Σε Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής Μανώλη Χριστοδουλάκη στην ΕΡΤ1, στην εκπομπή «Μαζί το ΣαββατοΚύριακο», με τους δημοσιογράφους Δέσποινα Κακαλή και Γιάννη Σκάλκο

Για το μεταναστευτικό προσφυγικό και την Τουρκική προκλητικότητα

Υπάρχει ένα ζήτημα αντίληψης εδώ και το λέω αυτό γιατί ο λαϊκισμός, ειδικά στα μείζονα πολιτικά θέματα όπως είναι το προσφυγικό – μεταναστευτικό, υπάρχει και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί ένα αντικείμενο στο οποίο δεν χωράνε μικροκομματικές προσεγγίσεις και διαχείριση, ακριβώς γιατί ήρθε για να μείνει. Όταν λοιπόν κάποιος έχει, αποδεδειγμένα, προσφυγικό προφίλ και του απονέμεται άσυλο, σημαίνει ότι αποδεδειγμένα αυτός ο άνθρωπος έφυγε από τη χώρα του επειδή βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, πήρε το παιδί του στην αγκαλιά του, πέρασε το Αιγαίο, γιατί υπήρχε λόγος, και όχι γιατί δεν είχε κάτι καλύτερο να κάνει. Όταν δίνεται άσυλο στους ανθρώπους αυτούς, πρέπει να δούμε πώς μπορούμε, αντί να τους περιθωριοποιούμε γκετοποιώντας τους, κάνοντας κακό στη δική μας κοινωνική συνοχή, να τους εντάξουμε και να τους αφομοιώσουμε. Εδώ εγώ θα βάλω και μία παράμετρο ακόμη. Ότι αυτή η ένταξη και αφομοίωση δεν πρέπει να είναι μόνο ελληνική αλλά πρέπει να είναι Ευρωπαϊκή.

Για τα γεγονότα στον Έβρο

…Μετά τις πολύ ωραίες πόζες, μετά το σκούντηγμα στην πλάτη “φιλικά” από τους Ευρωπαίους ηγέτες στον Έβρο, και το χαρτζιλίκι που μας δώσανε, το βασικό πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει. Η κοινή δήλωση Ε.Ε.- Τουρκίας, που συμφώνησε ο Τσίπρας το 2016 και την υιοθέτησε ο Μητσοτάκης. Αυτή λοιπόν λέει ότι “Κύριοι, το πρόβλημα είναι δικό σας”.

Επιπροσθέτως η συμφωνία προβλέπει, όχι μόνο ότι πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα μόνοι μας, αλλά ακόμα περισσότερο ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αποσυμφόρηση των νησιών γιατί προβλέπει η ερμηνεία της ότι με τη μεταφορά από το πρώτο σημείο εισδοχής στην ενδοχώρα παύει το δικαίωμα της επαναπροώθησης στην Τουρκία σε περίπτωση που δεν τυγχάνουν απονομής ασύλου.

Και μια τελευταία παρατήρηση. Υπάρχει μία πολύ σοβαρή διάκριση που πρέπει να την κάνουμε πάντα. Φυσικά και με τις τελευταίες εξελίξεις πρέπει να φυλάξουμε τα σύνορά μας, και αυτό δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Αλλά εκτός από τα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να διαφυλάξουμε και τα εσωτερικά μας σύνορα. Τα εσωτερικά μας σύνορα είναι ο πολιτισμός μας, ο ανθρωπισμός. Να στείλουμε ένα μήνυμα όλοι μαζί ότι εμείς δεν θα γίνουμε Ερντογάν, εργαλειοποιώντας ανθρώπινες ψυχές προς όφελος γεωπολιτικών διεκδικήσεων και στρατηγικών. Εμείς, ως πολιτεία και ως σύγχρονο κράτος που προάγει τις αξίες του ανθρωπισμού, πρέπει να αντιμετωπίσουμε, στο πλαίσιο του κράτους δικαίου τους ανθρώπους αυτούς. Όχι μόνοι μας, αλλά Ευρωπαϊκά και εκεί πρέπει να εστιάσουμε όλοι.

Η Φώφη Γεννηματά, πρώτη από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, από την πρώτη στιγμή, έθεσε την ανάγκη για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, πρώτα για τα Εθνικά θέματα και αφού πλέον αυτά συνδέονται άμεσα με το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, για όλα τα ζητήματα. Να υπάρξει σχεδιασμός Εθνικής στρατηγικής που θα δεσμεύει όλες τις πολιτικές δυνάμεις και για να μην κρύβεται κανείς – όπως είδαμε το «τριήμερο» – αλλά και για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

Είναι σαφές ότι η Ευρώπη, με συγκεκριμένες ευθύνες και του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στην κυβέρνηση και της ΝΔ σήμερα, δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν. Πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη της να καταλάβουν ότι, εκτός από δικαιώματα, έχουν και υποχρεώσεις. Αν δεν το αντιλαμβάνονται, τότε να ασκήσουμε βέτο στις Ευρωπαϊκές αποφάσεις ώστε να καταλάβουν ότι η χώρα δεν μπορεί, με τις υφιστάμενες συμφωνίες, να διαχειριστεί το πρόβλημα μόνη της. Η λύση μπορεί μόνο να είναι σε Ευρωπαϊκή διάσταση, αναλογικό relocation, αλλαγή του «Δουβλίνου».

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.