Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Παρέμβαση του κ. Κώστα Σκανδαλίδη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ στην Ολομέλεια της Βουλής για τις τοποθετήσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και του κ. Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές».

Κύριε Πρόεδρε, εγώ εξακολουθώ και τώρα -έχω γίνει μονότονος σε αυτή την Αίθουσα- να μην καταλαβαίνω αυτές τις ημέρες τις δύσκολες το πολιτικό κλίμα της όξυνσης που τροφοδοτείται και από τη μία και από την άλλη κατεύθυνση, δηλαδή και από την Κυβέρνηση και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Τροφοδοτείται με τέτοια ένταση και με τέτοια πόλωση που προκαλεί πραγματικά, όχι μόνο αμηχανία, αλλά αγωνία και θλίψη στον ελληνικό λαό για τις στιγμές που περνάει.

Ο κύριος Υπουργός μίλησε για ένα πρότυπο διαχείρισης της πανδημίας.  Η κάθε παράταξη, κύριε Υπουργέ, έχει τη δική της εκτίμηση για το πόσο πρότυπο διαχείρισης της πανδημίας κάνετε. Η κυρία Γεννηματά διάλεξε έναν τόνο να μιλήσει επί της ουσίας για αυτή την, κατά την γνώμη μας, αποτυχημένη εσχάτως προσπάθεια και στο δεύτερο και στο τρίτο κύμα της πανδημίας. Είχε και αυτή, μέσα από τις ερωτήσεις των Βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής, να πει για διάφορα θέματα που έχουν την οσμή σκανδάλου. Είχε να μιλήσει για πολλά θέματα κακοδιαχείρισης. Δεν διάλεξε τη στιγμή να το κάνει. Έκανε την κριτική και τις προτάσεις της, γιατί αυτό που προέχει είναι μια θετική απάντηση στο σημερινό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας.

Ήρθε ο κύριος Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο οποίος έκανε την επιλογή του να θέσει θέματα. Είσαστε υποχρεωμένοι είτε να απαντήσετε στα θέματα αυτά είτε να δρομολογήσουμε διαδικασίες λεύκανσης αυτών των θεμάτων. Διάλεξε ο κ. Τσίπρας να κάνει τις συγκεκριμένες καταγγελίες ονομαστικές που υπάρχει ένα θέμα κακοδιαχείρισης ή οσμή, θα έλεγα, κακοδιαχείρισης, για να μην πάω σε μια τελεσίδικη απόφαση. Όμως, θα έπρεπε και εσείς να έχετε μια απάντηση πέρα από τον Κουφοντίνα για αυτά τα θέματα, κατά τη γνώμη μου.

Είναι σαφές ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι ρίχνετε και οι δύο λάδι στη φωτιά. Μέχρι τώρα έβλεπα να αξιοποιείτε τα θέματα και τα γεγονότα για μικροπολιτική και εκλογικού τύπου εκμετάλλευση. Αυτό μέχρι σε έναν βαθμό είναι παραδεκτό. Όμως, το παιχνίδι βλέπω, δυστυχώς, να αναβαθμίζεται και αναβαθμίζεται επικίνδυνα γιατί δημιουργείτε διχαστικά γεγονότα ανεξήγητα για τη νοημοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Είναι αδιανόητο σήμερα ότι για οποιαδήποτε δήλωση, όπως αυτή η δήλωση που έκανε ο κ. Δρίτσας -που εγώ διαφωνώ κάθετα και προφανώς προσπαθώ ακόμα να καταλάβω τι ήθελε να πει, γιατί δεν φανταζόμουν ποτέ ότι ένα τέτοιο στέλεχος παλιό με ευδόκιμη παρουσία στην πολιτική ζωή του τόπου να εννοεί αυτήν την ιδεολογική ταύτιση- ξαναγίνεται συζήτηση δυο μέρες τώρα με αυτή την ένταση, με το να μπαίνει σε συμψηφισμούς, με το να μπαίνει σε μια διαδικασία, σε μια διελκυστίνδα αντιπαράθεσης που δεν έχει κανένα νόημα. Αυτό δεν έχει καμία αξία και απλά δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου, τη δημόσια ζωή και την κοινωνία και την ίδια την κοινωνία.

Εγώ σας καλώ να ξυπνήσετε από αυτή τη διαδικασία και από αυτό το όνειρο που ζούμε αυτή την εποχή μέσα στη Βουλή των Ελλήνων, που ζούμε μονομαχίες Πρωθυπουργού και Αρχηγού Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με αντεγκλήσεις προσωπικές για τη διαδρομή του καθένα, που ζούμε αντιπαλότητες και πολώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Κάνω μια ύστατη έκκληση να αλλάξει αυτό το κλίμα. Βρείτε τον τρόπο να δώσετε λύσεις στα προβλήματα. Είναι δική σας κυβέρνηση, δική σας υπόθεση να τα λύσετε. Και εμείς να συγκρατηθούμε λίγο και να συμβάλουμε, αν είναι δυνατόν, στην αντιμετώπιση και τη λύση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή.

Είναι δραματικό και θλίβεται κανείς να νιώθει, ως υπεύθυνο μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας, ότι αυτή τη στιγμή το Κοινοβούλιο δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων για τη δημοκρατία και για την πορεία της χώρας. Είναι δραματικό!

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Αποκλεισμός ατόμων με αναπηρία από τις Ειδικές ΘεραπείεςΗ κατά το άρθρο 15 του Συντάγματος υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίζει την ποιοτική στάθμη των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων