Σε Συνεντεύξεις

Σημεία Συνέντευξης

Γιάννη Κουτσούκου

στο Πρώτο Θέμα 104,6 FM

και στους δημοσιογράφους  Μπάμπη Κούτρα και  Νίκο Φελέκη.

Με μεγάλη καθυστέρηση και ψευδεπίγραφη ως προς τις επιχειρήσεις η ρύθμιση των 120 δόσεων.

Αναγκαία μεν, καθώς 2015-2019 αυξήθηκαν κατά 55 δισ. τα ληξιπρόθεσμα, προβληματική δε σε πολλά σημεία, απέχει από τις προτάσεις μας.

Η Κυβερνητική πρωτοβουλία έρχεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, υπό την πίεση της προεκλογικής περιόδου και έτσι όπως παρουσιάστηκε έχει αρκετά προβλήματα, απέχει από τις δικές μας προτάσεις. Αντιμετωπίζει μερικώς ορισμένα από τα προβλήματα που έχουμε αναδείξει.

Έχουμε επισημάνει την αναγκαιότητα της ρύθμισης των 120 δόσεων επανειλημμένα, καθώς η πολιτική τη Κυβέρνησης οδήγησε στη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών  των πολιτών και των επιχειρήσεων προς Δ.Ο.Υ.  και Φ.Κ.Α.  να αγγίζουν τα 140 δισ. (αύξηση κατά 55,5 δισ. από το τέλος του 2014).

Απέτυχαν και οι 100 δόσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (4321/2015) όσο και ο πολυδιαφημιζόμενος εξωδικαστικός συμβιβασμός  με την συνακόλουθη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Το 2017 ζητήσαμε επανένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων όσων δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, στη συνέχεια ζητήσαμε διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στον εξωδικαστικό και τον Νοέμβρη του 2018 καταθέσαμε ολοκληρωμένη  Πρόταση Νόμου για τις 120 δόσεις με απλή και πάγια ρύθμιση ένταξης όλων των οφειλετών  σε Δ.Ο.Υ. και Φ.Κ.Α.

Επισημαίνω με βάση όσα γνωρίζουμε:

-Είναι ψευδεπίγραφη ως προς τις 120 δόσεις και ακατανόητη για εμάς  η ρύθμιση για 18 έως 30 δόσεις ως προς τις επιχειρήσεις (κερδοσκοπικά Ν.Π. όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη) που κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στις οφειλές τους και για τις οποίες ισχύσαν οι 100 δόσεις των Νόμων 4305/2014 και 4321/2015.

-Τη μη διεύρυνση του ορίου ρύθμισης προς τον ΕΦΚΑ των οφειλετών προς ΟΑΕΕ και ΟΓΑ  σε ανάλογο ύψος, ώστε να μην αφήνει εγκλωβισμένους οφειλέτες με τεκμηριωμένο δικαίωμα σύνταξης.

-Τον κίνδυνο να οδηγηθούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι σε συντάξεις πείνας, καθώς θα αδυνατούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και επομένως θα ζητήσουν  επανυπολογισμό εισφορών από το 2002 με βάση την κατώτατη εισφορά.

-Δεν γνωρίζουμε κρίσιμες λεπτομέρειες  για το Ν/Σ  αν  π.χ. θα διαγραφούν πρόστιμα από λαθρεμπόριο κ.λπ.  ποινικά κολάσιμες πράξεις μεγάλης φοροδιαφυγής. 

-Θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα όταν κατατεθεί το Ν/Σ  και συγκριτικά με τις δικές μας προτάσεις.

Σε ότι αφορά τις συντάξεις χηρείας, η Κυβέρνηση μετά τις μεγάλες διαμαρτυρίες άρει τους ηλικιακούς αποκλεισμούς και αποκαθιστά τα ποσοστά σύνταξης, όμως δυστυχώς, για τους έχοντες δικαίωμα λόγω χηρείας οι συντάξεις τους θα είναι μειωμένες καθώς είναι η μόνη κατηγορία των παλαιών συνταξιούχων για τους οποίους ισχύει ο επανυπολογισμός του Νόμου Κατρούγκαλου.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Μ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΥΠΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗ ΝΟΥΜΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥΠ. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ