Σε Συνεντεύξεις

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ “ONLINE”
ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΜΑΪΡΑ ΜΠΑΡΜΠΑ & ΓΙΩΡΓΟ ΕΥΓΕΝΙΔΗ

  • Για το προσφυγικό:

Ο όρος που χρησιμοποίησε ο κ. Καλλιάνος («παράνομοι» μετανάστες) δεν ηχεί καλά, πρωτίστως γιατί οι χαρακτηρισμοί οι οποίοι αφορούν ανθρώπινες ζωές καλό είναι να αποφεύγονται. Πρόκειται για τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα, τώρα μάλιστα παρατηρούμε αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ειδικά μέσα στο καλοκαίρι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κως, όπου βρέθηκα και προσωπικά πριν λίγες μέρες, στην οποία το host-spot έχει 800 θέσεις και το νησί έφτασε να φιλοξενεί 3.000 ανθρώπους.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει την αποσυμφόρηση των νησιών, που δεν αντέχουν να υποδέχονται αυτόν τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών καθημερινά. Το πρώτο, που πρέπει να γίνει είναι η αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μας σε συνεργασία με τη Frontex. Και το δεύτερο είναι επανεξετάσουμε το περιεχόμενο της συμφωνίας Μέρκελ-Τσίπρα, που ουσιαστικά έκλεισε τα σύνορα προς την αναλογικότερη κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών σε όλη την Ευρώπη.

Ανήκουμε σε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και πρέπει να αξιοποιούμε το όπλο μας αυτό. Όταν η κρίση του προσφυγικού από ευρωπαϊκό ή ανθρωπιστικό πρόβλημα μετατρέπεται σε εθνικό τότε τα πράγματα γίνονται πολύ δυσκολότερα.

Είναι ξεκάθαρη και δεδομένη η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά τη συνολική διαχείριση του προσφυγικού τα τελευταία 4 χρόνια. Παράλληλα όμως, προβληματική είναι και η εικόνα που περιέγραψε ο αρμόδιος Υπουργός της ΝΔ σε πρόσφατη επίσκεψη του στη Μόρια, που τα βρήκε «όλα καλά». Για εμάς κάθε άλλο παρά απεικονίζει την πραγματικότητα το «όλα καλά».

  • Ο Βαρουφάκης και η προοπτική Εξεταστικής Επιτροπής

Είναι βέβαιο ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν το πώς φτάσαμε ως εδώ. Όχι όμως μόνο εξετάζοντας κοινοβουλευτικά το πρώτο εξάμηνο του 2015 επί Υπουργίας Γιάνη Βαρουφάκη.

Έχουμε ήδη προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, από τη στιγμή που μπήκε η χώρα στο ευρώ, ώστε πέραν της καταστροφικής διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει σαφές και τι έγινε στη χώρα το 2004-9 και φυσικά πώς και με ποιανού την ευθύνη οδηγήθηκε η χώρα στην κρίση και τα μνημόνια. Δυστυχώς επί αυτού, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ, φαίνεται να συμφωνούν απορρίπτοντας την.

  • Η παρουσία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ στη ΔΕΘ

Για εμάς προτεραιότητα είναι το πώς η ανάπτυξη θα αφορά στις ζωές και στην καθημερινότητα εκείνων που έχουν πληγεί πραγματικά μέσα στην κρίση.

Αυτό σημαίνει: σοβαρή κοινωνική πολιτική και πώς αντιλαμβανόμαστε τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα.

Η δική μας παρουσία στη ΔΕΘ την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα (8-9 Σεπτεμβρίου) περιλαμβάνει τέσσερις κεντρικούς άξονες:

  1. Πρωτογενή πλεονάσματα, όχι ως θεωρία, αλλά γιατί είναι μείζον να υπάρξει υγιής δημοσιονομικός χώρος για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τις δύο δικές μας βασικές κατευθύνσεις: Να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή προοπτική και να τη συνδυάσουμε με μια σοβαρή κοινωνική πολιτική.
  2. Υπερταμείο και το πώς αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση της ΝΔ τις ιδιωτικοποιήσεις γιατί δεν είδαμε καμία σοβαρή αλλαγή στο μοντέλο που είχε φέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που εκποιεί τον εθνικό πλούτο για 99 χρόνια.
  3. Ο ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και στην επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας.
  4. Τα εργασιακά δικαιώματα και η σοβαρή και αποτελεσματική κοινωνική πολιτική.

Στο πλαίσιο όλων αυτών έχουμε επιλέξει ως θεματικό χαρακτήρα για την παρουσία μας στη ΔΕΘ την κλιματική αλλαγή, με σχετικές δράσεις και επισκέψεις σε αντίστοιχα περίπτερα.

  • Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ βάζει στο περιθώριο την εσωστρέφεια και κοιτάζει στο μέλλον

Τα πράγματα είναι απλά. Τα κόμματα έχουν δημοκρατικές διαδικασίες. Το Σεπτέμβριο έχουμε διαδικασίες συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Αυτό πάρα πολύ απλά σημαίνει ότι όποιος θελήσει, θα έχει τη δυνατότητα να θέσει οποιοδήποτε θέμα είτε ηγεσίας είτε οποιασδήποτε άλλης μορφής.

Η παράταξη μας έχει πληγεί πολύ από τα φαινόμενα εσωστρέφειας, τα οποία μάλιστα δεν αφορούν την ελληνική κοινωνία, που αναζητά λύσεις για τα προβλήματα της καθημερινότητας. Τα θέματα συζητούνται στις εσωκομματικές διαδικασίες και ευθέως, και όχι δια της πλαγίας, αλλοιώνοντας την πολιτική εξωστρεφή μας δράση και παρουσία. Οι προσωπικές φιλοδοξίες κανενός δεν είναι πάνω από τις δημοκρατικές διαδικασίες της παράταξης.

Κανείς δεν είναι περισσότερο ΠΑΣΟΚ από κανέναν. Το 2017 έγινε μια διαδικασία βάσης, όχι ένωσης κομμάτων. 212.000 πολίτες ίδρυσαν το Κίνημα Αλλαγής με την προοπτική να προχωρήσουμε μπροστά, με βασικό κορμό και πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη του, τις αρχές και τις αξίες του. Σε αυτό το αίτημα πρέπει να ανταποκριθούμε σήμερα, και το αίτημα αυτό είναι βαθιά πολιτικό.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.