Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Σημεία ομιλίας Μιχάλη Κατρίνη – Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν/Σ Υπουργείου Οικονομικών

 • Για την Τουρκία: Παρατηρείται μια αποοκλιμάκωση της κατάστασης μετά το σκηνικό έντασης, η οποία ωστόσο δεν αφήνει περιθώριο επαγρύπνησης και δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς. Με αφορμή τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Ερντογάν δηλώνουμε απερίφραστα ότι α) Δεν υπάρχουν αμφιλεγόμενες περιοχές β) Μοναδικό αντικείμενο διαλόγου για τα εθνικά μας θέματα είναι ο καθορισμός θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα). Δεν υπάρχει μυστική ατζέντα και κρυφή διπλωματία. Ζητήσαμε σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών  για να εκπεμφθεί το απαραίτητο μήνυμα εθνικής ενότητας και προς τους εταίρους μας και προς τους γείτονές μας . Συνεννόηση και θεσμικός διάλογος για τα εθνικά θέματα και τα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη της χώρας. Είναι θέμα δημοκρατίας αλλά και αποτελεσματικότητας
 • Για τους πόρους από το ταμείο ανάκαμψης: Πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ (72 δις συνολικά). Αποτελεί μια ευκαιρία για τις επόμενες δεκαετίες για τη χώρα, αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά και έγκαιρα. Μπορεί μόνη της μια κυβέρνηση να διαχειριστεί αυτό το πακέτο; Απορρόφηση ΕΣΠΑ 35% το Μάρτιο και έφτασε στο 55% λόγω της ευελιξίας που παρασχέθηκε εξαιτίας του covid-19. Μπορεί ο Υπουργός Οικονομικών να μας πει αν θα υπάρξει στόχος για το 2021 και ποιος θα είναι αυτός;
 • Για την οικονομία: Ύφεση που πλησιάζει διψήφιο ποσοστό. Η ανεργία θα υπερβεί το 20%, ενώ πολύ μεγάλη είναι η υστέρηση σε ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Απόκλιση στα έσοδα 569 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο. Τα έσοδα από τον τουρισμό ανέρχονται σε 3 δις από 18 πέρυσι με 25% πληρότητα πανελλαδικά τον Ιούλιο. Αύξηση δαπανών κατά 2,7 δις ευρώ.
 • Για τα αναδρομικά: Διαδικασία και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αποφάσεων του ΣτΕ. Χρειάζεται να ξεκαθαριστεί αν τα ποσά αυτά θα κουρευτούν εφ ’όσον καταβληθούν εφάπαξ.
 • Για τις επιχειρήσεις και την έλλειψη ρευστότητας: Τα εργαλεία ρευστότητας δεν έφτασαν στην πραγματική οικονομία. Επτά στις δέκα επιχειρήσεις αποκλείστηκαν εξαρχής λόγω των αυστηρών κριτηρίων που υιοθέτησε η κυβέρνηση. Απώλεια τζίρου 50 δις ευρώ στην αγορά. Ορατός ο κίνδυνος λουκέτου για 1 στις 3 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 • Εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα: Ο Υπουργός Οικονομικών μιλάει για 59 μέτρα στήριξης. Ο Υπουργός Ανάπτυξης μοιράζει δις. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μας μοίρασε εκατομμύρια στη χθεσινή επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, από τα οποία τίποτα δεν έχει φτάσει ακόμα σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε δεκάδες προσλήψεις ιατρών που ποτέ δεν έχουν δει τα νοσοκομεία της επαρχίας

ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

 • Για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια στην Ελλάδα, δε θα δοθεί παράταση στην αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ούτε θα υφίσταται καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, κάτι που αποτελούσε διακαή πόθο και των τραπεζών και των δανειστών. Η Νέα Δημοκρατία παρέδωσε την αναστολή πλειστηριασμών (όπως είχε προαναγγείλει από το Φεβρουάριο ο κ. Γεωργιάδης) για να πάρει ως αντάλλαγμα, στην τελευταία αξιολόγηση, από τους θεσμούς την έγκριση της επιστροφής και την αξιοποίηση των κερδών από τα ANFA’s και τα SMP’s.
 • Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού αρνήθηκε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για την προστασία της πρώτης κατοικίας- πρόταση που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής και συμφώνησαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα- βάζει την υπογραφή της σε ένα νομοσχέδιο που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου και αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για όλα όσα εκτυλιχθούν από τον Οκτώβριο με τους μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων, οι οποίοι έχουν ήδη προγραμματιστεί. Καταργεί στην πράξη την έννοια και την αξία της προστασίας της κύριας κατοικίας και ακολουθεί ο πτωχευτικός κώδικας που θα μετατρέψει και επισήμως χιλιάδες ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές των σπιτιών τους.
 • Προστασία της πρώτης κατοικίας που εφαρμόστηκε με το Ν.3869/2010 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να καταργηθεί το 2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ που τον αντικατέστησε με το Ν.4605/19 και την αποτυχημένη πλατφόρμα ρύθμισης των οφειλών.
 • Από την πρώτη στιγμή το Κίνημα Αλλαγής υποστήριζε ότι η πλατφόρμα είναι αναποτελεσματική, καθώς έθετε πολύ αυστηρούς όρους που απέκλειαν τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών, ενώ περιόριζε και τους δικαιούχους μέχρι την 31/12/2018.
 • Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υιοθέτησε την πλατφόρμα και παρέτεινε την όποια προστασία παρείχε μέχρι τις 30/7/2020, ενώ για 1 σχεδόν χρόνο προσπαθούσε να μας πείσει για την αποτελεσματικότητά της, η οποία οδήγησε σε όλες και όλες 2000 ρυθμίσεις σε μια περίμετρο 90.000 δικαιούχων.
 • Σήμερα, επαναφέρουμε την τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής περιουσίας, και την αναστολή πλειστηριασμών μέχρι τέλος του έτους.
 • Για το Πρόγραμμα Γέφυρα: Η κυβέρνηση εμφανίζει ως αντίδωρο στους πλειστηριασμούς και την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας το πρόγραμμα επιδότησης  για 9 μήνες σε δανειολήπτες που υπέστησαν τις συνέπειες του κορονωϊού. Εξαιρεί περιπτώσεις όπως οι πυρόπληκτοι δανειολήπτες της Ηλείας και των άλλων πυρόπληκτων νομών που όχι μόνο δε θα στηριχθούν, αλλά περιμένουν εδώ και 9 μήνες τη ρύθμιση που εγγράφως έχει υποσχεθεί ο κ. Σκυλακάκης. Η κυβέρνηση παραδίδει τους δανειολήπτες χωρίς καμία προστασία στα funds και τις τράπεζες, για να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.
 • Για τα κόκκινα δάνεια: Προφανώς, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ξαφνικά οι δανειολήπτες, ιδιαίτερα αυτοί που οδηγούνται σε πλειστηριασμό, θα βρουν τα χρήματα να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, με την ύφεση στο 10%, την ανεργία στο 20% και την οικονομία σε κρίση. Προσπαθεί η κυβέρνηση να μας πείσει για την ομαλοποίηση της κατάστασης με χιλιάδες ρυθμίσεις δανείων με τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης αλλά δεν αναφέρει ότι 2 στις 3 βραχυχρόνιες ρυθμίσεις ξανακοκκινίζουν εντός 3 μηνών. Και δεν το λέμε εμείς αλλά η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος του Ιουνίου στη σελίδα 182. Εμείς έχουμε μια διαφορετική αντίληψη στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: «Το πλαίσιο που φέρνει η κυβέρνηση δεν καλύπτει όσους δεν ήταν ενήμεροι στα δάνειά τους»«Επιβεβλημένη η στήριξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με 6 συγκεκριμένα μέτρα»