Σε Συνεντεύξεις

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΟΔΩΡΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Θ.ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ : «Η σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα δεν είναι σημαία ευκαιρίας»

1.    Κύριε Μαργαρίτη, αρκετοί λένε ότι η κυβέρνηση έδρασε με ταχύτητα στην πρώτη φάση της διαδρομής της. Επί της ουσίας..

Και αυτή η κυβέρνηση κινείται με κυρίαρχο  κριτήριο την επικοινωνιακή τακτική. Τα μεγάλα ζητήματα όπως είναι η ανασύνταξη της οικονομίας, η αντιμετώπιση της «θηλιάς» του υπέρ-πλεονάσματος, η άρση των ακραίων κοινωνικών ανισοτήτων έχουν μπροστά τους πολύ ανηφόρα. Κρατώ πάντως  στα σημαντικά δυο ζητήματα. Ως αρνητική εξέλιξη την βιαστική επιλογή για τα εργασιακά με νεοφιλελεύθερη σφραγίδα αλλά για να είμαι  αντικειμενικός κρατώ ως θετικό την προσπάθεια αποκατάστασης από τις βαριές πληγές στο Μάτι. Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ έχει πάντως ξεκαθαρίσει ότι θα κινηθεί με υπευθυνότητα και θα στηρίζει οτιδήποτε θετικό αλλά θα συγκρούεται με ότι παραπέμπει στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ.

2.      Προβλέπετε σύμπτωση απόψεων με τη ΝΔ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου;

Ούτε το σημερινό σύστημα πρέπει να παραμείνει γιατί το μπόνους των 50 εδρών είναι απαράδεκτο, ούτε η άδολη αναλογική αποτελεί  εναλλακτική λύση αφού θα αποδυναμώσει την κυβερνησιμότητα. Ένα πιο αναλογικό σύστημα που επιτρέπει την καλύτερη απόδοση εδρών σε όλα τα κόμματα αλλά διευκολύνει οριακά το πρώτο κόμμα θα ήταν μια πιο ορθή απόφαση. Περιμένουμε να δούμε τις ακριβείς προτάσεις της ΝΔ. Πάντως από τις πρώτες διαρροές  φαίνεται ότι κυριαρχεί ο μικροκομματικός σχεδιασμός. Η αύξηση στο κατώφλι εισόδου στην βουλή στο 5 % είναι ένα πρώτο δείγμα τραυματισμού του πλουραλισμού.

      3.  Τι πρέπει το ΚΙΝΑΛ να ξεκαθαρίσει δια της Γεννηματά στην ΔΕΘ;

Θα υπάρξει αποσαφήνιση των προτάσεων για την οικονομία. Στον  σχεδιασμό για επενδύσεις και για τις κινήσεις διευκόλυνσης της ιδιωτικής οικονομίας να προστεθεί και ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο. Η στήριξη των εργαζομένων. Η προστασία των μισθών, των δικαιωμάτων. Είναι θετικό επίσης που η Γεννηματά από την ΔΕΘ θα κάνει και μια αναλυτική παρέμβαση για το τεράστιο πρόβλημα της Κλιματικής αλλαγής

 4. Το ΠΑΣΟΚ οδεύει στο Συνέδριό του και το ΚΙΝΑΛ σε συνδιάσκεψη. Περισσότερο ΚΙΝΑΛ ή ΠΑΣΟΚ;

 Όποιος θέτει διλήμματα ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ κάνει μια πολύ μεγάλη ζημιά στην υπόθεση ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς. Η διαδρομή της Δημοκρατικής Παράταξης έχει οδηγήσει σε μια δημιουργική μετεξέλιξη σε ένα πολιτικό φορέα που συνενώνει την πορεία του ΠΑΣΟΚ με την Ανανεωτική Αριστερά, το Προοδευτικό κέντρο, την Οικολογία. Ένα σοβαρό  εγχείρημα που καταγράφηκε από την δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το 2015, πέρασε στην εκλογή επικεφαλής από την Βάση το 2017, στο συνέδριο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ το 2018, στην εκλογή καθοδηγητικών οργάνων το 2019 και κυρίως στις αυξητικές καταγραφές του νέου φορέα από τις ευρωκάλπες και τις εθνικές εκλογές. Πρόκειται δηλαδή για ένα νέο αποτύπωμα του χώρου. Όσοι λοιπόν είναι προσκολλημένοι στο ιστορικό παρελθόν  και δεν βλέπουν καθαρά τις καινούργιες ανάγκες, τα νέα ακροατήρια, τις νέες ηλικίες όχι μόνο κάνουν λάθος αλλά αδυνατούν να κατανοήσουν την εποχή. Είναι ένα είδος συντηρητισμού και φοβίας στις μεγάλες τομές για ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

 5. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το δρόμο της μετεξέλιξης του κόμματος του μετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα. Οδεύει προς την πολιτική ηγεμονία στον κεντροαριστερό χώρο;

Η σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Δεν είναι ένα κουστούμι από μια γκαρνταρόμπα. Η σοσιαλδημοκρατία έχει μια δυνατή ιστορία. Αποτέλεσε ως κοινωνικό μοντέλο το πιο φιλικό στον ανθρώπινο παράγοντα. Η σύγκριση με τα παραδείγματα νεοφιλελεύθερων καθεστώτων και με την αποτυχία της κομμουνιστικής εμπειρίας, μιλά από μόνη της. Το κοινωνικό κράτος, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Ανοιχτή Κοινωνία, ο πολιτικός φιλελευθερισμός είναι η «μεγάλη εικόνα» της σοσιαλδημοκρατικής ιστορίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύεται τα τελευταία χρόνια μόνο με κριτήρια συγκυρίας. Από τον ακραίο λαϊκισμό στην πλήρη υποταγή στην Μέρκελ. Από την Ριζοσπαστική Αριστερά στην σύμφυση με την ακροδεξιά των ΑΝΕΛ και στην παρασκηνιακή σύμπραξη με τμήμα της Καραμανλικής δεξιάς. Από ένα κόμμα με τάσεις και ιδέες σε ένα αρχηγικό κόμμα. Επομένως η ηγεμονία στον κεντροαριστερό χώρο είναι μια ανοιχτή διαδικασία. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται αναστοχασμός και πραγματική αυτοκριτική. Απαιτείται μεγάλη τομή στο ιδεολογικό εποικοδόμημα. Ένταξη στην Σοσιαλδημοκρατική παράταξη στην Ευρώπη. Μετριοπάθεια και διάθεση για μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις που είναι ο βασικός πυρήνας αξίων της σοσιαλδημοκρατίας. Δύσκολα πράγματα.  

 6. Αν ο κ. Τσίπρας καλέσει το ΚΙΝΑΛ σε διάλογο τις θα απαντήσετε;

 Αυτό που έχω να πω είναι ότι πρέπει να σταματήσει ο «πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Χρειαζόμαστε  φυσιολογικές σχέσεις στην αντιπολίτευση. Όπως είχε το ΚΙΝΑΛ με την ΝΔ. Πολύ περισσότερο όταν αναφερόμαστε στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Οι μετάγραφες με προσωπικά ανταλλάγματα  από το ΚΙΝΑΛ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, η υπονόμευση, ο ηγεμονισμός είναι εργαλεία που απέτυχαν. Τα αναθέματα, η εχθροπάθεια δεν είναι σοβαρές  επιλογές. Ο απευθείας διάλογος των κομμάτων χωρίς προξενήτρες και δραγουμάνους είναι η ορθή  πολιτική. Αυτή που κοιτάζει προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω.

 7. Μετατρέπεται το ΚΙΝΑΛ σε ένα κόμμα τύπου Γκένσερ;

Το ΚΙΝΑΛ έχει μια πολύ ισχυρή  ιδεολογική ταυτότητα. Αυτή της σοσιαλδημοκρατίας. Άρα είναι ανταγωνιστική προς την Δεξιά και τον αριστερό λαϊκισμό. Δεν είναι ένα «κεντρίστικο» σχήμα. Ο ρυθμιστικός του ρόλος προκύπτει από την κουλτούρα των συναινέσεων και όχι από μια ιδεολογική επιλογή κυβερνητισμού. Το φαινόμενο Γκένσερ είχε μόνο μία οπτική. Τους κυβερνητικούς ρόλους. Άλλο πράγμα!

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΑΚΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΛΙΓΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ