Σε Ανακοινώσεις

Το Κίνημα Αλλαγής τιμά τους Ρομά, τις παραδόσεις και την ιστορία τους. Τιμά τους Έλληνες Ρομά και τους εκπροσώπους τους για τον καθημερινό τους αγώνα για επιβίωση, ένταξη, συμμετοχή και πρόοδο.

Σήμερα, αντί να είναι μια μέρα γιορτής, είναι μια μέρα περισυλλογής. Η ευρωπαϊκή και ελληνική ακροδεξιά στοχοποιεί για ακόμη μια φορά τους Ρομά. Ο στιγματισμός, τα στερεότυπα, ο ρατσισμός συμβάλουν στη διατήρηση του φαύλου κύκλου του κοινωνικού αποκλεισμού. Θα μας βρουν σταθερά απέναντι.

Η επανάληψη διακηρύξεων του παρελθόντος και οι αποσπασματικές πολιτικές δεν προσφέρουν λύσεις. Η ολιστική προσέγγιση ήταν και είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Χωρίς αποφασιστικές πολιτικές για τη στέγαση δεν θα υπάρξει καλύτερη πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση. Χωρίς βιώσιμες πολιτικές απασχόλησης δεν θα πετύχει κανένα πρόγραμμα εγκατάστασης. Απαιτείται συνέπεια.

Για τις πολιτικές ένταξης των Ρομά συμπολιτών μας έχουν πια όλα ειπωθεί. Υπάρχουν πετυχημένα παραδείγματα εφαρμοσμένων πολιτικών. Υπάρχει ολιστικό σχέδιο από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Υπάρχει πρόοδος αλλά δεν είναι αρκετή. Όσο και αν έχουμε περάσει από την εποχή της σχεδόν απόλυτης σχολικής διαρροής και αποφυγής στην εποχή των Ρομά αποφοίτων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων οι άθλιοι καταυλισμού συνεχίζουν να προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα θετικά μηνύματα που στέλνουν οι ίδιοι οι Ρομά. Να στηρίξουμε τους νέους Ρομά επιστήμονες. Να επενδύσουμε στο θεσμό των πολιτισμικών διαμεσολαβητών. Να υποστηρίξουμε την θεσμική εκπροσώπηση των Ρομά σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Να εφαρμόσουμε θετικές δράσεις ένταξης για την εμπέδωση της αρχής της ίσης μεταχείρισης. Να παλέψουμε μαζί για την άρση του στιγματισμού και των στερεοτύπων. Να αρνηθούμε σθεναρά τις πολιτικές που γκετοποιούν. Να πούμε ένα βροντερό ΟΧΙ στο ρατσισμό.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.