Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Πέμπτη, 26/11/2020

Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλειο Κικίλια

Θέμα: «Σχετικά με την επίταξη ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη»

Απροετοίμαστη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το δεύτερο επιδημιολογικό κύμα, άργησε χαρακτηριστικά να επιτάξει δύο ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, παρά το γεγονός ότι, εδώ και καιρό, η πίεση στα δημόσια νοσοκομεία της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας για τη νοσηλεία περιστατικών covid ήταν και παραμένει αφόρητη.

Να σημειωθεί ότι, από την έναρξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας, 500 γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μολύνθηκαν από τον ιό στη μάχη της πρώτης γραμμής και το απομένον προσωπικό επιτελεί το χρέος του υπερβαίνοντας κάθε ανθρώπινο όριο. Και, ενώ για τις επόμενες δύο εβδομάδες εκτιμάται ότι το δημόσιο σύστημα υγείας στην περιοχή χρειάζεται 100 πρόσθετες κλίνες ΜΕΘ και 500 για απλά περιστατικά covid, μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται μεταφορά ασθενών από covid στις επιταχθείσες ιδιωτικές κλινικές.

Αντιθέτως, πληροφορούμαστε από ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (24 – 11 – 2020) και σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο, ότι η μία ιδιωτική κλινική (ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ) αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που καθιστούν στην πράξη άνευ νοήματος την επίταξή της. Ειδικότερα, καταγγέλλεται ότι στην συγκεκριμένη κλινική οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες, ότι μεγάλο μέρος των θέσεων εργασίας καλύπτεται μέσω μαθητείας, ενώ οι υγειονομικές συνθήκες εντός της κλινικής είναι άκρως προβληματικές, με αποτέλεσμα να μην τηρούνται τα αναγκαία πρωτόκολλα υγιεινής και προστασίας των ασθενών και των εργαζομένων.

Εντύπωση, επίσης, προκαλεί η σιωπή, μέχρι στιγμής, της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, η οποία είναι ενήμερη για τις σχετικές καταγγελίες.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός:

  1. Γνωρίζει η κυβέρνηση όσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΘ και τα δημοσιεύματα του τύπου, καταγγέλλονται από εργαζόμενους στην ιδιωτική κλινική ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ και, εάν ναι, τι προτίθεται να πράξει σχετικά με την επίταξη της συγκεκριμένης κλινικής;
  2. Είναι αποδεκτό από την κυβέρνηση να επιτάσσεται μια ιδιωτική κλινική και να χρηματοδοτείται από το κράτος, την ώρα που εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για την δυνατότητά της να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Χάρης Καστανίδης

Ανδρέας Πουλάς

Γιώργος Αρβανιτίδης

Γιώργος Φραγγίδης

Γιώργος Μουλκιώτης

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Χρήστος Γκόκας: «Καλούμε την Κυβέρνηση να δείξει το ίδιο ενδιαφέρον όπως στην Aegean και για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις»Βασίλης Κεγκέρογλου: «Η Κυβέρνηση εισάγει νομοσχέδιο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου αλλά με τον προϋπολογισμό υπολογίζει τα ίδια έσοδα με το 2019. Τι υποκρύπτεται;»