Σε Ανακοινώσεις

Κοινή Ανακοίνωση Τομέων Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής του  Κινήματος Αλλαγής

Πυκνώνουν εφιαλτικά τα περιστατικά που η βία κατά ή μεταξύ  προσφύγων και μεταναστών αποτελεί χώρο στον οποίο η κυβέρνηση αρνείται να παρέμβει.

Τον  τελευταίο  μήνα,  στη Μόρια της απόγνωσης, υπήρξαν απανωτά περιστατικά βίας κατά ανηλίκων, γυναικών, και λοιπών ενηλίκων από άλλες πατρίδες. Δυο ανθρωποκτονίες σε ένα μήνα.  Στο τοπικό νοσοκομείο παλεύουν για να σώσουν τη ζωή ενός 15χρονου ενώ καθημερινά υποδέχονται θύματα βίας.

Η αιτία του κακού είναι οι πολιτικές ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ΝΔ που μετέτρεψαν τα νησιά σε αποθήκες ψυχών.  Χωρίς δραστικά μέτρα για την αποσυμφόρηση και με την απουσία προληπτικού και αποτελεσματικού κατασταλτικού ελέγχου της Αστυνομίας η κατάσταση επιδεινώθηκε.  Με άμεσους παθόντες αυτούς που θεωρητικά έχουν τεθεί υπό την προστασία της ελληνικής πολιτείας. Η πολιτική της απουσίας του κράτους, της εγκατάλειψης και των γκέτο,  δημιουργεί εντάσεις, πυροδοτεί εκρήξεις και τελικά αποσταθεροποιεί την κοινωνική συνοχή.  Σε βάρος όλων.  

Ταυτόχρονα ο εργασιακός μεσαίωνας για αλλοδαπούς εργαζομένους επανεμφανίστηκε  στο Μαραθώνα. Με θύματα εργάτες γης που πυροβολήθηκαν από τον εργοδότη τους επειδή φέρεται να ζήτησαν το αυτονόητο εργασιακό τους δικαίωμα. Να πληρωθούν.  Μάλιστα, τα θύματα της επίθεσης  αντιμετωπίζονται   ως θύτες, διότι δεν κατέχουν τίτλο νόμιμης  διαμονής στη χώρα και ήδη κινείται η διαδικασία απέλασης τους.  Όπως δηλαδή έγινε και  στις περιπτώσεις της Μανωλάδας και του Ουαλίντ Ταλέμπ και παρά τη θεσμική υποχρέωση της χώρας να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΑΔ για την πρώτη περίπτωση. Και ακόμη, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι παρεμβάσεις της ΓΣΕΕ για το θέμα, που ζητά επιβολή κυρώσεων και αυστηροποίηση των ελέγχων συνθηκών εργασίας. Οι συνθήκες ζούγκλας στην αγορά εργασίας αποβαίνουν σε βάρος όλων των εργαζομένων.

Ζητάμε τώρα την ανάληψη του ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές ώστε  να εξασφαλιστεί η ομαλότητα, η τάξη και ο σεβασμός των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους προσφυγικούς καταυλισμούς. 

Για την περίπτωση του Μαραθώνα,  η παροχή προστασίας στα θύματα, η αναστολή κάθε ενέργειας για την απέλαση τους και η ενεργοποίηση του άρθρου 19Α του Κώδικα Μετανάστευσης, είναι ηθική και νομική υποχρέωση.

Η Πολιτεία οφείλει να προστατέψει τα δικαιώματα και την ασφάλεια όλων όσων διαβιούν στη χώρα. Χωρίς εξαιρέσεις και γκρίζες ζώνες. Σε κάθε άλλη περίπτωση το επόμενο θύμα θα είναι η κοινωνική συνοχή.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Κοινή ανακοίνωση τομέων Δικαιοσύνης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Θεσμών