Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Παρέμβαση του κ. Κώστα Σκανδαλίδη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργού Επικρατείας: «Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής».

Κατ’ αρχήν κ. Υπουργέ, πρέπει να σας πω ότι ανεξάρτητα από τη σημερινή συζήτηση, από το περιρρέον κλίμα των ημερών, είναι εμφανές ότι η πολιτική ευθύνη της Κυβέρνησης για το διορισμό του Λιγνάδη, η καθυστερημένη αντίδραση και η προσπάθεια συγκάλυψης εκ των υστέρων είναι σαφής, αντικειμενική και δυστυχώς δεν έχει αναληφθεί. Αυτό είναι ένα πολιτικό γεγονός!

Δε θα μείνω όμως σε αυτό. Δεν ξέρω αν αποτελεί εξαιρετική σύμπτωση, μιλάμε σήμερα για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Την ίδια στιγμή τα δικαιώματα αυτά καταστρατηγούνται. Καταστρατηγούνται από τις αποτρόπαιες πράξεις ανθρώπων που κατέχουν το όποιο είδος εξουσίας και έρχονται κατά συρροή στη δημοσιότητα από ένα ρωμαλέο κίνημα κοινωνικής απελευθέρωσης που δε ζητάει πολιτικούς καθοδηγητές, αλλά ζητάει μία από κοινού υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων του. Καταστρατηγούνται από δημόσιους κατήγορους των μέσων μαζικής ενημέρωσης και ιδίως από το ανεξέλεγκτο καθεστώς των ιστότοπων που κατά συρροή σπιλώνουν και ατιμώρητα διαπομπεύουν πρόσωπα και πράγματα. Καταστρατηγούνται από πολιτικούς εισαγγελείς που απαγγέλουν κατηγορίες και εκπονούν αποφάσεις, εμποδίζοντας τη δικαιοσύνη να πάρει τις αποστάσεις της και συντεταγμένα να λάβει τις αποφάσεις της δημιουργώντας ένα κλίμα σύγχυσης, δυσπιστίας και αποπροσανατολισμού. Και βέβαια, δε μπορεί, αγαπητοί φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, να γίνεται συσχετισμός με το δικαίωμα ή όχι του Κουφοντίνα να αλλάξει φυλακή. Είναι άλλης τάξης πρόβλημα αυτό που υπάρχει σήμερα στην ελληνική κοινωνία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, έρχεται ο Πρωθυπουργός και ζητάει μεθαύριο να γίνει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την ποιότητα της Δημοκρατίας και τον τρόπο που γίνεται ο πολιτικός διάλογος.

Φοβάμαι, κ. Υπουργέ, ότι μόλις παρακολουθήσαμε το εναρκτήριο λάκτισμα της μάχης που πρόκειται να δούμε μεθαύριο Πέμπτη ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Σε μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία του τόπου, αυτό που έλλειπε από τη δημόσια ζωή είναι να χωριστούμε σε υπερασπιστές και κατήγορους θυτών και θυμάτων. Να χωριστούμε ξανά για το ύψος των ποινών που εμείς θα αποφασίσουμε για τις εγκληματικές πράξεις. Να χωριστούμε για τον τρόπο που υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ούτε το ύφος, ούτε και το ήθος αυτής της αντιπαράθεσης τιμά το Εθνικό Κοινοβούλιο αυτή την κρίσιμη στιγμή. Πώς λοιπόν θα γίνει η αυτή συζήτηση μεθαύριο κ. Πρόεδρε; Εμένα με τρομάζει και είναι τεράστια η ευθύνη και του Πρωθυπουργού που ανέλαβε την πρωτοβουλία, αλλά και των αρχηγών των κομμάτων.

Το Κίνημα Αλλαγής, αυτή την κρίσιμη στιγμή, όπως πάντα όλο τον τελευταίο καιρό, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της. Και το κυριότερο από όλα, να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός για να μην ξαναγυρίσουμε στη σκιαμαχία του χτες. Αυτή είναι η δική μας ευθύνη και αυτή τη στάση θα ακολουθήσουμε. Ελπίζω μεθαύριο, Πέμπτη, να μην γίνει σε αυτή την ατμόσφαιρα η συζήτηση γιατί θα είναι ακόμη ένα τραύμα στην ίδια τη Δημοκρατία.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ανδρέας Πουλάς: «Ποια είναι η πραγματική διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ για COVID-19;»Γιώργος Καμίνης: «Οφείλουμε να μην αφήσουμε τον δημόσιο διάλογο να εκπέσει σε άκρατο εκχυδαϊσμό και τοξικότητα»