϋπολογισμού φτάνει τα 21,7 δις ευρώ για το 2020 με το πρωτογενές έλλειμμα στα 18,2 δις ευρώ.

ΛΟΥΚΕΤΑ

Ήδη έχουν κλείσει οριστικά επιχειρήσεις της εστίασης στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και σε κάποιες τουριστικές περιοχές, όπως η Ρόδος (δήλωση Καββαθά 20/1)

Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις 200.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο μέσα στο 2021.

Τα λουκέτα του 2020 εμφανίζονται λιγότερα από αυτά του 2019 αλλά αυτό οφείλεται στο ότι πολλές επιχειρήσεις, ειδικά στην εστίαση, τηρούν στάση αναμονής, ενώ και η διαγραφή από το ΓΕΜΗ ή η πτώχευση μιας επιχείρησης καθίσταται πιο δύσκολη με τη διοίκηση και τη διακιοσύνη να μη λειτουργούν.

Έρευνα του ΕΕΑ (Δεκέμβριος 2020) δείχνει ότι 23% των επιχειρήσεων θεωρεί πιθανό να βάλει λουκέτο (εστίαση 41,7% – λιανεμπόριο 34%)

ΔΑΝΕΙΑ- ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ

Ενδιάμεση έκθεση ΤτΕ

Πρέπει να γίνει bad bank και να μεταφερθούν κόκκινα δάνεια 45 δις ευρώ (το σύνολο των δανείων που θα μείνουν στους ισολογισμούς των τραπεζών μετά τις τιτλοποιήσεις του ‘’Ηρακλή’’+ αυτών που θα αφήσει πίσω της η πανδημία-10 δις περίπου).

Με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου το σύνολο των κόκκινων δανείων στις τράπεζες είναι 58,7 δις ευρώ (συνολικά 90-100 δις τα ΜΕΔ μαζί με αυτά που είναι στους servicers) και οι τιτλοποιήσεις μέσω του ‘’Ηρακλή’’ ανέρχονται σε 24 δις ευρώ.

Υπάρχει επίσημη θέση της κυβέρνησης στην πρόταση που έχει κατατεθεί εδώ και μήνες;

Ιδιαίτερα μεγάλο το απόθεμα των ΜΕΔ (35,8% το εννεάμηνο του 2020), το οποίο αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα.

Η ποιότητα του των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών, εξαιτίας του υψηλού ποσοστού συμμετοχής της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. (σήμερα φτάνει ως και το 75% έναντι 32% στις ισπανικές τράπεζες)

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νομοθετημένη προστασία πρώτης κατοικίας

Θα φέρετε διάταξη για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ή θα συνεχίσετε να κρύβεστε πίσω από τις ΚΥΑ των lockdown για τη λειτουργία των δικαστηρίων;

Οι 9μηνες αναστολές των δανείων λήγουν τον Ιανουάριο και σε δίνεται παράταση αναστολής, ενώ τράπεζες και servicers πιέζουν για απελευθέρωση κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Οι εταιρείες διαχείρισης ‘’κόκκινων δανείων’’, οι οποίες συνεχίζουν τη δουλειά τους ζητούν χαλάρωση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει και παράταση της σχετικής προθεσμίας, πέραν της πρώτης παράτασης των επιπλέον 12 μηνών και θα του της δώσετε (άλλους 24 μήνες ακούγεται) ώστε:

 • Να μη χάσουν το δικαίωμα διαχείρισης αυτών των δανείων
 • Να μην ενεργοποιηθούν οι κρατικές εγγυήσεις που συνολικά φτάνουν ως και τα 12 δις ευρώ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΓΕΦΥΡΑ

Είχατε προϋπολογίσει 108 εκατ. ευρώ και δώσατε 23,2 εκατ.ευρώ μέχρι 31/12/2020

Δεν ξέρω αν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, αλλά το 85% όσων μπήκαν στη ΓΕΦΥΡΑ ήταν ενήμερα δάνεια, αφού οι τράπεζες ζητούσαν 2,5-5% του συνόλου του δανείου για να ρυθμίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Θυμάστε κ. Σταικούρα στις 28 Ιουλίου που λέγατε ότι δε χρειάζεται νομοθέτηση προστασία πρώτης κατοικίας, αφού όλοι θα προστατεύσουν την κατοικία τους ρυθμίζοντας το δάνειό τους και παίρνοντας την επιδότηση της ΓΕΦΥΡΑΣ;

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αυτά δηλαδή που κινδυνεύουν άμεσα με πλειστηριασμό, δε ρυθμίστηκαν και δεν επιδοτήθηκαν.

Άρα πάμε για ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ

Μέχρι και τις 16 Δεκεμβρίου 2020 επιμένατε ότι θα εφαρμοστεί. Λέγατε, μάλιστα, από το βήμα του Capital Link Forum ότι θα δημιουργήσετε ‘’κρατικό Τειρεσία’’ για να κάνετε πιστοληπτική αξιολόγηση των επιχειρήσεων και να βαθμολογείτε εσείς τους οφειλέτες.

Στις 21 Δεκεμβρίου ήρθε μια διάταξη στη Βουλή (που ήταν ο υπουργός Οικονομικών;) για τη μετάθεση του πτωχευτικού για τους εμπόρους την 1η Μαρτίου και του εξωδικαστικού για την 1η Ιουνίου, όπως και του πτωχευτικού για τα φυσικά πρόσωπα που δεν είναι έμποροι.

Ο εξωδικαστικός αντί να προηγείται του πτωχευτικού, έπεται

Οι τράπεζες και οι servicers σας πιέζουν να εφαρμοστεί άμεσα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΙΝΑΛ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΔΕΚΤΕΣ

 • Να μειωθεί η προκαταβολή φόρου (24 Απριλίου 2020)

Το υλοποιήσατε τον Ιούλιο

 • Να αυξηθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή τουλάχιστον στα 3 δις ευρώ (14 Μάιου 2020- ενδιάμεσο πρόγραμμα )

Το εξαγγείλατε τον Ιούλιο

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΙΝΑΛ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Ενδιάμεσο πρόγραμμα ‘’Όρθια κοινωνία- Ζωντανή Οικονομία’’ που κατατέθηκε στις 14 Μαϊου 2020

Το σχέδιο της ‘’Νέας Αλλαγής’’ όπως διατυπώθηκε από τη Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στο THESSALONIKI HELEXPO FORUM στις 16 Σεπτεμβρίου 2020

 • Μέτρα ανακούφισης και στήριξης
 • Βιομηχανία-πρωτογενής τομέας-τουρισμός
 • Εκσυγχρονισμός κράτους
 • Ψηφιακός εκσυγχρονισμός
 • Συνέργειες επιχειρήσεων

Πρόταση για το νέο ΕΣΥ

Προτάσεις για τους περισσότερους τομείς της καθημερινότητας και της οικονομίας μέσα από δεκάδες  τροπολογίες που έχουν κατατεθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και στοχευμένες ερωτήσεις που έδωσαν λύσεις

Την υπεύθυνη στάση μας την αναγνωρίζουν οι πολίτες και αυτό αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (6,5 δις από τα 7,5 συνολικά, το 1ο τρίμηνο)

Επιστρεπτέα-Επίδομα θέρμανσης

Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών

ΓΕΦΥΡΑ

Επιδότηση μακροχρόνια ανέργων

Αποζημίωση ιδιοκτητών ακινήτων-Αποζημίωση ειδικού σκοπού

Ενισχύσεις περιφερειών

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

Με βάση την απάντηση του Υπουργείου στην ερώτησή μας, μέχρι το τέλος του 2020 (28/12/2020) είχαν καταβληθεί 76,1 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις (από τα 150 εκατ. ευρώ που είχε διαθέσει το ΥΠΟΙΚ) και είχαν ‘’εξασφαλιστεί’’ 205,3 εκατ. ευρώ σε διάφορες αποζημιώσεις

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2021

Καμία μείωση προκαταβολής φόρου

Καμία μείωση δημοτικών τελών

Αύξηση αντικειμενικών αξιών

Θα διατηρήσετε και το 2022 την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών;

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ

3754 περιοχές σε όλη τη χώρα θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μειώθηκαν κατά 29993 το Νοέμβριο και 51.200 συνολικά το 2020, παρά τα μέτρα στήριξης

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά-ΛΑΡΚΟ: τρέχουν ΤΑΙΠΕΔ και ειδικό διαχειριστή

Ελληνικό (εκκρεμότητες): 1)έγκριση σύμβασης από Ελεγκτικό Συνέδριο, υπογραφή και επικύρωσή της από τη Βουλή και 2)νομοθέτηση της διανομής του δικαιώματος κυριότητας μεταξύ των συνιδιοκτητών

Η υποχώρηση των επενδύσεων τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε οριακά σημεία την οικονομία. Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου υπολογίζεται σε 10% του ΑΕΠ, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι διπλάσιος (20% του ΑΕΠ)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ

Βελτιώθηκε οριακά το Δεκέμβριο έναντι του Νοεμβρίου λόγω βελτίωσης των προσδοκιών στη βιομηχανία

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Αισιοδοξία για εκταμίευση 5,5 δις φέτος

Το 2ο εξάμηνο η 1η δόση

Τα δάνεια 12,7 δις ευρώ θα μοχλεύσουν συνολικά 30 δις ευρώ ιδιωτικά κεφάλαια σε αναπτυξιακά έργα, με τις τράπεζες να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κινητοποίηση νέων επενδύσεων.

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΑΜΕΣΑ

Εξοικονομώ

Τοπικά πολεοδομικά σχέδια

Προγράμματα αναδάσωσης

Αποκαταστάσεις εδαφών σε λιγνιτικές περιοχές

Δράσεις τηλε-εκπαίδευσης

Έργα ψηφιακού μετασχηματισμού

Πότε θα γίνει διάλογος; Χρειάζεται σοβαρή διαδικασία δημοκρατικής νομιμοποίησης και έγκρισης από τη Βουλή πριν αυτό κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δημιουργήσατε ένα νέο φορέα για την αξιοποίηση των 32 δις ευρώ

ΕΣΠΑ: Αποστείλατε τις τροποποιήσεις; Ανεπαρκής η διαχείριση του τρέχοντος ΕΣΠΑ, αφού ο ανασχεδιασμός έγινε με μόνο κριτήριο την μέγιστη δυνατή απορρόφηση, χωρίς στόχευση για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Αρνητική η κυβέρνηση στο κοινωνικό κράτος (Κλίνες ΜΕΘ- Βαρέα και ανθυγιεινά – στελέχωση ΕΣΥ)

Έχετε καταρτίσει Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής όπως προβλέπει ο Ν.4270/14;

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Γιώργος Μουλκιώτης: «Με εξαθλιωμένους εργαζόμενους το εθνικό σχέδιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για ανάκαμψη και ανθεκτικότητα»Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής, κατά την συζήτηση της επερώτηση στη Βουλή για την οικονομική πολιτική και το Ταμείο Ανάκαμψης