Σε Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής, στο Mega και στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega» με τους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη

Για τα Ελληνοτουρκικά:

– Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός λόγω της αποκλιμάκωσης νοτίως του Καστελόριζου, καθώς την επόμενη μέρα ακριβώς έγινε μια νέα δέσμευση με Navtex περιοχής ανατολικά της Αμμοχώστου. 

– Απέναντί μας έχουμε έναν απόλυτα προβλέψιμο γείτονα, ο οποίος έχει στρατηγικό σχέδιο. Η Τουρκία με τη συνεχή προκλητικότητα της και ανοίγοντας όλο το εύρος των διεκδικήσεων της σε βάρος της χώρας μας, προσπαθεί να μας σύρει σε μία διαπραγμάτευση «άνευ όρων και προϋποθέσεων». 

– Η εθνική γραμμή που πρέπει να δεσμεύει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, είναι πως η Ελλάδα κάνει διάλογο μόνο θεσμικά και μόνο για την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

– Μιλάμε πλέον με νέα δεδομένα, η σχέση μας με την Τουρκία δεν βρίσκεται εκεί που ήταν πριν από 5 χρόνια. Για το λόγο αυτό ζητάμε άμεση σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Να επαναδιατυπωθεί η εθνική μας στρατηγική και να σταλεί ένα μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας προς όλες τις κατευθύνσεις.

– Υπάρχει όμως και η ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος. Ας καταλάβουμε όλοι ότι δεν χρειαζόμαστε άλλες καταδίκες από την Ευρώπη. Πρέπει επιτέλους η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει συντεταγμένα σε κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία. Δεν ζητάμε διαμεσολαβητή με λογική «ίσων αποστάσεων» ανάμεσα σε μας και στην Τουρκία. 

– Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι τα ανατολικότερα σύνορα της Ευρώπης και πρέπει να γίνει από όλους αντιληπτό, ότι αν η ΕΕ δεν κινηθεί συντεταγμένα και ενιαία, στο τέλος μπορεί να αμφισβητηθεί και το ίδιο το οικοδόμημα της.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Παύλος Χρηστίδης: «Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου μιλούσε για Ευρωομόλογο, ο ΣΥΡΙΖΑ τον αποκαλούσε Πινοσέτ»Γιώργος Φραγγίδης: «Η Πολιτεία οφείλει να κρατήσει τις επιχειρήσεις ανοιχτές και τους εργαζόμενους προστατευμένους»