Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Η Πολιτεία οφείλει να πράξει ακόμη περισσότερα για τους ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο»

Ερώτηση από κοινού κατέθεσαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη και Ανδρέας Πουλάς, προς τον Υπουργό Υγείας, με σημειολογική αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού και το γεγονός ότι σαν ημέρα σηματοδοτεί μια σημαντική ευκαιρία προβληματισμού και σκέψης, αλλά κυρίως, οργανωμένης δράσης και αποτελεσματικής διεκδίκησης, προς όφελος όλων των νεφροπαθών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χιλιάδες συνάνθρωποί μας καθημερινά δίνουν μάχη με θεραπείες και αιμοκάθαρση, λόγω της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (ΧΝΝ) με πολλούς από αυτούς, να περιμένουν πολλές φορές δυστυχώς ματαίως το «θαύμα» μιας μεταμόσχευσης νεφρού, που θα τους ξαναδώσει ποιότητα στη ζωή τους.

Οι δύο βουλευτές του Κινήματος εστιάζουν στην ανάγκη να εκπονηθεί από πλευράς Πολιτείας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πληροφόρησης του γενικού πληθυσμού, μέσω οργανωμένης καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, προκειμένου η δωρεά οργάνων να πάψει να συνιστά «ταμπού».

Προς αυτήν την κατεύθυνση καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να εκπονήσει, οργανωμένα, πλέγμα κινήτρων για την περαιτέρω αύξηση των δοτών νεφρού, όπως επίσης τον καλούν να κατευθύνει περισσότερα κονδύλια του προϋπολογισμού σε υποδομές υποδοχής οργάνων στα νοσοκομεία της χώρας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Στην χώρα μας, χιλιάδες συνάνθρωποί μας δίνουν καθημερινή μάχη με θεραπείες και αιμοκάθαρση, λόγω της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (ΧΝΝ) με πολλούς από αυτούς, να περιμένουν πολλές φορές δυστυχώς ματαίως το «θαύμα» μιας μεταμόσχευσης νεφρού, που θα τους ξαναδώσει ποιότητα στη ζωή τους. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή στην Εθνική Λίστα Αναμονής Μοσχεύματος ο αριθμός ασθενών παραμένει πολύ υψηλός, προσεγγίζοντας τους 1500 ανθρώπους.

Παρότι, ο θλιβερός κατάλογος της αναμονής στην Εθνική Λίστα Αναμονής Μοσχεύματος μεγαλώνει διαρκώς, οι δότες νεφρού στη χώρα μας, παραμένουν σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με περίπου 5 δότες ανά ένα εκατομμύριο ανθρώπους, όταν οι αντίστοιχοι αριθμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκονται πολύ υψηλότερα (περίπου 25 με 40/ εκατομμύριο κατοίκους).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα διογκώνεται έτι περαιτέρω με ευθύνη κυρίως της Πολιτείας λόγω της έλλειψης πληροφόρησης, δηλαδή της έλλειψης οργανωμένης καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού, προκειμένου η δωρεά οργάνων να πάψει να συνιστά «ταμπού», αλλά και λόγω της έλλειψης σοβαρών υποδομών υποδοχής οργάνων στα νοσοκομεία της χώρας.

Επιπλέον, η Πολιτεία αδυνατεί να θεσπίσει οργανωμένα πλέγμα κινήτρων για την περαιτέρω αύξηση των δοτών νεφρού, παρότι οι ίδιοι θα ήταν ενδεχομένως διατεθειμένοι για μια τέτοια προσφορά προς τον συνάνθρωπο, σε σχέση με το υπέρτατο αγαθό της υγείας.

Δεδομένου ότι η σημερινή ημέρα, αναγνωρισμένη ως η Παγκόσμια Ημέρας Νεφρού, είναι μια σημαντική ευκαιρία προβληματισμού και σκέψης, αλλά κυρίως, οργανωμένης δράσης και αποτελεσματικής διεκδίκησης, προς όφελος όλων των νεφροπαθών.

Δεδομένου ότι από το αρμόδιο υπουργό Υγείας απαιτούνται περισσότερες και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, για μια πιο οργανωμένη καμπάνια ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού στο θέμα της πρόληψης των νεφρικών παθήσεων, αλλά κυρίως της δωρεάς οργάνων.

Δεδομένου ότι από το αρμόδιο υπουργό Υγείας απαιτούνται αποφάσεις σχεδιασμού για την χρηματοδότηση διαμόρφωσης υποδομών υποδοχής οργάνων, στα νοσοκομεία της χώρας.

Δεδομένου ότι τα παραπάνω αποτελούν το ελάχιστο χρέος της κυβέρνησης, μπροστά στη μεγάλη περιπέτεια που βιώνουν καθημερινά οι νεφροπαθείς και οι οικογένειές τους.

Δεδομένης της σημειολογικής αφορμής της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

  1. Σε ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να προχωρήσετε προκειμένου να καταστεί εφικτή η οργανωμένη καμπάνια ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού στο θέμα της πρόληψης των νεφρικών παθήσεων, όπως και της δωρεάς οργάνων;
  2. Έχετε εκπονήσει μετά από 8 μήνες στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας συγκεκριμένο πλέγμα κινήτρων για όλους όσοι σχεδιάζουν να γίνουν δότες νεφρού, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός τους;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Ευαγγελία Λιακούλη
Ν. Λάρισας

Ανδρέας Πουλάς
Ν. Αργολίδας

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ομιλία Απόστολου Πάνα, εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής, στο ν/σ για τα εμπορικά σήματαΕρώτηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στο χώρο του πολιτισμού