Σε Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση Τομέα Απόδημου Ελληνισμού Κινήματος Αλλαγής

Η κυβέρνηση με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ αρ. 63) από 5.8.2020, όχι μόνο δεν αναβαθμίζει τη σχέση μεταξύ ελληνικού κράτους και των εκατομμυρίων Ελλήνων που ζουν στο Εξωτερικό και επιθυμούν την σύνδεσή τους με την Πατρίδα και την αλληλεπίδραση μεταξύ εθνικού κέντρου και Διασποράς, αντιθέτως προχωρά στη συγχώνευση του ενός και μοναδικού θεσμού της Πολιτείας που έχει ως αποκλειστική ενασχόληση τον Απόδημο Ελληνισμό, αυτόν της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), μαζί με άλλες Γραμματείες. 

Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση κώφευσαν στις έντονες αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες της Ομογένειας που σωρηδόν έφταναν τους τελευταίους μήνες σ’ αυτούς για την -κατ’ ουσία- κατάργηση ενός επιτελικού Οργάνου του Κράτους, όπως είναι η ΓΓΑΕ, και την μετατροπή της σε μια γραφειοκρατική υπηρεσία.

Επί της ουσίας αγνόησαν επιδεικτικά όλους εκείνους τους ομογενειακούς φορείς του Ελληνισμού, από τους οποίους η Βουλή των Ελλήνων, μόλις λίγες εβδομάδες πριν, ζητούσε να αντιδράσουν συντονισμένα και συντεταγμένα ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμης της χώρας που διαμένουν ως προς την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί, κάτι που φυσικά και αυτονόητα έπραξαν. 

Λυπούμαστε πολύ κύριε Πρωθυπουργέ που δεν αντιλαμβάνεστε ότι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα ως έθνος είναι τα διασπορικά δίκτυα του Ελληνισμού, τα οποία έχουν δύναμη και πολλαπλές δυνατότητες να υποστηρίξουν την Πατρίδα σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο πως ούτε καν μια αποκλειστική Γραμματεία δεν τους χαλαλίζετε.

Θυμώνουμε γιατί ειδικά τα τελευταία χρόνια που η χώρα μας περνά μέσα από Συμπληγάδες, δεν υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο που να ενώνει τις δυνάμεις του απανταχού Ελληνισμού. 

Γι’ αυτό τον λόγο επείγει να προσδιοριστούν οι στρατηγικοί στόχοι για τον Απόδημο Ελληνισμό, οι οποίοι πρέπει να είναι ενταγμένοι στην συνολική εθνική στρατηγική της χώρας.

Η δική μας θέση παραμένει σταθερή: Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ενός μίνι υπουργείου που να χαράζει πολιτική και να ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις των καιρών, ώστε να συνεχιστεί η αδιαμεσολάβητη, ουσιαστική, παραγωγική και αποτελεσματική σχέση της χώρας με το άλλο μισό του έθνους μας, τους Έλληνες του Εξωτερικού. 

Η Γραμματέας του Τομέα

Κατερίνα Αυξεντίου

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ανακοίνωση Τομέα Πολιτισμού: «Το ακέφαλο Μουσείο»Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Κινήματος Αλλαγής στις μονάδες Ειδικών Δυνάμεων στη Λέσβο