Σε Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Μανώλη Όθωνα Διευθυντή Πολιτικού Γραφείου Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα»

«Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να  προλάβει και όχι να διαχειριστεί τετελεσμένα»

 • Ο επόμενος πρόεδρος να προέρχεται από την προοδευτική παράταξη  και οι τρείς πρώην Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ – κύρια αλλά όχι αποκλειστικά – πληρούν τα κριτήρια να υπηρετήσουν τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό.
 • Ελπίζω να ισχύει ότι κάθε αρχή και δύσκολη και στο άμεσο μέλλον και για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού αλλά και για άλλα θέματα το πολιτικό σύστημα  να επιτύχει συναινέσεις με καλύτερο τελικό παραδοτέο.
 • Το γεγονός ότι οι προ πολλού προσχωρήσαντες στο ΣΥΡΙΖΑ καταδέχονται να χρησιμοποιούνται ως φτηνό ανακυκλώσιμο επικοινωνιακό υλικό δείχνει την δική τους πολιτική και ηθική απαξία αλλά και την απόγνωση αυτών που τους χρησιμοποιούν.
 • Να κλείσουμε το  μπακαλοτέφτερο που γράφει ό καθένας τα βερεσέδια που νομίζει ότι του οφείλει η παράταξη και να  ανοίξουμε το μεγάλο φάκελο της Πολιτικής και όσων εμείς χρωστάμε στο κόσμο της παράταξης και στη χώρα.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

 1. Το Κίνημα Αλλαγής έχει πρωτοστατήσει στο ζήτημα της εθνικής συνεννόησης για τα εθνικά θέματα. Θεωρείτε ότι οι εξελίξεις τα δικαιώνουν;

Η παράταξη μας ιστορικά και διαχρονικά τοποθετείται στα θέματα εξωτερικής πολιτικής με βάση ένα τρίπτυχο σταθερών αρχών. Υπευθυνότητα και μετριοπάθεια θέσεων  – Συμβολή στην Εθνική συνεννόηση – Μήνυμα αποφασιστικότητας για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Στη βάση αυτή τοποθετηθήκαμε από την πρώτη στιγμή και στην πρόσφατη πολύ σοβαρή κρίση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ανάγκη να συνταχθούν σε αυτό το πλαίσιο το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και θα επιμείνουμε με συνεχείς παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.

 1. Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά διατύπωσε πρώτη το αίτημα σύγκλισης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Επιμένετε στην ίδια θέση και μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και αν ναι, γιατί;

Η πραξικοπηματική ενέργεια του παράνομου και άκυρου συμφώνου με την Λιβύη έπρεπε να πάρει άμεσα την απάντηση με μια απόφαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Απόφαση που θα συμπύκνωνε την Εθνική Γραμμή και θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα μέσα και έξω από την χώρα. Μήνυμα ενότητας,  ομοψυχίας και ασφάλειας στον ελληνικό λαό αλλά και αποφασιστικότητας υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε «φίλους και εχθρούς». Αυτό το μήνυμα μπορεί να το εκπέμψει καθαρά και δυνατά μόνο η πολιτική ηγεσία της χώρας όπως εκπροσωπείτε στο σύνολο της στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ήταν αναγκαία και χρήσιμη αλλά δεν καλύπτει αυτή την ανάγκη. Οι δε εξελίξεις τόσο στον ΟΗΕ όσο δυστυχώς και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθιστούν απολύτως επίκαιρη και αναγκαία την σχετική πρόταση της Φ. Γεννηματά. Για να μην κληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών να διαχειριστεί τετελεσμένα αλλά για να τα προλάβει.

 1. Θεωρείτε ότι η σύναψη διμερούς μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης αιφνιδίασε την ελληνική κυβέρνηση; Ενδέχεται το Κίνημα Αλλαγής θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διεθνοποίηση του προβλήματος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο;

Η αμηχανία και η χαλαρότητα που επέδειξε η κυβέρνηση όταν γνωστοποιήθηκε το γεγονός έδειξε πράγματι αιφνιδιασμό. Όμως ο αιφνιδιασμός και η αρχική υποτίμηση αυτής της εξέλιξης είναι αδικαιολόγητος. Γιατί ο σχεδιασμός και η επιδίωξη της Τουρκίας να προχωρήσει σε μια τέτοια  ενέργεια ήταν από καιρό γνωστή στις ελληνικές αρχές και είχε μάλιστα τεθεί αρμοδίως από την δική μας πλευρά, χωρίς ανεύθυνες τυμπανοκρουσίες,  εδώ και αρκετούς μήνες. Από την πρώτη στιγμή το Κίνημα Αλλαγής έθεσε το ζήτημα σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα που συμμετέχει με πιο πρόσφατη την υιοθέτηση του αιτήματος της Φ. Γεννηματά στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για περαιτέρω κυρώσεις στην Τουρκία.

 1. Η κ. Γεννηματά είχε προειδοποιήσει με δραματικούς τόνους τον Πρωθυπουργό ως προς τη διαχείριση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης. Εκτιμάτε ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί τις προσφυγικές ροές στα πλαίσια του ευρύτερου αναθεωρητισμού της στο Αιγαίο;

Προφανώς. Όμως η διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού προβλήματος είναι και αυτοτελώς, ανεξάρτητα από την αξιοποίηση του από την Τουρκία ως μοχλού πίεσης, ένα τεράστιο θέμα επιβάλλει άμεσα πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες πριν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Δυστυχώς η κυβέρνηση φαίνεται να μην μπορεί να ανταποκριθεί στο αναγκαίο  πλαίσιο  πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο που είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Εμείς έχουμε όχι μόνο έχουμε επισημάνει την ανάγκη και τους κινδύνους αλλά έχουμε παρουσιάσει και πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Η κυβέρνηση επιχειρεί με επιμέρους σχεδιασμούς, που θα αποδειχθούν ατελέσφοροι, να διαχειριστεί ένα θέμα που δεν αντιμετωπίζεται χωρίς αλλαγή της συμφωνίας Ε.Ε – Τουρκίας που καθιστά ουσιαστικά τον Ερντογάν διαχειριστή των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

 1. Η πολιτική συναίνεση στην ψήφο των αποδήμων μπορεί να αποτελέσει πεδίο ευρύτερων προγραμματικών συνεργασιών και αν ναι, με ποιους όρους;

Ναι την περασμένη Τετάρτη έγινε ένα βήμα πολιτικής συνεννόησης και συναίνεσης και εμείς ως Κίνημα Αλλαγής είχαμε σημαντική συμβολή σε αυτό. Γιατί είμαστε εμείς που βάλαμε άμεσα στο ξεκίνημα της συζήτησης τις δύο κόκκινες γραμμές που ουσιαστικά «έστησαν» το τραπέζι του διαλόγου. Είπαμε όχι και αναγκάστηκε να υποχωρήσει η ΝΔ από την  αρχικά  διατυπωμένη θέση  να ανοίξουν οι εκλογικοί κατάλογοι σε Έλληνες του εξωτερικού πέραν των ήδη εγγεγραμμένων και ταυτόχρονα είπαμε όχι και σύρθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ σε άτακτη αναδίπλωση, από την πολιτικά και συνταγματικά απαράδεκτη πρόταση να μην προσμετράται η ψήφος τους στο τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Το γεγονός ότι έγινε όμως ένα βήμα δεν σημαίνει ότι είμαστε ικανοποιημένοι από το τελικό αποτέλεσμα. Οι συζητήσεις της διακομματικής με τους συμβιβασμούς που απαιτήθηκαν  μου θυμίζει έντονα την φράση « η γκαμήλα είναι ένα άλογο που σχεδιάστηκε από επιτροπή». Και η άρνηση της διευκόλυνσης μέσω της επιστολικής ψήφου που εμείς προτείναμε και οι οικονομικοί και χρονικοί περιορισμοί που τέθηκαν, κάνουν αυτό το πρώτο βήμα κουτσό. Ελπίζω να ισχύει ότι κάθε αρχή και δύσκολη και στο άμεσο μέλλον και για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού αλλά και για άλλα θέματα το πολιτικό σύστημα  να επιτύχει συναινέσεις με καλύτερο τελικό παραδοτέο.

 1. Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι και οι τρεις πρώην Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ πληρούν τις προϋποθέσεις για την εκλογή τους στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Οι ίδιες προϋποθέσεις συντρέχουν είτε κάποιος από αυτούς προταθεί από την ΝΔ, είτε από το ΣΥΡΙΖΑ;

Η ονοματολογία γύρω από το θέμα έχει προφανώς δημοσιογραφικό ενδιαφέρον αλλά δεν βοηθά και το έχουμε κατ΄ επανάληψη επισημάνει. Όμως επίσης κατ΄ επανάληψη –  και όχι πάντα άδολα – χρησιμοποιούνται τα πρόσωπα και της νυν Προέδρου αλλά και των προκατόχων της σε διάφορα σενάρια. Αποσαφηνίστηκε λοιπόν ότι η Φ. Γεννηματά είναι και θα παραμείνει παρούσα στην  ενεργό πολιτική ως Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, ότι ισχύει η θέση μας ότι ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να για λόγους πολιτικής ευστάθειας να προέρχεται από την ευρύτερη δημοκρατική προοδευτική παράταξη και ότι προφανώς και οι τρείς πρώην Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ – κύρια αλλά όχι αποκλειστικά – πληρούν τα κριτήρια να υπηρετήσουν τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό. Η παρέμβαση δεν τροφοδοτεί αλλά ανακόπτει την σεναριολογία και την εκ του πονηρού ονοματολογία.

 1. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποδέχεται το τελευταίο διάστημα σειρά στελεχών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ. Πως αντιμετωπίζετε αυτήν την «αιμορραγία» και αν θα ήσασταν διατεθειμένοι «επαναπατρισμό» πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο Κίνημα Αλλαγής;

Ούτε κανείς υποδέχεται κανένα, ούτε καμιά αιμορραγία υπάρχει πουθενά. Αυτό που υπάρχει είναι η ανακύκλωση προσώπων που σχεδόν στο σύνολο τους έχουν προσχωρήσει, στηρίξει και ταυτιστεί με το ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν τις τελευταίες εκλογές. Το γεγονός ότι καταδέχονται να χρησιμοποιούνται ως φτηνό ανακυκλώσιμο επικοινωνιακό υλικό δείχνει την δική τους πολιτική και ηθική απαξία και την απόγνωση αυτών που τους χρησιμοποιούν. Η πολιτική προέλευση τους δε είναι τόσο πλουραλιστική – από την ακροδεξιά, την δεξιά, το ΠΑΣΟΚ έως την εξωκοινοβουλευτική αριστερά- που καθιστά το ΣΥΡΙΖΑ ένα ασπόνδυλο ιδεολογικά και πολιτικά μόρφωμα καθ’ εικόνα και ομοίωση του αρχηγού του.

 1. Παρότι το Κίνημα Αλλαγής αύξησε τα εκλογικά του ποσοστά, μετεκλογικά αναζωπυρώθηκαν εστίες εσωστρέφειας ως προς την αντιπολιτευτική σας στρατηγική. Θεωρείτε ότι είναι αρκούντως επαρκής η διακριτή σας στάση απέναντι στην ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα; 

Καμιά διαφορετική εναλλακτική πολιτική ή αντιπολιτευτική στρατηγική δεν διατυπώθηκε παρά το γεγονός ότι με την γενναιόδωρη χορηγία ΜΜΕ επιχειρήθηκε να συντηρηθούν πράγματι εστίες εσωστρέφειας.

Να κλείσουμε το  μπακαλοτέφτερο που γράφει ό καθένας τα βερεσέδια που νομίζει ότι του οφείλει η παράταξη και να  ανοίξουμε το μεγάλο φάκελο της Πολιτικής και όσων εμείς χρωστάμε στο κόσμο της παράταξης μας.

Στην ατζέντα που η συζήτηση ακόμα και η αντιπαράθεση προσθέτει και δεν διαιρεί.

Γιατί εμείς οφείλουμε να βάλουμε εμείς ξανά ψηλά τον πήχη της πολιτικής και προγραμματικής μας υπεροχής έναντι όλων. Και ας φαίνεται σε κάποιους δυσανάλογα φιλόδοξο για το σημερινό εκλογικό μας μέγεθος.

Γιατί είναι η πολιτική παράδοση της παράταξης μας που επιβάλλει στο Κίνημα Αλλαγής να διεκδικήσει να μετρηθούμε ξανά εμείς με το ανάστημα των ελπίδων όσων θέλουν να ζήσουν, να δημιουργήσουν, να απολαύσουν μια καλύτερη ζωή σε μια καλύτερη Ελλάδα.

Να βρεθούμε λοιπόν κοντά στους ανθρώπους και τις ανάγκες τους, να επικοινωνήσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας για να αναδειχθεί ακόμα ευκρινέστερα η πολιτική, προγραμματική και στελεχιακή υπεροχή που πραγματικά έχουμε και από τη ΝΔ και από το ΣΥΡΙΖΑ.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Π. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΠτΔ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΕΥΡΥΤΑΤΕΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ:ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ