Σε Ανακοινώσεις

Κοινή ανακοίνωση του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, του Εισηγητή για το Brexit, Γιώργου Αρβανιτίδη και του Υπεύθυνου για τις εξωτερικές υποθέσεις Ανδρέα Λοβέρδου για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.


Μετά από 47 χρόνια συνύπαρξης, η αυριανή ημέρα θα βρει την Ευρώπη χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται σαφώς για αρνητική εξέλιξη. 

Τα κρίσιμα παγκόσμια προβλήματα των οικονομικών ανισοτήτων και της ανάπτυξης, της κλιματικής αλλαγής και των μεταναστευτικών ροών απαιτούν άθροιση δυνάμεων και ενιαίες πολιτικές. Ο κατακερματισμός και η επανεθνικοποίση αποτελούν ιστορική οπισθοδρόμηση.


Από αύριο η σχέση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου αλλάζει σελίδα και ξεκινάει η συζήτηση για την μελλοντική τους σχέση. Πολλές πτυχές αυτής της σχέσης πέρα από τις εμπορικές, χρίζουν επίπονης διαπραγμάτευσης, όπως τα φαρμακευτικά αγαθά, ο ηλεκτρισμός, το φυσικό αέριο, η προστασία δεδομένων, η ασφάλεια των αεροπορικών standards, η επιβολή του νόμου, τα αλιευτικά και τα χωρικά ύδατα κ.α. 

Πρέπει να εξασφαλιστεί ομαλή μετάβαση χωρίς προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, των φοιτητών και των επιχειρηματιών που οφείλουν να έχουν κατά νου τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δύο πλευρές της Ε.Ε. και του Η.Β


Η Ελλάδα οφείλει να παρακολουθεί στενά την πορεία αυτών των διαπραγματεύσεων και παράλληλα να ενισχύσει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ηνωμένο Βασίλειο, πάντα με γνώμονα την εθνική ασφάλεια, την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, τη διακρατική συνεργασία και την σύμπλευση συμφερόντων, με στόχο, σαφώς, τη δημιουργική αναθεώρηση της κοινής μας πορείας, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο ελληνοβρετανικής φιλίας.


Εμείς, μαζί με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και τις άλλες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ολοκλήρωση της Ε.Ε σε μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία με κοινές πολιτικές, με βάση τις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, απέναντι στις κραυγές των λαϊκιστών και των εθνικιστών που επιδιώκουν την αποδόμηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.