Σε Συνεντεύξεις

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ

στην εκπομπή «Απευθείας» στην ΕΡΤ

με τους δημοσιογράφους Μάριον Μιχελιδάκη & Κώστα Λασκαράτο

●     Για την μεταναστευτική κρίση

Τι κατάφερε η Νέα Δημοκρατία στη διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού; κατάφερε να μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να υπονοήσει σήμερα ότι ο ίδιος έκανε καλή διαχείριση του προβλήματος. Η χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού, είναι η βέλτιστη αποδοχή της κυβέρνησης ότι ήταν εντελώς απροετοίμαστη το καλοκαίρι και ακόμα δεν έχει καταφέρει να βρει, όχι μόνο το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και το απαιτούμενο μοντέλο υλοποίησης του, το οποίο θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα. 

Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πάρα πολύ χαμηλά τον πήχη γιατί ο ίδιος δημιούργησε τη Μόρια και συνολικά τις άθλιες συνθήκες στο προσφυγικό. Είναι αντίστοιχα προφανές ότι η ΝΔ από αυτόν τον πολύ χαμηλό πήχη, κατάφερε να περάσει από κάτω. Επί της ουσίας, πρέπει να φυλάξουμε καλύτερα τα σύνορα με Ευρωπαϊκή βοήθεια, πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες απονομής και αξιολόγησης του ασύλου, πρέπει να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή συνδρομή για την επαναπροώθηση των μεταναστών στην Τουρκία, πρέπει να αποσυμφορήσουμε τα νησιά, ειδικά του Ανατολικού Αιγαίου, προς την ενδοχώρα. Όμως δεν φτάνουν όλα αυτά για να διαχειριστούμε το μεταναστευτικό και το προσφυγικό.  

Όσο η διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού δεν παίρνει ουσιαστική Ευρωπαϊκή διάσταση, που σημαίνει να γίνει αναλογικό relocationσε όλη την Ευρώπη, τότε αυτό το πρόβλημα δεν θα λυθεί ποτέ

●     Για την επίσκεψη του κ. Χαφτάρ

Είναι καλό που ήρθε ο κ. Χαφτάρ στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, είναι καλό οτιδήποτε βάζει τη χώρα μας στο τραπέζι ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και ενισχύει, σε ένα πολυπολικό σύστημα γεωπολιτικών συσχετισμών, τη θέση μας χωρίς να πρέπει να ενταχθούμε με λογική υποτέλειας είτε από τη μία είτε από την άλλη. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί λύση αλλά «μπάλωμα»γιατί η θέση της χώρας μας έπρεπε να είναι στο Βερολίνο, στη Διάσκεψη για τη Λιβύη

Είναι δυστυχώς προφανής αποτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής το γεγονός ότι η χώρα δεν είναι στο Βερολίνο, όχι γενικά σε μία διάσκεψη για την Λιβύη, αλλά ειδικά σε αυτήν τη διάσκεψη για τη Λιβύη, σε μία πολιτική συγκυρία που έχει υπογραφεί ένα δήθεν «μνημόνιο» ανάμεσα στην Τουρκία και την παραπαίουσα κυβέρνηση του Σάρατζ στη Λιβύη, το οποίο αναγνωρίζει αυθαίρετα θαλάσσιες ζώνες που περνάνε μέσα από τη χώρα μας χωρίς καν να συνορεύουν οι δύο χώρες. Προφανώς λοιπόν και είναι αποτυχία και προφανώς το υποτιθέμενο βέτο που ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός ότι θα ασκήσει σε μία απόφαση που δεν θα περάσει καν από Ευρωπαϊκά όργανα, είναι αστείο και πάλι αποκλειστικά επικοινωνιακό. Φαίνεται και εδώ, δυστυχώς, φαίνεται και στον εκλογικό νόμο, φαίνεται και στα εργασιακά, φαίνεται και στο μεταναστευτικό, ότι η λογική της συναίνεσης που πολύ ωραία λέμε στα λόγια αλλά θα σε μείζονα ζητήματα δεν την αξιοποιούμε, δεν υπάρχει ως πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας. Θα πρέπει να το δουν διαφορετικά.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Π. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ ΗΤΤΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ