Σε Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Μανώλη Όθωνα, μέλους Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής και Διευθυντή Πολιτικού Γραφείου Προέδρου, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Ημερολόγιο» με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.

– Τι γίνεται με την δημόσια ατμόσφαιρα, πολλά άπλυτα βγαίνουν στην φόρα.

Όσα αποκαλύπτονται είναι συγκλονιστικά. Όχι τόσο απρόσμενα για όσους «παροικούν την Ιερουσαλήμ» αλλά συγκλονιστικά και αποκαλυπτικά των έργων και ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για τον απλό κόσμο. Ανθρώπους που όταν είδαν τη ζωή τους να ανατρέπεται στα χρόνια της κρίσης, ακούμπησαν τις ελπίδες τους σε ανθρώπους που αποδείχτηκαν πολύ κατώτεροι των προσδοκιών τους. Για τον κόσμο αυτόν το περιβόητο δήθεν ηθικό πλεονέκτημα ήταν η τελευταία κλωστή που τους συνέδεε. Θα έχετε ακούσει και εσείς “ήταν ψεύτες, ήταν λίγο άμαθοι, δεν ήταν και τόσο ικανοί στην διακυβέρνηση αλλά ήταν τίμιοι” Αυτό το τελευταίο καταπίπτει αυτές τις μέρες με μεγάλο κρότο και αναδύει μεγάλη δυσοσμία. Σε ότι αφορά το ποινικό μέρος η δικαιοσύνη πρέπει να κάνει την δουλειά της αυτή τη φορά γρήγορα και αποτελεσματικά. Όμως τα πολιτικά ερωτήματα κραυγάζουν αμείλικτα και ζητούν απαντήσεις, που ο κ Τσίπρας οφείλει να δώσει. Γιατί κανείς, όσον καλή προαίρεση και να έχει, δεν μπορεί να δεχτεί ως εξήγηση το δεν μπορεί να συμμεριστεί την άποψη ότι η χώρα είχε έναν Πρωθυπουργό που δεν ήξερε και δεν έμαθε ότι ο κος Λαφαζάνη ετοίμαζε να κόψει νόμισμα, δεν άκουσε και δεν έμαθε για το plan B του κου Βαρουφάκη, δεν τον ενημέρωσαν για το παραδικαστικό κύκλωμα και όταν όπως κατά ομολογία τους ενημερώθηκε για τους παρακρατικούς θύλακες στην αστυνομία κράτησε τον ελεγχόμενο γι’ αυτό συγκυβερνήτη του ακόμα 2,5 – 3 χρόνια. Με αποκορύφωμα την πολυσχιδή δράση του Παππά, ο οποίος να σημειώσουμε εδώ, δεν ήταν ένα περιφερειακό κυβερνητικό στέλεχος. Ειδικά την περίοδο στην οποία αναφέρονται οι πρόσφατες αποκαλύψεις, ήταν «ο αντ’ αυτού», όλοι ήξεραν και εντός και εκτός Κυβέρνησης ότι είναι το δεξί χέρι, ο άνθρωπος που εκπροσωπεί και συνομιλεί έναντι του Πρωθυπουργού και αυτός ήταν ο ρόλος του, ως Υπουργός Επικρατείας εκείνη την περίοδο και στην συνέχεια ως Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και ΜΜΕ. 

– Τι σημαίνει αυτό, θέλετε να αποδοθούν ευθύνες στον κον Τσίπρα ;

Ο κος Τσίπρας δεν μπορεί να παριστάνει τον “Μοσκιό”. Οφείλει ο ίδιος να απαντήσει αν δεν ήξερε, δεν άκουγε ή συγκάλυπτε ή ενορχήστρωνε. Σ’ αυτά τα ερωτήματα προφανώς οφείλει μια απάντηση την οποία μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει αλλά δεν θα την αποφύγει. 

– Πολιτικά τώρα παρ’ όλα αυτά, σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 22%, το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ είναι ακόμα στο 6% – 7% θέλω να πω, οι εσωτερικοί συσχετισμοί στην αντιπολίτευση δεν αλλάζουν .

Παρακολουθούμε τις δημοσκοπήσεις, δεν τις δαιμονοποιούμε δεν είμαστε όμως και αφελείς. Γιατί ζήσαμε και κατά την προεκλογική περίοδο πριν ένα χρόνο με παρόμοια φαινόμενα. Επετειακά μάλιστα κάποιοι προσπαθούν την τελευταία εβδομάδα να ξαναπαίξουν το ίδιο έργο. Να σας θυμίσω ότι ακόμα και στα exit poll της ημέρας των εκλογών μέχρι τις 6:00 το απόγευμα μας έδιναν τέταρτο κόμμα με 5%- 5,5%. Τελικά η εκλογική μας επίδοση χωρίς να μας ενθουσιάζει δεν είχε καμία σχέση με αυτά τα νούμερα και δεν ξέρει κανείς, πόσο την επηρέασε τελικά όλη αυτή η δυσμενής πρόβλεψη όλο το προηγούμενο διάστημα.

– Είναι ένα ερώτημα που κάνεις ποτέ δεν ξέρει, αν οι δημοσκοπήσεις που διαψεύστηκαν όταν διαψεύδονται επηρέασαν το ίδιο το αποτέλεσμα ή όχι. Δεν το ξέρουμε ποτέ.

Από εκεί και πέρα εμείς έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε με επιμονή και συνέπεια αυτό που κάνουμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Το ρόλο της χρήσιμης και υπεύθυνης αντιπολίτευσης, να αναδεικνύουμε τα θέματα χωρίς δισταγμό και με μαχητικότητα αλλά ταυτόχρονα να διατυπώνουμε εναλλακτικές προτάσεις. Αυτή η πολιτική δουλειά αργά ή γρήγορα θα αποδώσει καρπούς.

– Την Παρασκευή έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Έκανε η κα Γεννηματά μια ερώτηση στον Πρωθυπουργό, για τα οικονομικά και τα εργασιακά. Καταλαβαίνω ότι από το ύφος του διαλόγου, ο κος Μητσοτάκης είναι σαν να απηύθυνε μια πρόσκληση ότι θα ήθελε το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ως συνομιλητή όχι εταίρο συνομιλητή. Δηλαδή να διατυπώνετε προτάσεις να τις συζητάτε, κάποιες να δέχεται κάποιες να απορρίπτει. Μερικά πράγματα να τα ψηφίζετε μαζί. Εσείς πως το βλέπετε αυτό; Αυτή την σχέση σας με την Κυβέρνηση πως την ορίζετε ;

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, στην πράξη όχι στα λόγια έχει αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, όλο αυτό το διάστημα αλλά και το ΠΑΣΟΚ, τα προηγούμενα χρόνια από το 2010 που ξέσπασε η οικονομική κρίση. Εμείς επιδιώκουμε να είμαστε θεσμικοί συνομιλητές για τα μεγάλα θέματα της χώρας, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και βέβαια με την Κυβέρνηση που αυτή την στιγμή έχει την εντολή του Ελληνικού λαού. Από εκεί και μετά αυτό δεν μπορεί να κρύψει ότι ιδεολογικά, πολιτικά, προγραμματικά μας χωρίζει απόσταση με την Νέα Δημοκρατία του κου Μητσοτάκης και ο ρόλος μας είναι να μεταφέρουμε την αγωνία του κόσμου πάνω σε πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας και της ζωής των ανθρώπων. Αυτό έκανε η κα Γεννηματά προχθές στην Βουλή. Η αντίδραση του κ. Μητσοτάκη στην δευτερολογία, θα μου επιτρέψετε να σας πω, έδειξε ότι επειδή περνάει αυτό το μήνα του μέλιτος και απολαμβάνει την πολυποίκιλη επικοινωνιακή στήριξη, δεν αντέχει την εμπεριστατωμένη κριτική, απέφυγε τις απαντήσεις επί της ουσίας και έδωσε στην συζήτηση προσωπικούς τόνους και έντονους μάλιστα, οι οποίοι δείχνουν οι διακηρύξεις περί θεσμικής συνομιλίας μάλλον είναι κούφια λόγια.

– Παραμένει ανοιχτό το θέμα της προ συζήτησης για της διαδηλώσεις, στο οποίο υπάρχει ένα περιθώριο, δεν έχετε αποκλείσει και εσείς αν θα γίνουν δεκτές δυοτρεις προτάσεις σας να το ψηφίσετε.

Εμείς είπαμε πολύ καθαρά από την πρώτη στιγμή ότι αναγνωρίζουμε την ανάγκη να υπάρξει ένα πλαίσιο κανόνων, που θα βάλει τάξη σε αυτό το μπάχαλο που καταστρατηγεί τα δικαιώματα πολλών ανθρώπων να πάνε στην δουλειά τους, να ανοίξουν τα μαγαζιά τους ή να περιφρουρήσουν την περιουσία τους στο κέντρο της Αθήνας αλλά και άλλων πόλεων. Και είμαστε πολύ μακριά από την αντίληψη που λέει ότι ως αντιπολίτευση θα λέμε τυφλό όχι σε όλα. Από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε και αυτό κάναμε στην επιτροπή της Βουλής και θα το συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου, ότι θέλουμε τις θεσμικές εγγυήσεις εκείνες, οι οποίες δεν θα μετατρέψουν αυτό το αναγκαίο κανονιστικό πλαίσιο, σε φαλκίδευση των δικαιωμάτων των ανθρώπων να διαμαρτυρηθούν και να διαδηλώσουν για τα δικαιώματα τους. Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση απείχε, στο κομμάτι αυτό, παρασάγγας από την πρόταση της επιστημονικής επιτροπής που είχε συστήσει ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων και σήμερα βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ο κος Καμίνης. Εμείς είπαμε καθαρά, ενσωματώστε τις θεσμικές ρήτρες που προβλεπόταν ρητά σε αυτή την πρόταση και αίρουν την επικινδυνότητα που έχουν κάποιες διατάξεις να εκτραπούν ουσιαστικά σε απαγόρευση κάθε προσπάθειας έκφρασης της διαμαρτυρίας κάποιων ανθρώπων. Εάν η Κυβέρνηση ανταποκριθεί σ’ αυτήν μας την πρόταση, εμείς θα συμβάλουμε. Εάν επιμείνει να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που υιοθετεί την λογική ότι μόνο με την έγκριση της αστυνομίας θα μπορεί τελικά γίνεται διαδήλωση δεν θα συναινέσουμε.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Παύλος Χρηστίδης: «Όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος»Μανώλης Όθωνας: «Η εύκολη επιλογή είναι να λες ένα "τυφλό" όχι, να ψηφίσει η κυβέρνηση ένα νομοσχέδιο όπως το θέλει, να φαλκιδεύει δικαιώματα και απλά εσύ να έχεις κάνει τον τσάμπα μάγκα»