Σε Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Μανώλη Όθωνα μέλους Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής & Διευθυντή Πολιτικού Γραφείου Προέδρου στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6 fm»με τον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ θα ψηφίσει και αυτό το τροποποιημένο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, είναι καλό να δημιουργούνται ευρύτερες συναινέσεις. Έγιναν και θετικές τροποποιήσεις. 

Εδώ είναι ευκαιρία να αναγνωρίσετε και εσείς ότι για άλλη μια φορά μας αδικήσατε με ένα σχόλιο πριν λίγες ημέρες, ότι παλαντζάραμε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή γύρω από το θέμα αυτό.  Δεν παλαντζάραμε καθόλου, από την αρχή είπαμε καθαρά ότι υπάρχει αναγκαιότητα κανόνων και ρυθμιστικού πλαισίου, αλλά επίσης με σαφήνεια είπαμε ότι το νομοσχέδιο που εισήγαγε η Κυβέρνηση είχε σοβαρά ζητήματα θεσμικών εγγυήσεων που άφηναν περιθώρια να καταστρατηγηθεί το βασικό δικαίωμα στην διαμαρτυρία και στην διεκδίκηση αιτημάτων πολιτών. Προτείναμε συγκεκριμένες αλλαγές, που παρενέβαιναν στην ουσία του νομοσχεδίου, άλλαζαν ουσιαστικά την αντίληψη του. Επομένως είχαμε μια συνεπή στάση σε αυτό που εμείς ισχυριζόμαστε, ότι είμαστε δύναμη μαχητικής όταν χρειάζεται αλλά ταυτόχρονα δημιουργικής εποικοδομητικής αντιπολίτευση γιατί αυτό χρειάζεται σήμερα ο τόπος. Η εύκολη επιλογή είναι να πεις ένα «τυφλό» όχι, να ψηφίσει η Κυβέρνηση ένα νομοσχέδιο όπως το θέλει, να φαλκιδεύει δικαιώματα, απλά εσύ να έχεις κάνει τον “τσάμπα μάγκα” με κραυγές λαϊκισμού όπως επιλέγει παραδείγματος χάριν ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι η δική μας πολιτική αντίληψη αυτή, έχει τις δυσκολίες της, στην κατανόηση της αλλά εμείς θα επιμένουμε σε αυτή τη γραμμή. Θέλω με την ευκαιρία να θυμίσω ότι η παράταξη μας  και το 2001 αλλά και το 2011 επί δικών μας Κυβερνήσεων είχε αναγνωρίσει αυτήν την ανάγκη και είχε επιχειρηθεί να υπάρξει παρέμβαση έστω και αν, για διαφορετικούς λόγους την κάθε φορά, αυτό δε τελεσφόρησε.

Η παρατήρηση που θέλω να κάνω, τον τελευταίο μήνα, βλέπω ότι έχουν οξυνθεί οι τόνοι απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν έτσι πριν ένα μήνα. Με τις αποκαλύψει Παππά, με τις αποκαλύψεις Παπαγγελόπουλου με τις αποκαλύψεις Μιωνή με όλα αυτά τα θέματα, υπάρχει ένα θέμα που έχει δημιουργηθεί και έχουν ανέβει και οι τόνοι.

Εμείς είχαμε την άποψη ότι με το ΣΥΡΙΖΑ μας χώριζαν και μας χωρίζουν σοβαρές, θα έλεγα ασύμβατες, ιδεολογικές πολιτικές και προγραμματικές διαφορές. Είναι προφανές όμως εξίσου, ότι ένα κόμμα της αντιπολίτευσης,  όπως κάναμε και στα χρόνια που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιπολιτεύεται την Κυβέρνηση και όχι την αντιπολίτευση. Τώρα όμως στην επικαιρότητα υπάρχουν ζητήματα τα οποία προφανώς κανείς δεν πρέπει να  κάνει ότι δεν ακούει ή δεν καταλαβαίνει. Είναι επιβεβλημένη η ανάδειξη των αμείλικτων πολιτικών θεμάτων  που ανακύπτουν από τις αποκαλύψεις, οι οποίες όχι μόνο δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή αλλά  πλήττουν ακόμα περαιτέρω την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Επομένως είπαμε ότι πρωτίστως η δικαιοσύνη  πρέπει αυτή την φορά, αποτελεσματικά, άμεσα να διερευνήσει και να  ρίξει άπλετο φως σε όλα αυτά που αποκαλύπτονται. Πέρα από αυτό όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο κος Τσίπρας πρέπει να δώσουν απαντήσεις στα πολιτικά ζητήματα και αμείλικτα ερωτήματα που προκύπτουν. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι δύσκολα θα αποφύγει την απάντηση διότι η μη απάντηση ουσιαστικά είναι παραδοχή ότι όλα αυτά λίγο ή πολύ γινόταν εν γνώση του.

Για το άρθρο του κου Μπίστη, καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ και όλους, λέει ότι θα τιναχτούν στον αέρα οι προσπάθειες για προσέγγιση των δυο χώρων. Έχετε υπόψη σας εσείς για τέτοιες προσπάθειες;

Απολύτως καμία και να είστε σίγουρος ότι αν υπήρχε θα την ήξερα.

Είπατε ότι η λίστα των media που δόθηκαν στην δημοσιότητα ήταν προφανείς οι λόγοι που δεν δινότανε. Ποία είναι ακριβώς η κριτική που ασκείτε στην λίστα των επιδοτήσεων, των επιχορηγήσεων;

Ένα μεγάλο κομμάτι, αν όχι στο σύνολο της αυτή η καμπάνια μπορούσε να προβληθεί ως ένα κοινωνικό μήνυμα με βάση τα προβλεπόμενα. Από εκεί και μετά δεν είναι δόκιμο ούτε σκόπιμο ούτε μπαίνω σε συγκρίσεις αλλά, υπάρχουν κραυγαλέα παραδείγματα ότι δεν υπήρξε μια κατανομή σύμφωνα με την αίσθηση που έχει κανείς της απήχησης της αναγνωσιμότητας της τηλεθέασης. Δεν θα μείνω σε αυτό γιατί δεν είμαι αρμόδιος να το κρίνω. Η Κυβέρνηση όμως όφειλε και οφείλει μαζί με τη λίστα να δημοσιοποιήσει  ποια ήταν τα κριτήρια κατανομής. Δώσανε δηλαδή σε μια διαφημιστική 20 εκατομμύρια και είπανε μοίρασε τα  όπως θες,  όπως ισχυρίστηκε χθες ο Πρωθυπουργός; Ποιος την πιστεύει αυτή τη θεωρία;

Σαν άνθρωπος του χώρου κατάλαβα ότι μοιράσανε καταρχήν, τι θα πάει σε ραδιόφωνο σε τηλεόραση, εφημερίδες και ιστολόγια. 

Με ποία κριτήρια έγιναν όλα αυτά; Η λίστα πρέπει να συνοδευτεί με ένα πλαίσιο κριτηρίων θα μπορεί κανείς να κρίνει και να αξιολογήσει.

Τα επόμενα βήματα για εσάς; Ετοιμάζετε μια Συνδιάσκεψη.

Εμείς έχουμε ξεκινήσει ήδη και λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν μια συζήτηση διαδικτυακών ανοιχτών συζητήσεων για μια σειρά θέματα. Το κάνουμε συνήθως κάθε Τετάρτη, αυτή την εβδομάδα ειδικά θα γίνει αύριο και θα αφορά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Έχουν προηγηθεί και θα ακολουθήσουν μια σειρά άλλων εκδηλώσεων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

Για την εκδήλωση 3ης Σεπτέμβρη θα βάλετε για το ΕΣΥ,  θα το αφιερώσετε, μπράβο, είναι ωραία πρωτοβουλία.

Στις 3ης του Σεπτέμβρη θα κάνουμε ένα αφιέρωμα στην πορεία του ΕΣΥ αλλά όχι τόσο με την έννοια  του απολογισμού. Το κέντρο βάρος της εκδήλωσης θα είναι για να διατυπώσουμε το βασικό πλαίσιο των προτάσεων μας για την αναγέννηση του ΕΣΥ και την προοδευτική μεταρρύθμιση του, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Την οποία θα παρουσιάσουμε την ημέρα της επετειακής μας εκδήλωσης γιατί όλοι αναγνωρίζουν ότι το ΕΣΥ είναι εμβληματικό ζήτημα για το ΠΑΣΟΚ για την παράταξή μας, είναι δημιούργημα μας. Θα ακολουθήσει στην ΔΕΘ η παρουσίαση ενός αντίστοιχου πλαισίου σχετικά με την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανασυγκρότησης. Δεν είμαι βέβαια αισιόδοξος ότι μέχρι τότε θα υπάρχει οριστική απόφαση γιατί από τις πληροφορίες που υπάρχουν μάλλον τώρα στις 17- 18 Ιουλίου, δεν θα έχουμε δυστυχώς τελική κατάληξη και θα χρειαστεί μετά νέα,  έκτακτη σύνοδος κορυφής. Εμείς στην ΔΕΘ θα πάμε με αυτή την ατζέντα, να παρουσιάσουμε το δικό μας πλαίσιο και την δική μας πρόταση. 

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Μανώλης Όθωνας: «Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να παριστάνει τον "Μοσκιό"»Eυαγγελία Λιακούλη: «Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ λαϊκίζει, αναπόφευκτα, το Κίνημα Αλλαγής γίνεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση»