Σε Συνεντεύξεις

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΝΩΛΗ ΟΘΩΝΑ

ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ Ε.Γ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ» ΚΑΙ

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΧΡ. ΔΡΟΥΖΙΑ


1.
Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην προκήρυξη έκτακτου συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής;

Στο ιδρυτικό μας Συνέδριο απαιτήθηκαν από κόμματα και συλλογικότητες, για ένα μεταβατικό διάστημα, μια σειρά υπερβάσεων και παραχωρήσεων, ως προϋπόθεση για την πολιτική μας συμπόρευση. Σήμερα είναι φανερό, ότι αυτό το μοντέλο λειτουργίας δεν συμβάλλει  στην ουσιαστική πολιτική ενότητα και στην ενιαία και καθαρή έκφραση που απαιτούν οι προοδευτικοί πολίτες. Αντίθετα, τροφοδοτούν την σύγχυση και ακόμα χειρότερο λειτουργούν ως κερκόπορτες, την ώρα που η παράταξη δέχεται ολομέτωπη επίθεση και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ.

Η μεταβατική, λοιπόν, αυτή φάση ολοκλήρωσε τον κύκλο της, γιατί η συμπαραταξιακή δομή δεν μπορεί να οδηγεί, ούτε σε γραφειοκρατία ,ούτε σε Βαβυλωνία.

Το κέντρο λήψης των αποφάσεων που δεσμεύουν όλους, μεταφέρεται αποκλειστικά στα δημοκρατικά εκλεγμένα συλλογικά όργανα του ενιαίου φορέα.

Τα μέλη μας και μόνο αυτά έχουν το δικαίωμα και την ευθύνη να αποδώσουν ρόλους και ευθύνες σε όλους. Τιμάρια ποσοστώσεων και βαρονίες  κατ’ απονομή τέλος.

2. Η απόφαση για τη διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου έχει να κάνει με τις αρχές και τις αξίες του ΚΙΝΑΛ ή είναι θέμα προσωπικών συμπεριφορών σε σχέση με την εργαλειοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον Αλέξη Τσίπρα;

Με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις που καλώς διατυπώθηκαν, η ενιαία κοινοβουλευτική στάση, σύμφωνα με την βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών μας και του συνόλου της κοινοβουλευτικής ομάδας, ήταν επιβεβλημένη σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα. Ιδιαίτερα, όταν είναι όχι μόνο προφανής αλλά και ομολογημένη από τον ίδιο η επιχείρηση του κ. Τσίπρα, να χρησιμοποιήσει αυτό το θέμα για να πλήξει την παράταξη μας.

3.Πρόσφατα ο πρωθυπουργός πρότεινε τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου. Το  άνοιγμα αυτό θα σας επηρεάσει στο δρόμο προς τις κάλπες;

Ο κ. Τσίπρας, όπως είναι γνωστό, έχει όλο το χρόνο πολιτικές αποκριές. Μεταμφιέζεται κατά περίπτωση και κατά περίσταση χωρίς κανένα ενδοιασμό, αλλά όλοι πια τον γνωρίζουν και τον αναγνωρίζουν. Για την τελευταία του μεταμφίεση προβάρει πράγματι την στολή του «προοδευτικού», που θέλει μάλιστα να συγκροτήσει και μέτωπο υπό την ηγεμονία του. Όμως, τα προοδευτικά μέτωπα δημιουργούνται στην κοινωνία, όταν εξυπηρετούνται τα δίκαια συμφέροντα των πολλών με προοδευτικές αλλαγές και πολιτικές.  Ο κ. Τσίπρας αντιθέτως ως κυβερνήτης αποδείχθηκε ο καλύτερος εκφραστής της λιτότητας, ψυχρός εκτελεστής μιας βαθιάς νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο τη ζωή των ανθρώπων. Για αυτό θα κριθεί στο δρόμο προς την κάλπη ο κ. Τσίπρας και όχι για τις κακόγουστες μεταμφιέσεις του. 

4. Εξαιτίας του έντονου αντί – ΣΥΡΙΖΑ μετώπου στην κοινωνία, σας ανησυχεί μήπως χάσετε ψήφους προς τα δεξιά;

Η πολιτική χορηγία της ΝΔ και του Μητσοτάκη είναι πρωτεύον μέλημα του κ.Τσίπρα. Η τακτική του είναι ολοφάνερη. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει με ψευτοδιλήμματα εγκλωβισμένο ένα τμήμα του προοδευτικού κόσμου και όλους τους άλλους να τους στείλει «πεσκέσι» στο κ. Μητσοτάκη. Όσο μεγαλύτερο ποσοστό πάρει η ΝΔ, τόσο το καλύτερο για τον κ. Τσίπρα. Η επιστροφή της δεξιάς με όρους κυριαρχίας, είναι η τελευταία παγίδα που στήνει ο κ. Τσίπρας. Έτσι, θεωρεί ότι μένει στο παιχνίδι ως υποτίθεται ο άλλος πόλος και τελεί ως «ο  εν αναμονή επόμενος», συμπεριφερόμενος με τη μνημειώδη υπευθυνότητα του ως αντιπολίτευση. Στις εκλογές ο προοδευτικός κόσμος θα δώσει την δική του απάντηση. 

5.  Ποιο είναι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών το οποίο θα θέσετε στους πολίτες και τι προϋποθέτει η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ για την οποία έχετε κατ’ επανάληψη μιλήσει στο Κίνημα Αλλαγής;

Στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη θα καταγραφεί ως ισχυρή ανερχόμενη δύναμη στο πολιτικό σύστημα. Δύναμη προοδευτικής αλλαγής που θα εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα με ανοιχτό μέτωπο με κάθε μορφής συντήρηση και το λαϊκισμό που συνυπάρχουν και συστεγάζονται και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στη ΝΔ.  Από αυτό θα εξαρτηθεί, αν μετά από τόσα χρόνια κρίσης θα επικρατήσει η πόλωση και ο διχασμός, που θα οδηγήσει σε νέες περιπέτειες ή η ευρύτερη δυνατή συνεννόηση πάνω σε ένα προοδευτικό σχέδιο, που θα δώσει επιτέλους νέα προοπτική  στη χώρα και λύσεις στα προβλήματα των πολιτών.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

fofi-gennimata-sunenteuksi-stin-afimerida-ta-nea