Σε Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Μανώλη Όθωνα, μέλους Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου και Δ/ντή Πολιτικού Γραφείου Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, στο site iEidiseis και το Δημοσιογράφο Β. Σκουρή

1. Ήθελα μια πρώτη εκτίμηση για την αφετηρία των πολιτικών δυνάμεων ενόψει της νέας πολιτικής περιόδου…

Η ένταση στα Εθνικά μας θέματα, την υγειονομική κρίση και τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της, δημιουργούν νέα δεδομένα. Όλα τα πολιτικά κόμματα θα αξιολογηθούν και θα κριθούν για την στάση και την συμβολή τους σε αυτή την πράγματι ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία. Οι εξελίξεις σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της περιόδου δικαιώνουν την άποψη ότι η επιλογή της κυβέρνησης να προτάξει την επικοινωνιακή διαχείριση έναντι του πολιτικού σχεδίου και της αποτελεσματικής δράσης δεν μπορούσε να αντέξει στο χρόνο. Για αυτό και η εικόνα του κ. Μητσοτάκη που φιλοτεχνήθηκε με τόση επιμέλεια θα αρχίσει να «ραγίζει», ο μήνας του μέλιτος της κυβέρνησης με την κοινή γνώμη τελειώνει. Στο εξής όλοι και όλα θα κρίνονται από το αποτέλεσμα και με βάση αυτό θα γίνεται ο λογαριασμός….

2. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, επαίρεται ότι κερδίζει το χώρο του κέντρου…

Τα τελευταία χρόνια πήξαμε ξαφνικά στους «κεντρώους»…. Ο ένας μετά τον άλλον, κρύβουν άρον – άρον τις πολιτικές καταβολές και παραδόσεις τους αλλά και τα στελέχη τους σε ανήλιαγα υπόγεια για να εμφανιστούν μεταλλαγμένοι ως δήθεν κεντρώοι ή κεντροαριστεροί. Η φαινομενική αυτή όμως στροφή δεν είναι αποτέλεσμα αναστοχασμού, αυτοκριτικής και γενναίας αναγνώρισης ότι η μέχρι τώρα πολιτική τους διαδρομή ήταν σε λάθος δρόμο. Ούτε, βέβαια, συνοδεύεται από έμπρακτη στροφή και στις πολιτικές τους επιλογές. Για αυτό και όσοι επαίρονται προεξοφλώντας ότι ο κυνικός αυτός πολιτικός εμπαιγμός θα συνεχίσει να εγκλωβίζει προοδευτικούς πολίτες, κάνουν λάθος υπολογισμούς.

3. Την αξιωματική αντιπολίτευση πώς την κρίνετε; Ο Αλέξης Τσίπρας προχωράει σε αλλαγές, αλλά και σε Συνέδριο…

Συγχωρήστε με κ. Σκουρή αλλά ούτε αλλαγές είδε κανείς, ούτε Συνέδριο. Αυτά όμως είναι δικά τους εσωτερικά θέματα και προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν. Το θέμα είναι ότι δεν βλέπω ούτε αξιωματική αντιπολίτευση. Και αυτό σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία και με τέτοια κυβέρνηση είναι σοβαρό, πολιτικό και θεσμικό πρόβλημα για τον τόπο.

4. Το τελευταίο διάστημα κατηγορηθήκατε από την Κουμουνδούρου ότι ξανασυστήνετε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο με τη Νέα Δημοκρατία…

Το μόνο αντί – ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που αντιλαμβάνομαι είναι αυτό που δήθεν επιχειρούν οι ίδιοι να στήσουν μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έτσι νομίζουν ότι θα εξαγνισθούν από τις τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης τους. 

5. Είναι όμως φυσιολογικό να μην υπάρχουν ομαλές πολιτικές σχέσεις μεταξύ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του τρίτου κόμματος; Και μάλιστα όταν και τα δυο δεν είναι από τη δεξιά πλευρά της ΝΔ; Αν, πχ, ο ΣΥΡΙΖΑ σας καλέσει σε διάλογο, τι θα απαντήσετε;

Εμείς ποτέ δεν βλέπουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους ως εχθρούς και πάντα επιδιώκουμε ομαλές πολιτικές σχέσεις με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Την, θεμελιώδη για εμάς, αυτή αρχή τηρήσαμε εξάλλου ακόμα και σε περιόδους που είμαστε στόχος λυσσαλέων και άδικών επιθέσεων από πολιτικούς μας αντιπάλους. Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο δημοκρατικό πολιτικό διάλογο με τα κόμματα στη Βουλή, που είναι το θεσμικό πεδίο διατύπωσης των πολιτικών θέσεων και αναζήτησης συνθέσεων και συναινέσεων. Γιατί αυτό έχει ανάγκη η χώρα και είναι χρέος των πολιτικών δυνάμεων να το υπηρετούν. 

6. Για να είμαστε και δίκαιοι, πάντως, πολλοί κεντροαριστεροί, παλιότεροι και νεότεροι, είναι όχι απλώς στην κυβέρνηση, αλλά και στο στενό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Εκλεκτικές συγγένειες» του «εκσυγχρονιστικού» σας τμήματος με την κεντροδεξιά ή όσμωση των δυο χώρων από τη συγκυβέρνηση του 2012-2015; Λέγεται, μάλιστα, πως και άλλα στελέχη σας, αδρανοποιημένα, το Μαξίμου τα παίρνει όταν θέλει…

Όπως γενικότερα στη ζωή έτσι και στην πολιτική, υπάρχουν άνθρωποι που μεταξύ ιδιοτέλειας και αξιοπρέπειας δεν έχουν την δύναμη να κάνουν τη σωστή αλλά δύσκολη επιλογή. Αδειάζουν λοιπόν χώρο για να αντικατασταθούν από άλλους νεότερους και αξιότερους, στο ηθικό τουλάχιστον πεδίο, ανθρώπους. Εμείς έτσι πορευόμαστε και προχωράμε μπροστά, κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια και αυτοί απολαμβάνουν τα πρόσκαιρα οφέλη από την επιλογή τους, κάποιες ώρες της ημέρας.

7. Εν τούτοις, στο πλαίσιο αυτό που μας περιγράφετε το ΚΙΝΑΛ δεν δείχνει να κερδίζει έδαφος. Κάποιοι, μάλιστα, επιμένουν πως το διάστημα έως το τέλος του έτους είναι κρίσιμο προκειμένου να φανεί εάν το κόμμα σας θα αποκτήσει δυναμική ή όχι…

Το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει έδαφος θα το δούμε όταν θα έλθει η ώρα να γίνει ο λογαριασμός στη κάλπη. Εμείς ποτέ δεν κρύψαμε τις δυσκολίες που έχει η προσπάθεια αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού που προέκυψε από την οικονομική κρίση. Ούτε αναζητήσαμε εύκολες δικαιολογίες και βολικούς δρόμους. Αντίθετα επιλέξαμε τον ανηφορικό δρόμο της Πολιτικής που βάζει πλάτη για την πατρίδα, αναζητά ουσιαστικές, προοδευτικές απαντήσεις στα προβλήματα των ανθρώπων, ξέροντας ότι ο αγώνα μας δεν είναι σπριντ αλλά μαραθώνιος. Σας είπα ήδη ότι στα νέα δεδομένα που η ένταση των προβλημάτων της χώρας και της κοινωνίας δημιουργεί, όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα μετρηθούν από τους πολίτες από την αρχή. Σε αυτή τη συγκυρία είμαι αισιόδοξος γιατί μπορούμε να αναδείξουμε ακόμα ευκρινέστερα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα σε θέσεις, προτάσεις, επάρκεια και ποιότητα στελεχών. Ήδη αυτό το αναγνωρίζουν πολλοί περισσότεροι, μεταξύ των οποίων και αρκετοί που συγκαταλέγονται στους διαχρονικά «άσπονδους φίλους» μας. 

8. Έχουν φτάσει και στα δικά σας αυτιά, πάντως, φήμες, που θέλουν τη Φώφη Γεννηματά να μην είναι και πάλι υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος, τον Νοέμβριο του ’21, εφόσον το κόμμα δεν πάει καλά στις δημοσκοπήσεις. Κάποιοι, μάλιστα, το τραβούν στα άκρα, λέγοντας πως μπορεί ακόμα και να παραιτηθεί!

Στα δικά μου αυτιά φτάνουν τα λόγια της Φώφης Γεννηματά ότι «στο Συνέδριο και την επόμενη εκλογή Προέδρου θα είμαι εκεί, δυναμικά παρούσα». Οι φήμες στις οποίες αναφέρεστε εκτός από άγνωστες μου είναι και αδιάφορες. Ιδίως όταν πρόκειται για ευσεβείς πόθους όσων, εκτός Κινήματος Αλλαγής, θεωρούν την Φ. Γεννηματά εμπόδιο στα σχέδια τους.

9. Είναι, πάντως, σχεδόν αξίωμα στην πολιτική, πως αρχηγός δεν μπορεί να κριθεί, παρά μόνο σε εκλογική αναμέτρηση. Μήπως, συνεπώς, θα έπρεπε να ξανασυζητήσετε το θέμα της απευθείας εκλογής προέδρου και , μέσα από διαδικασίες φυσικά, το ορίσετε για μετά τις κάλπες;

Ο χρόνος των εθνικών εκλογών, αν δεν γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προσδιορισθεί. Επομένως για τις δικές μας διαδικασίες κινούμαστε στη βάση όσων προβλέπει το καταστατικό μας. 

10. Η εκλογή το ΄21, όμως, μπορεί να προκαλέσει εσωστρέφεια και αντιπαλότητες τέτοιες που θα δυσκολέψουν την πορεία του κόμματος…

Είμαι βέβαιος ότι από την επόμενη διαδικασία εκλογής Προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής θα βγούμε ενωμένοι και ενισχυμένοι. Όλοι όσοι μείναμε σταθεροί και συνεπείς στην ιδρυτική πράξη του πολιτικού μας φορέα και κυρίως οι 212.000 πολίτες που την συνυπέγραψαν το 2017, θα το εγγυηθούμε και θα το διασφαλίσουμε. 

11. Η προειδοποίηση της Φώφης Γεννηματά ότι όποιος βουλευτής διαφοροποιείται με την ψήφο του στη Βουλή σε μείζονα θέματα, θα θέτει τον εαυτό του εκτός ΚΟ, εξακολουθεί να ισχύει;

Απολύτως. Δεν πρόκειται για προειδοποίηση, ούτε για πειθαρχικό μέτρο. Είναι αυτονόητη πολιτικά υποχρέωση όλων μας να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην διαφορετική άποψη που οδηγεί όμως τελικά σε ενιαία πολιτική στάση με βάση την αρχή της πλειοψηφίας.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Κώστας Σκανδαλίδης: «Η κυβέρνηση πορεύεται "βλέποντας και κάνοντας"»Φώφη Γεννηματά: «Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει εθνικό μέτωπο στην χώρα μας τούτες τις ώρες»