Σε Συνεντεύξεις

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟ ΑΠΕ

-Με τους πολιτικούς συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν από τις πρόσφατες εκλογές, κ. Χριστοδουλάκη, αρχίζει ένας νέος πολιτικός κύκλος με τη ΝΔ αυτοδύναμη στην διακυβέρνηση. Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ που βρίσκεται στη νέα πολιτική πραγματικότητα;

Οι εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου αποτύπωσαν με σαφήνεια ένα νέο τρικομματικό πολιτικό σύστημα με τρεις πολιτικούς χώρους να διατηρούνται, να παγιώνονται και να ενισχύονται. Κανείς δε λέει φυσικά ότι η τρικομματική αυτή αποτύπωση λαμβάνει ισότιμους τους συσχετισμούς. Ωστόσο, όταν το Κίνημα Αλλαγής μέσα σε ένα πολιτικό περιβάλλον πολύ ισχυρής πόλωσης κατορθώνει να αυξήσει ξανά έστω και οριακά τη δυναμική του, και μάλιστα όταν ένα μήνα πριν, έχει επιπλέον αποτυπώσει ισχυρά ερείσματα στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και σε άλλους μαζικούς χώρους, καθίσταται σαφές, ότι παρά τις προσπάθειες λεηλασίας της παράταξης μας, τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ καταφέραμε και λάβαμε εντολή εκπροσώπησης των ιδεολογικών αναφορών της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας από τη θέση της υπεύθυνης αντιπολίτευσης που διεκδικήσαμε προεκλογικά.

-Ποιο ρόλο θέλετε να διαδραματίσετε δεδομένου ότι για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας το τρίτο κόμμα βρίσκεται στο Κέντρο του πολιτικού φάσματος κι όχι στα άκρα; Θα αντέξετε στη πίεση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι προφανές ότι πλέον μιλάμε για νέα δεδομένα στο πολιτικό μας σύστημα. Όπως αντίστοιχα είναι προφανές ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η ΝΔ, θα επιχειρήσουν να συμπιέσουν τον πολιτικό μας χώρο. Ωστόσο, η συμπίεση αυτή λαμβάνει αμιγώς χαρακτηριστικά πελατειακά ή πολιτικής συναλλαγής, και όχι ιδεολογικής συνάφειας. Ένα Κίνημα Αλλαγής που μέσα από τις εργασίες και τις πρωτοβουλίες που έχουμε ήδη εξαγγείλει θα επαναθωρακίσει την αυτόνομη στρατηγική του στη βάση μιας ισχυρής ριζοσπαστικής πολιτικής πρότασης με στοιχεία οραματικά και ειδικά σε τομείς, όπως αυτός της οικολογίας και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, που θα απασχολήσουν την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες, σίγουρα μπορεί όχι μόνο να ανταπεξέλθει στην πίεση αυτή, αλλά και να δημιουργήσει δυναμική διεξόδου στους προοδευτικούς πολίτες που στις εκλογές που μας πέρασαν εγκλωβίστηκαν στα πλασματικά διλλήματα του τεχνητού διπολισμού. Η στρατηγική μας αυτή σε συνδυασμό με μία δυναμική προγραμματική αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ αλλά και στον ανεύθυνο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τα βασικά σημεία αιχμής και εξωστρέφειας των πολιτικών μας δράσεων τους επόμενους μήνες.

-Σας φοβίζει η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ηγεμονεύσει στην Κεντροαριστερά

Παρακολουθήσαμε τη μέρα των εκλογών τον κ. Τσίπρα να δηλώνει πως θα προχωρήσει σε μετασχηματισμό του κόμματος του προκειμένου να «πλησιάσει» την εκλογική του βάση. Μια πρωτοβουλία ωστόσο που δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για τις ειλικρινείς του προθέσεις καθώς φαντάζει πολύ περισσότερο ως ένα νέο περιτύλιγμα σε μια κομματική βάση με κομμουνιστογενείς αναφορές και μοναδική στόχευση την εκλογική προοπτική. Γιατί δεν μπορεί κανείς να ερμηνεύσει πως άνθρωποι με πορεία δεκαετιών σε συγκεκριμένους πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους ξαφνικά ανακάλυψαν την ιδεολογική υπεροχή του δόγματος της σοσιαλδημοκρατίας, όταν το μοναδικό φίλτρο που μεσολάβησε στις ιδεολογικές τους αυτές ενδοσκοπήσεις ήταν η επαφή με την εξουσία. Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού είναι απαράβατο αλλά κινδυνεύει να γίνει γραφικό όταν ο ιδεολογικός μετασχηματισμός συγκρούεται σαφώς με τη ρητορική, αλλά και με την εφαρμοζόμενη πολιτική όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στη διακυβέρνηση της χώρας. Το εργοστάσιο «κεντροαριστεροποίησης» Τσίπρα & ΣΙΑ θα ηττηθεί στον υγιή ανταγωνισμό της «ελεύθερης ιδεολογικής αγοράς».

-Δηλώσατε ότι δεν θα δώσετε λευκή επιταγή στη Συνταγματική αναθεώρηση και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Τι εννοείτε;

Αυτή τη στιγμή η επόμενη εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με απλή αναλογική. Για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος από την ερχόμενη αυτή αναμέτρηση απαιτούνται στη Βουλή 200 ψήφοι γεγονός που βάσει συσχετισμών δε φαντάζει αυτή τη στιγμή ρεαλιστικό. Η υπερψήφιση νέου εκλογικού νόμου, με απλή πλειοψηφία, θα δώσει στο νόμο αυτό ισχύ από τη δεύτερη κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση. Το γεγονός ότι το άρθρο του Συντάγματος που αφορά στον τρόπο αλλαγής του εκλογικού νόμου είναι αναθεωρητέο με απαίτηση 180 ψήφων, οδηγεί πολλούς στο συμπέρασμα ότι πιθανή συνεισφορά μας σε αυτό θα οδηγήσει στην άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου χωρίς απαίτηση συναινέσεων με τον τρόπο που το επιθυμεί απλώς η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία. Εμείς λοιπόν, κάνουμε σαφές σε συνέχεια της πρότασης που έχουμε καταθέσει, ότι πρώτα συζητάμε για το νέο εκλογικό νόμο και μετά για τον τρόπο αλλαγής ή εφαρμογής του για να μην έχει κανείς λευκή επιταγή να τον διαμορφώσει στα πλαίσια του μικροκομματικού του συμφέροντος.

-Οι εκλογές ανέδειξαν εμφανείς αδυναμίες στο κομματικό σας οργανισμό. Πως θα τις αντιμετωπίσετε;

Παρόλο που θεωρώ ότι η οργανωτική μας δομή κρίθηκε αρκετά ανώτερη από άλλες, και μάλιστα κομμάτων με ισχυρότερη εκλογική επιρροή, σίγουρα υπάρχουν θέματα που χρήζουν ουσιαστικών βελτιώσεων και επενασχεδιασμού. Ένας από τους πρώτους στόχους που θέσαμε στη νέα οργανωτική μας στρατηγική είναι η εκλογή από τη βάση των τοπικών και νομαρχιακών μας οργάνων. Μαζί με τα τέσσερα νέα πρόσωπα που ανέλαβαν καίριες θέσεις στη λειτουργία του κόμματος, στόχος μας είναι να αναδείξουμε εκ νέου ποιοτικά στελέχη σε όλη τη χώρα που θα τονώσουν τη δυναμική και τη στρατηγική μας. Παράλληλα, έχουμε ήδη προκηρύξει Συνέδριο για τη συγκρότηση των δομών της νεολαίας του Κινήματος Αλλαγής αλλά και κεντρικές πολιτικές διαδικασίες που θα συνεισφέρουν στην ισχυροποίηση της νέας πολιτικής μας στρατηγικής, όπως τη συζητήσαμε προηγουμένως. Λειτουργία οργάνων, δημοκρατικές διαδικασίες, νέα στελέχη, ενότητα και συνεχίζουμε.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΓ ΚΑΤΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΤΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ 2019