Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Σημεία ομιλίας Μιχάλη Κατρίνη, Εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του ν/σ «Ενσωμάτωση Οδηγίας για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος»

«Τροποποίηση του ν. 4557/2018 (Α΄139) για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας – Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/843 (L 156) και του άρθρου 3 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2177 (L 334)».

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων:

 • Αρχικά η κυβέρνηση ονόμασε τα αναδρομικά «συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις», κάτι που στην πράξη αναιρεί με νομοθετικές ρυθμίσεις, αφού δεν εφαρμόζεται η απόφαση στο σύνολό της. Στη συνέχεια ‘’πολιτική απόφαση’’ για να δείξει δήθεν τη βούλησή της να ενισχύσει τους συνταξιούχους. Και αναρωτιούνται οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ειδικά οι αγρότες: δε χωρούσαν σε αυτή την πολιτική απόφαση; Πριν 3 εβδομάδες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ αναφέρθηκε στην καταβολή των αναδρομικών ως ένα από τα 12 «μέτρα τόνωσης της ρευστότητας»
 • Με μια απόπειρα κοινωνικού αυτοματισμού η κυβέρνηση δίνει στους συνταξιούχους μέρος αυτών που δικαιούνται, κάνοντας σημαντικές περικοπές, χωρίς μάλιστα να έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία από την ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων: 

 • Η κυβέρνηση επιτρέπει να μοιραστούν 7-8 δις μέσω των τραπεζών σε 20.000 μόνο επιχειρήσεις που πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια και αποκλείει το 90% των ενεργών ΑΦΜ. Τη στιγμή που κάποιες επιχειρήσεις θα πάρουν χρήματα και από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και από το Ταμείο Εγγυοδοσίας, την πάνω από 150.000 επιχειρήσεις συνωστίζονται για να μοιραστούν συνολικά 3,5-4 δις επιστρεπτέας προκαταβολής.
 • Η κυβέρνηση επιμένει στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων για οφειλές στο δημόσιο και τα ταμεία, όταν το σύνολο της αγοράς ζητά γενναία ρύθμιση χρεών και ρύθμιση 120 δόσεων για να μπορέσει να παραμείνει ζωντανή.

Για τα κόκκινα δάνεια:

 • Αρνείται να δει την πραγματικότητα των ‘’κόκκινων δανείων’’ που θα αυξηθούν 10 δις λόγω του covid-19 και επιμένει στο σχήμα τιτλοποιήσεων του ‘’Ηρακλή’’ όταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ωριμάσει η ιδέα για μια bad bank και αποτελεσματικότερη διαχείριση.

Για την οικονομία: 

 • Η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη ως 7,5% το 2021 (όταν η πιο αισιόδοξη εκτίμηση διεθνών οίκων φτάνει στο 4,5% -ΟΟΣΑ) καθώς και θεαματική αύξηση εσόδων με μειωμένους συντελεστές επί των χαμηλότερων δηλωθέντων εισοδημάτων των τελευταίων 15 ετών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2021 οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν περισσότερα.

Επί του νομοσχεδίου: 

 • Η νομοθεσία που προωθεί η ΕΕ για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, τα τελευταία χρόνια, είναι συνεχής, με ένα θεσμικό πλαίσιο που γνωρίζει συνεχείς τροποποιήσεις και βελτιώσεις. Η ενίσχυση της διαφάνειας του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος της Ένωσης είναι αναγκαία, λειτουργώντας, ταυτόχρονα, όσο το δυνατόν πιο αποτρεπτικά για τους εγκληματίες. 
 • Με την 5η οδηγία ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο για την πρόληψη και την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, εστιάζοντας στην εποπτεία. 
 • Βασικό εργαλείο είναι ένας ισχυρός μηχανισμός εποπτείας μέσα από τη διεύρυνση της συνεργασίας των αρμόδιων φορέων και την επέκταση της πρόσβασής τους σε αρχεία και δεδομένα. 
 • Παραμένει, βέβαια, ζητούμενο το κατά πόσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτό το ρόλο, χωρίς την κατάλληλη υποδομή και εξειδικευμένο προσωπικό.
 • Κάποιες από τις βασικές προσθήκες της οδηγίας: περιορίζεται η ανωνυμία στις συναλλαγές, ενισχύεται η πρόσβαση σε όλα τα μητρώα και τις πληροφορίες που τηρούν τα υπόχρεα πρόσωπα, αντιμετωπίζονται κανονιστικά και τεχνικά ζητήματα όπως η ανάγκη για την πρόσβαση σε ακριβείς και επικαιροποιημένες πληροφορίες, ενώ τέλος προβλέπεται και η έκδοση καταλόγου σημαντικών δημόσιων λειτουργημάτων και ειδικών καθηκόντων και αρμοδιοτήτων για τον προσδιορισμό των πολιτικώς εκτεθειμένων προσώπων.
 • Η εγρήγορσή μας πρέπει να είναι διαρκής, καθώς η τεχνολογική πρόοδος δημιουργεί συνέχεια πιο προωθημένες δυνατότητες – όχι μόνο για την πρόοδο και την ανάπτυξη, αλλά και για το έγκλημα, ειδικά στο λεγόμενο «σκοτεινό διαδίκτυο». Οι παράνομες συναλλαγές με τη χρήση BITCOIN μειώνονται, αυξάνονται οι συναλλαγές με ψηφιακά νομίσματα στο ‘’σκοτεινό διαδίκτυο’’.
 • Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υιοθετεί πλέον επίσημα τη θέση ότι τα ψηφιακά νομίσματα απειλούν τις εθνικές οικονομίες και τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών συστημάτων. Γι’ αυτό και προσανατολίζεται στην έκδοση του ψηφιακού ευρώ, με στόχο να προφυλάξει την Ευρώπη από την επέλαση των ψηφιακών νομισμάτων που επεκτείνονται διαρκώς στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τις πληρωμές. 
 • Με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η χώρα ανέκτησε την αξιοπιστία στο τομέα της καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Πρωτοβουλίες τολμηρές και καθοριστικές, όπως: ειδικός ετήσιος φόρος 15% στην αξία των ακινήτων των offshore, άρση τραπεζικού απορρήτου, διεύρυνση του καταλόγου των εγκλημάτων που διερευνώνται για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, θεσμοθέτηση του οικονομικού εισαγγελέα, θωράκιση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών συστημάτων.
 • Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε η μόνη πολιτική δύναμη που έδειξε θεσμική συνέπεια και υπευθυνότητα, όταν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσαν καιροσκοπικά προτάσσοντας το κομματικό συμφέρον. 
 • Η εκτεταμένη χρήση του «σκοτεινού διαδικτύου», δείχνει ότι ακόμα και η παρούσα οδηγία έχει περιορισμένο εύρος στην εφαρμογή, για την ουσιαστική καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. 
 • Είναι επείγουσες και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο και η επέκταση της οδηγίας για την περαιτέρω θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. 
 • Το Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει την ενίσχυση του ισχύοντος πλαισίου, όπως και κάθε άλλη πρωτοβουλία που συμβάλλει στην καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και θα συμβάλλει στην ταχεία ενίσχυση των εποπτικών αρχών, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είναι στάση αρχής και συνέπειας.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Τροπολογία στη Βουλή: «Αύξηση ποσοστού που λαμβάνουν οι ΟΤΑ από μεταλλευτικές μισθώσεις»Τροπολογία στη Βουλή για την παράταση της διάρκειας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»