Σε Ανακοινώσεις

Με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη 9 Ιουνίου 2010, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συζήτησαν διεξοδικά για την κατάσταση στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας, την οικονομική κρίση και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προηγήθηκε ο εξής διάλογος:

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πόσο σημαντικό είναι, σε τόσους δύσκολους καιρούς, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μια γυναίκα αρχηγός κόμματος να απευθύνεται σε γυναίκα πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και το θεωρώ έναν πολύ έντονο συμβολισμό. Συμβολισμό κυρία Πρόεδρε γιατί και οι δύο ξέρουμε πόσο δύσκολο ήταν και είναι να σπάσει στην Ελλάδα μια γυναίκα τη γυάλινη οροφή. Αλλά εν πάση περιπτώσει θεωρώ  ότι σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς που ζούμε, έχουμε μια σημαντική ευκαιρία να συμβάλουμε και εμείς από την μεριά μας με τη διαφορετικότητά μας με τη δική μας ματιά, με τη δική μας  ενσυναίσθηση γιατί έχουμε πολύ σοβαρά θέματα και με τον κορωνοϊό και με την οικονομία. Δεν αντέχουμε δεύτερο lockdown, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να πληρώσουν οι πιο αδύναμοι αυτήν την κρίση, έχουμε εθνικά ζητήματα που χρειάζονται ομοψυχία και πιστεύω ότι σε όλες αυτές τις κατευθύνσεις μπορούμε να συμβάλουμε σημαντικά,  η κάθε μια από την δική της πλευρά και την δική της θέση, αλλά όποτε μπορούμε και σε συνεργασία. Είμαι σίγουρη ότι θα έχουμε άψογη συνεργασία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Χαίρομαι κι εγώ πολύ κυρία Πρόεδρε που μπορούμε να συναντηθούμε επιτέλους και να τα πούμε από κοντά. Πράγματι περάσαμε όλοι πολύ δύσκολα αλλά τα καταφέραμε αρκετά καλά προς το παρόν και ως χώρα και ως κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα. Συμβάλατε κι εσείς από την μεριά σας ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες στους κινδύνους της πανδημίας  και να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Τώρα βέβαια έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές συνέπειες της πρωτοφανούς αυτής κρίσης που έπληξε εργαζόμενους, επαγγελματίες, επιχειρήσεις. Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ευρώπη επέδειξε αρκετά ισχυρά αντανακλαστικά κι έτσι με αυτήν την σημαντική ενίσχυση οικονομική, υπάρχει η δυνατότητα να περιορίσουμε όσο γίνεται περισσότερο τις δυσμενείς συνέπειες αυτής της κατάστασης, στο οικονομικό επίπεδο τουλάχιστον.

Χαίρομαι πολύ για την σύμπτωση να είμαστε εδώ δύο γυναίκες. Οι  συμβολισμοί έχουν την σημασία τους. Φυσικά η πραγματικότητα παραμένει και μια και δυο και όσες γυναίκες αν σπάσουν τη γυάλινη οροφή. Πρέπει όμως να είναι όσο γίνεται περισσότερες και οι νέες κοπέλες να παίρνουν ένα θετικό μήνυμα. Σε αυτό πράγματι μπορούμε να συμβάλλουμε και να συνεργαστούμε και σε αυτήν την κατεύθυνση. Ως προς την οικονομία ελπίζω ότι υπάρχει δυνατότητα να ξαναδούμε το παραγωγικό και αναπτυξιακό  μας μοντέλο, να ξαναδούμε τη σχέση μας με το περιβάλλον και να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις που διαγράφονται από την ψηφιακή επανάσταση στην καθημερινότητα όλων μας. Νομίζω ότι έχουμε τις δυνατότητες σαν χώρα, έχουμε τη γνώση και έχουμε και μια νέα γενιά που μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην αναγέννηση της Ελλάδας.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εμείς πρέπει να τους το εξασφαλίσουμε

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Τους το χρωστάμε, θα έλεγα, πρέπει να προσπαθήσουμε για αυτό. Από εκεί και πέρα πράγματι και στο διεθνές επίπεδο υπάρχουν οι δυσκολίες που προκαλεί η διεθνής συγκυρία. Βλέπουμε να αναδύονται ξανά προκαταλήψεις, ρατσισμός με παρενέργειες τραγικές και φυσικά εκρήξεις εθνικισμού, ακόμη και στη γειτονιά μας. Επαναλαμβανόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, κατά παράβαση κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου, που δημιουργούν και συντηρούν ένα κλίμα έντασης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με απρόβλεπτους κινδύνους. Απέναντι σε αυτήν τη στρατηγική η χώρα μας έχει να αντιτάξει αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, αλλά και έναν διαρκή σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες, στο διεθνές δίκαιο και όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό, καθώς και μια ενιαία εθνική γραμμή. Πιστεύω ότι με ψυχραιμία και ενότητα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτούς τους κινδύνους και να αντιμετωπίσουμε με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κυρία πρόεδρε χαίρομαι πάρα πολύ που αναφέρεστε στην ανάγκη εθνικής γραμμής. Είναι μια φράση με πολύ σοβαρό περιεχόμενο που παλεύω προσωπικά εδώ και πάρα πολύ καιρό, προσπαθώ να τους πείσω ότι πρέπει να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να τη διαμορφώσουμε αυτήν την εθνική γραμμή. Και στενοχωριέμαι γιατί κάποιοι λένε ότι αυτή η συζήτηση γύρω από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών είναι για το θεαθήναι. Τολμώ να πω ότι αυτοί που τα λένε αυτά, απλά δεν θέλουν να δεσμευτούν γύρω από μια εθνική γραμμή και τις εθνικές κόκκινες γραμμές. Και το να αναζητά κανείς ευελιξία στα εθνικά ζητήματα σίγουρα δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. ΄Εχουμε ζήσει αντίστοιχες καταστάσεις στο παρελθόν και δεν είχαμε τα αποτελέσματα που θα θέλαμε και αξίζει ο ελληνικός λαός. Ελπίζω λοιπόν ότι θα ωριμάσει σιγά σιγά όλη αυτή η συζήτηση κι ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε να βρεθούμε. Και σίγουρα αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ο διάλογος γίνεται με πολλούς τρόπους και φυσικά υπάρχουν όλα τα εργαλεία, συνταγματικά και πολιτικά, για να εξαντληθούν τα περιθώρια εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Εύχομαι με τον διάλογο να μπορέσουμε να το χειριστούμε.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν θέλω να σας φέρω σε δύσκολη θέση, αλλά μια και το αναφέρατε, είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρει ο πρωθυπουργός. Το αίτημα έχει τεθεί κατ’ επανάληψη, εδώ είμαστε να τα συζητήσουμε όλα.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Τομέας Ναυτιλίας: «Tα προβλήματα στον κλάδο της κρουαζιέρας είναι τεράστια»