Σε Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Μανώλη Όθωνα, μέλους Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου και Δ/ντή Πολιτικού Γραφείου Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη:

1)Κύριε Όθωνα, η κυβέρνηση σε έναν περίπου μήνα ολοκληρώνει έναν χρόνο από τις εκλογές στις οποίες αναδείχθηκε αυτοδύναμη. Μέσα σε αυτό το χρόνο είχε να διαχειριστεί ζητήματα όπως είναι το προσφυγικό, ο κορονοϊός και η τουρκική προκλητικότητα με αποκορύφωμα τα τέλη Φεβρουαρίου στον Έβρο. Πως την αξιολογείτε; Τι βαθμό βάζετε;


Όλους μας αξιολογούν και μας βαθμολογούν οι πολίτες. Όταν όμως έλθει η ώρα και έχουμε δώσει τις τελικές εξετάσεις και όχι αποσπασματικά και συγκυριακά. Σε μια σειρά θεμάτων η κυβέρνηση πήρε επιβεβλημένες αποφάσεις τις οποίες και εμείς στηρίξαμε, παίρνοντας άμεσα σαφή θέση χωρίς δισταγμούς και μισόλογα. Η συνολική όμως εικόνα που βλέπουν οι πολίτες, είναι φτιασιδωμένη από το καθημερινό επικοινωνιακό ρετούς, που ενορχηστρωμένα και με το αζημίωτο παρουσιάζουν πολλά ΜΜΕ. Η εικόνα αυτή δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης. Πίσω από τα φώτα των προβολέων, κρύβεται μια κυβέρνηση βαθιά συντηρητική που επιδίδεται συστηματικά στην οικοδόμηση ενός πελατειακού κράτους με παλαιοκομματικούς όρους, εξυπηρετεί τους λίγους και είναι αναποτελεσματική σε κρίσιμους τομείς. Τα δείγματα και τα παραδείγματα είναι ήδη πολλά και δεν μπορούν να μείνουν για πολύ ακόμη στη σκιά.

2)Ως ΚΙΝΑΛ κατηγορείτε την κυβέρνηση για καθυστέρηση και σε πολλές περιπτώσεις για απουσία βούλησης την ώρα που έχουν υιοθετηθεί πολλές από τις προτάσεις σας.

Πολλά από τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι αναγκαία δεν είναι όμως και ικανά για να κρατήσουν την κοινωνία όρθια και την οικονομία ζωντανή. Πράγματι πολλές από τις προτάσεις που καταθέσαμε υιοθετήθηκαν εκ των υστέρων από την κυβέρνησης. Σημασία όμως δεν έχει μόνο τι μέτρα παίρνεις αλλά πως και πόσο αποτελεσματικά τα εφαρμόζεις. Για να μείνει η κοινωνία όρθια δεν μπορεί να αφήνονται παντελώς ακάλυπτες ευαίσθητες κατηγορίες πολιτών, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, εποχικά απασχολούμενοι με λίγα ένσημα, οι συνταξιούχοι που δεν λαμβάνουν καθόλου σύνταξη και αρκετές άλλες περιπτώσεις που αναδείξαμε με τις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες. Για να μείνει η οικονομία ζωντανή πρέπει να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις και να μην καταρρεύσουν κρίσιμοι κλάδοι της επιχειρηματικής και παραγωγικής διαδικασίας. Τώρα λοιπόν και όχι αύριο πρέπει να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα. Γιατί αν καταρρεύσουν τότε και το κόστος της ανάταξης θα είναι πολλαπλάσιο και το αποτέλεσμα αμφίβολο. Στο πλαίσιο αυτό εμείς παρουσιάσαμε πλαίσιο προτάσεων με τεκμηρίωση και ιεράρχηση με βάση τις πραγματικές δυνατότητες που υπάρχουν. Εμείς ποτέ δεν υποκύψαμε στον πειρασμό των «Ζαππείων» που πλήρωσε ακριβά ο ελληνικός λαός.

3)Πως «βλέπετε» το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν και τα 32 δις για την Ελλάδα;

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός, ότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο βαθμό που θα γίνουν οριστικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής, χωρίς αστερίσκους, προϋποθέσεις και πρόσθετες επιτροπείες, είναι ένα σημαντικό και θετικό βήμα. Δίνει μία μεγάλη ευκαιρία στη χώρα μας, για να προχωρήσει και στην στήριξη των πληττόμενων κλάδων της οικονομίας αλλά και σε ένα συνολικό σχέδιο οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας σε νέα βάση. Σε αυτό το σημείο, θέλω να θυμίσω ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο που σήμερα δίνει αυτή τη δυνατότητα στη χώρα μας, είναι κάτι που πέρασε τα τελευταία χρόνια από σαράντα κύματα. Υπήρξαν πολιτικές δυνάμεις στη χώρα που δεν το θεωρούσαν σημαντικό, να θυμηθούμε φράσεις”η συμμετοχή στην Ε.Ε δεν είναι αυτοσκοπός”, «το νόμισμα δεν είναι φετίχ» κ.α. Να προχωράμε μπροστά λοιπόν αλλά να μην ξεχνάμε ότι η δική μας παράταξη έδωσε μάχη με πολιτικό κόστος, για να μπει η χώρα στην Νομισματική Ένωση αλλά και για να μην βρεθούμε εκτός Ε.Ε το 2010-2012. Σήμερα, λοιπόν, ως μέλη της Ε.Ε έχουμε αυτό το πρόγραμμα που πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε τα χρήματα να πιάσουν τόπο. Το πακέτο αυτό υπερβαίνει τους πολιτικούς εκλογικούς κύκλους και τις κυβερνητικές θητείες. Χρειάζεται ένας ευρύτατος διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, των παραγωγικών δυνάμεων, των πολιτικών κομμάτων. Είναι μία ευκαιρία που, σε ό, τι μας αφορά, θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν, για να μην πάει χαμένη. 

4)Επίσημα το ΚΙΝΑΛ δια της προέδρου του αλλά και με απόφαση Συνεδρίου επιμένει στην αυτόνομη πορεία. Υπάρχουν προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει ένα μίνιμουμ συνεννόησης μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου; Όταν η κ. Γεννηματά λέει «Δεν έχουμε κλείσει την πόρτα μας για διάλογο σε κανένα δημοκρατικό κόμμα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό» τι ακριβώς εννοεί, διάλογος με ποιον και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Η διαρκής επανάληψη σεναρίων και ευσεβών αλλά ανεκπλήρωτων πόθων παρά την δική μας σαφή και κατηγορηματική απάντηση και θέση έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Για μας δεν υπάρχουν διλήμματα. Η αυτόνομη ύπαρξη και πορεία μιας γνήσια προοδευτικής παράταξης με ιδεολογικό, αξιακό και προγραμματικό πλαίσιο με βάση τις αρχές της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, είναι δική μας επιλογή και δέσμευση αλλά και ζωτική ανάγκη για τη χώρα. Αυτό το δρόμο ακολουθούμε και είναι μονόδρομος. Όσο πιο διακριτά γίνονται τα προοδευτικά χαρακτηριστικά της δικής μας ταυτότητας τόσο πιο διακριτή γίνεται η διαφορά μας από την συντήρηση και το λαϊκισμό. Παράλληλα εμείς, ακόμα και στις πιο δύσκολες ώρες, επιμείναμε στην ανάγκη διαλόγου των πολιτικών δυνάμεων και της εθνικής συνεννόησης για τα κρίσιμα θέματα της χώρας. Μακριά από τακτικισμούς και μικρουπολογισμούς που δεν μας αφορούν.

5)Επί ημερών Παπουτσή και δικών σας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ξεκίνησε η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο. Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, με έναν γείτονα που μας προκαλεί καθημερινά, αισθάνεστε δικαιωμένος, δεδομένων των αντιδράσεων που τότε αλλά και τώρα (από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ) υπήρχαν και υπάρχουν;

Όλοι σήμερα αναγνωρίζουν τον καθοριστικό ρόλο που είχε η ύπαρξη του φράχτη στην ανάσχεση των απειλούμενων ανεξέλεγκτων ροών και την αποτροπή των σχεδίων του Ερντογάν. Όμως τότε, το 2011, μόνοι μας πήραμε και αυτό το βάρος εν μέσω σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης. Γιατί βλέπαμε πιο μακριά απ’ ότι έβλεπαν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Και μακάρι να μην είχε υπάρξει αυτή η εξέλιξη των πραγμάτων όλα αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν και να μπορούσαν κάποιοι να εξακολουθούν να μιλάνε ακόμα για «τείχος της ντροπής», για «το νέο τείχος του Βερολίνου», για τους «σοσιαλφασίστες που χτίζουν συρματοπλέγματα αντί να χτίζουν γέφυρες ειρήνης» κι όλα τα σχετικά που ακούσαμε τότε. Όμως η εξέλιξη των πραγμάτων απέδειξε ότι ήταν ένα έργο που η χώρα το είχε απόλυτη ανάγκη. Και ήταν η πρώτη πράξη ισχυρού συμβολισμού που δήλωνε ότι η χώρα σταματάει να είναι ξέφραγο αμπέλι, λειτούργησε επί σειρά ετών και λειτουργεί και σήμερα αποτρεπτικά.

6)Πιστεύετε πως η Τουρκία θα δημιουργήσει επεισόδιο;

Οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο. Είναι μία στρατηγική επιλογή, η οποία υπηρετεί μια πολιτική αναθεώρησης του υφιστάμενου status και των διεθνών συνθηκών που το διέπουν. Κλιμακώνεται και αποκλιμακώνεται με τακτικές κινήσεις ανά περίοδο αλλά είναι και θα είναι παρούσα διαχρονικά για τη χώρα μας. Επομένως, πρέπει να έχουμε πάντα την ανάλογη ετοιμότητα και προετοιμασία. Η συμφωνία, όμως, των πολιτικών δυνάμεων στα αυτονόητα δεν αρκεί. Η χώρα χρειάζεται μια εθνική γραμμή και ένα αρραγές μέτωπο, συμφωνημένο από τις πολιτικές δυνάμεις. Για να ορίσουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές για να γνωρίζουν όλοι – φίλοι και εχθροί – ποια είναι τα όρια. Οι καθαροί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους δηλαδή. Γι’ αυτό και είναι ακατανόητη η άρνηση του Πρωθυπουργού να προχωρήσει στην σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για τη διαμόρφωση αυτού του εθνικού σχεδίου και μετώπου. Η αποφυγή δέσμευσης σε ένα συμφωνημένο πλαίσιο δεν δίνει ευελιξία αλλά αφήνει περιθώρια ανεπίτρεπτων υποχωρήσεων και παραχωρήσεων. Λευκή επιταγή για το χειρισμό θεμάτων που αφορούν την εθνική κυριαρχία ο ελληνικός λαός δεν έχει δώσει σε κανέναν.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Γιώργος Μουλκιώτης: «Το σχέδιο της Κυβέρνησης αφορά στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας»Φώφη Γεννηματά: «Κανείς δεν έχει λευκή επιταγή για τα εθνικά θέματα»