Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής και η ενεργειακή κρίση βάζουν θηλιά στον πρωτογενή τομέα της χώρας και υποθηκεύουν το μέλλον του  

Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχοντας να αντιμετωπίσουν μετά την διετή πανδημία που έπληξε δραματικά τα εισοδήματά τους, τώρα και τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις που οδηγούν σε εκτίναξη του κόστους παραγωγής στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Ήδη, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση στις 24 Φεβρουαρίου μοιάζουν πλέον με ασπιρίνες μπροστά στο τσουνάμι των αυξήσεων που ζούμε σήμερα, την ίδια στιγμή που η  εκτόξευση των τιμών της ενέργειας υποθηκεύουν το μέλλον της εργασίας τους.   

Κατά την πρόσφατη κινητοποίηση τους που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή, αγρότες και κτηνοτρόφοι απαίτησαν από την κυβέρνηση συγκεκριμένες ενεργητικές πολιτικές παρεμβάσεις που θα αντισταθμίσουν την σημερινή εικόνα και πιο συγκεκριμένα:           

• Μείωση του κόστους παραγωγής, με ενίσχυση για την αγορά εφοδίων (λιπάσματα, φάρμακα).

• Ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών με 150 ευρώ/ΖΜ.

• Επιστροφή ειδικού φόρου πετρελαίου για το 2022 σε όλους και άμεση θέσπιση φθηνού Αγροτικού Πετρελαίου.

• Πλήρη και αναδρομική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα Αγροτικά τιμολόγια και στις μονάδες τυποποίησης και μεταποίησης.

• Έναρξη πραγματικής διαβούλευσης για το στρατηγικό σχέδιο της ΚΓΠ 2023-2027

• Δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, για φυτική και ζωική παραγωγή.

• Κατάργηση της υποχρεωτικής κατάθεσης ηλεκτρονικών ενοικιαστηρίων, με αναγραφή του ΑΤΑΚ.

• Αξιοπρεπείς συντάξεις στους απόμαχους του πρωτογενή τομέα, για να μη χρειάζεται να συνεχίσουν να δουλεύουν μετά τη συνταξιοδότησή τους.        

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε:

Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεστε να λάβετε και πότε προκειμένου να αντισταθμίσετε τις απώλειες εισοδημάτων από την κρίση που πλήττει βαρύτατα τον πρωτογενή τομέα στην χώρα μας;

Ο επερωτών βουλευτής,

Ιλχάν Αχμέτ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Καταβολή οφειλομένων της περιόδου 2010-15 από την επιδότηση του 12% του κόστους εργασίας στις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας-ΘράκηςΆκρως προβληματική η δημιουργία νέων λατομείων στο Πεντελικό Όρος