Σε Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής στον τ/σ OPEN Beyond και στην εκπομπή “Ώρα Ελλάδος”

Καταρχάς πρέπει να κάνουμε μία σημαντική επισήμανση και διάκριση σχετικά με την περιγραφείσα οικονομική κρίση και τις κοινωνικές προεκτάσεις της. Αυτή τη φορά, σε αντίθεση με την προηγούμενη, δεν μιλάμε για αμιγώς δημοσιονομική κρίση που σχετίζεται με τα δημοσιονομικά μεγέθη – για παράδειγμα πλεονάσματα και ελλείμματα – αλλά μιλάμε για κρίση που θα αντιμετωπίσει η πραγματική οικονομία και αυτό σε μεγέθη αφορά τους δείκτες ανάπτυξης ή ύφεσης και τελικά το ΑΕΠ της χώρας. Και το λέω αυτό ακριβώς γιατί το ζήτημα δεν είναι, στην περίπτωση αυτή, να δούμε τι μπορεί να γίνει, για παράδειγμα, τον Ιούνιο, δηλαδή αν τελειώσουν τα λεφτά ή αν βγαίνουν τα νούμερα (όπως ανέφερε ο κ. Κύρτσος). Το ζήτημα είναι σήμερα να δούμε πώς μπορούμε να στηρίξουμε έστω και υπό αυτές τις συνθήκες την ελληνική πραγματική οικονομία. Αρχικά υπάρχουν 3 βασικές πηγές χρηματοδότησης και αξιοποίησης πόρων που η κυβέρνηση δεν τις έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρο:

  1. Δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί στόχοι άρα αυτό αφήνει ένα πολύ μεγάλο δημοσιονομικό περιθώριο για να μπορέσει να γίνει σοβαρή οικονομική πολιτική. 
  2. Λόγω της κρίσης η χώρα μας έχει πλέον ενταχθεί στο μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης που της δίνει πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό που μπορεί να κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία. 
  3. Υπάρχουν συγκεκριμένοι πόροι και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από το ΕΣΠΑ, οι οποίοι πρέπει να απορροφηθούν ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση.

Αυτές είναι τρεις βασικές πηγές χρηματοδότησης που πρέπει άμεσα να αξιοποιήσουμε. 

Για τα θέματα ουσίας. Είναι πολύ σημαντικό, ακριβώς επειδή αναφερόμαστε στις οικονομικές προεκτάσεις της κρίσης, να δούμε που βάζουμε προτεραιότητες όσον αφορά τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας, χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τουρισμός. Δυστυχώς, τα μέτρα που ακούσαμε προχθές από την κυβέρνηση δεν περιλάμβαναν καμία μέριμνα ούτε για τις τουριστικές επιχειρήσεις ούτε για τους εργαζομένους τους. Έπειτα σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα, ακούσαμε ένα πλαίσιο μέτρων με μόλις 150 εκατομμύρια, τα οποία στην ουσία δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στους κτηνοτρόφους και τους αγρότες που αυτή τη στιγμή πρέπει να εγγυηθούν και την επάρκεια τροφίμων αλλά και στη συνέχεια την απρόσκοπτη λειτουργία ενός βασικού πυλώνα της οικονομίας μας.

Είδαμε ελάχιστες κρατικές εγγυήσεις για κεφάλαια κίνησης, ώστε να υπάρχει ρευστότητα, στο πλαίσιο του 1 δις, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυτό μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 20% του ΑΕΠ. Είδαμε να μην δίνεται λύση σε μείζονα θέματα που αφορούν τον τραπεζικό τομέα όπως οι τραπεζικές επιταγές, αλλά και η μείωση των πρόσθετων εξόδων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Μέχρι στιγμής υπάρχει «παράκληση» από την κυβέρνηση προς στις τράπεζες. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει, ώστε οι τράπεζες να ενταχθούν και αυτές σε ένα πλαίσιο στο οποίο θα ενισχύουν και τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων αλλά και το πλαίσιο των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Δεν έχουμε ακούσει τίποτα που να σχετίζεται με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας από 1η Μαΐου, και κυρίως, δεν δίνεται από την κυβέρνηση καμία στήριξη στους αυτοαπασχολούμενους, στους επιστήμονες, στους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι, ειδικά στην ελληνική οικονομία, ένα τεράστιο πλήθος που συνεισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας. Αστείο και προσβλητικό το voucher των 600 ευρώ για «επανακατάρτιση».

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό το πώς διαχειριζόμαστε τους ΚΑΔ και τα μέτρα στήριξης. Το να τους διευρύνουμε συγκυριακά και πολλές φορές πελατειακά με βάση το «τι προκύπτει» και ποιος πιέζει δεν είναι λύση. Εμείς έχουμε ακριβώς την αντίθετη λογική, που λέει πάμε σε μία οριζόντια ένταξη των επαγγελματικών κατηγοριών στους ΚΑΔ και από εκεί να αφαιρέσουμε τις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες συνεχίζουν να λειτουργούν επαρκώς.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Φώφη Γεννηματά: Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα το μάρμαρο της κρίσηςΦώφη Γεννήματα: Η κυβέρνηση πρώτα βλέπει το συνωστισμό και μετά αντιδρά