Σε Άρθρα – Απόψεις

Άρθρο του Μιχάλη Καρχιμάκη, πρώην υπουργού, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής στο «ieidiseis.gr»

Αρχίζουν να γεννώνται ερωτήματα, για την πιθανότητα και την ικανότητα της όσο το δυνατόν πιο άμεσης καταβολής όλων των εκκρεμών συντάξεων, που όπως φέρεται αγγίζουν ένα αριθμό πάνω από 400.000, εκτός των άλλων ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων.

Ο κ.Βρούτσης, ως υπουργός Εργασίας, με δελτίο τύπου στις 22/10/2019, μιλούσε για την τραγική κατάσταση που κληρονόμησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το ένα εκατομμύριο εκκρεμείς ακατάβλητες συντάξεις, αλλά και άλλες ασφαλιστικές εκκρεμότητες του κράτους προς τους ασφαλισμένους.

Ταυτόχρονα δεσμευόταν, ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2020 όλες οι νέες συντάξεις θα εκδιδόταν άμεσα ψηφιακά, καθώς και για την εκκαθάριση όλων των κάθε λογής αναμονών.

Όμως, όχι μόνο αυτές οι εκκρεμότητες δεν τακτοποιήθηκαν, αλλά διευρύνθηκαν και μεγεθύνθηκαν.

Έτσι λοιπόν, πριν λίγες μέρες, ακούσαμε τον υπουργό Εργασίας να δεσμεύεται δημόσια ,στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, ότι όλες οι εκκρεμείς συντάξεις, αφού βέβαια παρήλθε και ο δεσμευτικός Ιούνιος του 2020 άκαρπος, θα αποδοθούν μέχρι το τέλος του έτους 2021.

Στην συνέχεια επίσης ,σε τηλεοπτική πολιτική εκπομπή της τηλεόρασης του Alpha, ακούσαμε τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αδειάζει τον υπουργό του, αναγνωρίζοντας τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και το μέγεθος του προβλήματος μετά από δυο χρόνια διακυβέρνησης, με απίστευτες συνέπειες στην ζωή των δικαιούχων λόγω της κρίσης, ότι αναλαμβάνει το πρόβλημα ο ίδιος προσωπικά.

Εδώ λοιπόν αρχίζουν να γεννώνται ερωτήματα, για την πιθανότητα και την ικανότητα της όσο το δυνατόν πιο άμεσης καταβολής όλων των εκκρεμών συντάξεων, που όπως φέρεται αγγίζουν ένα αριθμό πάνω από 400.000, εκτός των άλλων ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων.

Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό όταν στον προϋπολογισμό τον φετινό του 2021 στην πρόβλεψη για την καταβολή νέων συντάξεων, το ποσό είναι σχεδόν το ίδιο με πέρυσι, που όχι δεν λύθηκε, αλλά διογκώθηκε το πρόβλημα;

Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό, όταν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης) και λόγω της πανδημίας και δεν λειτουργούν επαρκώς, αλλά και είναι αποψιλωμένες και με ελάχιστο για τον όγκο των εκκρεμοτήτων προσωπικό;

Με φακιρικά και μαγικά;

Η κυβέρνηση της Δεξιάς πρέπει να σταματήσει να ψεύδεται, (γνωρίζουμε ότι οι προτεραιότητές της είναι άλλες) ανακυκλώνοντας την ελπίδα σε πάνω από 400.000 ανθρώπους που δοκιμάζονται στην κρίση και περιμένουν από το καθυστερημένο και αποστερημένο δικαίωμα των κόπων μιας ζωής, για να επιβιώσουν και να βοηθήσουν τις οικογένειές τους.

Να σημειωθεί, ότι οι καθυστερήσεις αυτές σε πολλές περιπτώσεις αποβαίνουν μοιραίες και για την ίδια την ζωή τους, χωρίς να προλαβαίνουν να γευτούν το δικαίωμα τους .

Εκτός αν η κυβέρνηση, κάτι που δεν πιστεύω, έχει το δόγμα που έχουν και είχαν και κάποιοι άλλοι στο μυαλό τους, χωρίς να το διατυπώνει δημόσια, της μείωσης του συνταξιοδοτικού κόστους με άλλο τρόπο.

Η κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει και να βρει τον τρόπο, είτε εξοφλώντας όλους τους συνταξιούχους που παίρνουν μόνο την προκαταβολή εδώ και μερικά χρόνια και όχι ολόκληρο το ποσό της σύνταξης, αλλά καταβάλλοντας και σε όλους τις συντάξεις που δικαιούνται και δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από τους κόπους τους που φθάνουν χρονικά με τις καθυστερήσεις μέχρι και 7 χρόνια, αλλά να ολοκληρώσει και να ρυθμίσει και κάθε άλλη ασφαλιστική εκκρεμότητα προς όφελος του κάθε ασφαλισμένου.

Όλα αυτά λοιπόν, εάν υλοποιηθούν, θα βοηθήσουν και τους ανθρώπους με τις οικογένειές τους, αλλά και την αγορά και την οικονομία.

Γιατί αν λάβουμε υπόψη μας, ότι η κρίση της πανδημίας στην οικονομία μεταφράζεται σε κρίση ζήτησης, ότι αυτοί οι χιλιάδες άνθρωποι, τα χρήματα αυτά δεν θα τα φυλάξουν σε σεντούκια, αλλά θα τα καταναλώνουν άμεσα, τότε πρέπει να γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι αποτελούν μια μεγάλη και παράλληλη βοήθεια στην αγορά και στην οικονομία.

Δώστε λοιπόν επιτέλους τις εκκρεμείς συντάξεις.

Αποδώσετε τα δικαιώματα μιας ζωής.

Η ζωή των ανθρώπων αυτών τις απαιτεί άμεσα.

Μην εξαπατάτε άλλο με κάλπικες και ψεύτικες δεσμεύσεις τους εν αναμονή συνταξιούχους.
Φτάνει.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Παναγιώτης Βλάχος: «Πληρώνουμε το πιο ακριβό Ίντερνετ στην Ευρώπη με ευθύνη της Κυβέρνησης»Mιχάλης Κατρίνης: «Πόσα μηδενικά χωράνε στο 2021; Mία διαφορετική ματιaά στον Προϋπολογισμό του 2021»